Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_derzhavi_i_prava_v_sistemi_yuridichnih_...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
908.29 Кб
Скачать

34. Орган держави: поняття та види.

Державні органи – це структурно відокремлені колективи державних службовців, які відповідно до посади наділені юридично визначеною державно-владною компетенцією та необхідними засобами для виконання управлінських функцій і завдань держави. Поняття «державного органу» можна визначити за ознаками, які йому притаманні. Отже, державний орган: - є первинним елементом державного апарату і створюється для здійснення функцій і завдань держави; - є структурно відокремленими колективами державних службовців; - мають державно-владні повноваження, що дає їм змогу виконувати юридично обов»язкові дії; - є внутрішньо організованими колективами службовців: обсяг повноважень і порядок їх використання встановлюється законами; - взаємодіють між собою у процесі реалізації своїх повноважень; - мають необхідну матеріальну базу – казенне майно, що перебуває в їх оперативному управлінні; - мають організаційні структури, територіальні масштаби діяльності і службову дисципліну. Види органів державної влади бувають: - за черговістю їх утворення: первинні (утворюються в результаті народного голосування: ВРУ, Президент), вторинні (утворюються первинними органами, похідні від них і підзвітні їм); - за способом утворення: виборні, призначувані, успадковані; - за часом функціонування повноважень: постійні (без обмеженого строку дії), тимчасові (для досягнення короткострокових цілей); - за територіальною сферою діяльності: загальні (поширення влади на всю територію країни), регіональні (поширення влади на територію регіонів); - за обсягом компетенції: загальної компетенції, спеціальної компетенції; - за формою здійснення компетенції: колегіальні, єдиноначальні; - за функціональним призначенням: законодавчі, виконавчі, судові.

35. Соціальна, правова держава: загальна характеристика.

Термін «соціальна держава» означає те, що держава здійснює одну зі своїх основних функцій – соціальну, тобто бере на себе турботу про матеріальний добробут громадян, особливо тих, хто має потребу в соціальному захисті; регулює економіку з обов»язковим врахуванням екологічних вимог; забезпечує захист економічних і соціальних прав людини. Соціальною вважають державу, яка не лише розробляє програми допомого матеріально незабезпеченим громадянам, але й бере на себе відповідальність за підтримку стабільного економічного становища громадян, збереження в суспільстві соціального миру. Соціальна держава ґрунтується на розвиненому громадянському суспільстві і ефективній правовій системі та здатна відповідно до принципів верховенства права і соціальної справедливості забезпечити усім громадянам гідний рівень життя, гарантувати соціальну стабільність, соціальну безпеку і соціальну допомогу ,громадянський мир і злагоду в суспільстві. Є певні ознаки, які визначають державу як соціальну. Отже, соціальна держава: - ґрунтується на громадянському суспільстві; - передбачає стабільну збалансовану економічну основу; - має юридичну основу – цивілізоване соціальне законодавство; - гарантує поєднання державної турботи про соціальну захищеність основних прав громадян і соціальної активності самих громадян; - гарантує соціальну безпеку громадян, які самостійно забезпечують необхідний рівень матеріального добробуту для себе; - надає соціальну допомогу громадянам, які неспроможні нести відповідальність за свій добробут; - проводить соціальну політику, спрямовану на зміцнення соціальної стабільності і злагоди в суспільстві.

Правова держава ґрунтується на розвиненому громадянському суспільстві, в якій юридично визнаються і рівно гарантуються усі природні права і свободи людини, реалізація яких збалансована з їх обов»язками та правами інших людей. Утвердження верховенства права можливе в результаті втілення таких вимог: - сформованість громадянського суспільства; - реальність народного суверенітету, наявність демократії; - реальність основоположних прав і свобод людини; - обмеження державної влади правом; - взаємна відповідальність держави і особи; - дієвість принципу верховенства Конституції; - чітке закріплення норм права у відповідних юридичних джерелах; - дієвість принципу поділу державної влади; - реалізація принципу справедливого суду; - додержання принципу правової законності і забезпечення правового порядку. Верховенство права і правова держава гарантують ефективність дії правової систеим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]