Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_derzhavi_i_prava_v_sistemi_yuridichnih_...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
908.29 Кб
Скачать

29. Механізм держави.

Держава – це політико-терит-на орг-ція громадянс сусп-ва, яка виражає інтереси всіх його соц груп, має апарат упр-ня і примусу для приведення в життя своєї волі

Механізм держави (МД) – система всіх державних організацій, які здійснюють її завдання і реалізують її функції. МД утворюється для вирішення загальних справ суспільства, підтримки нормального рівня життя, вирішення завдань суспільства. МД – це певна система, що складається з елементів, кожен з яких має повноваження реалізувати державну владу в конкретних сферах суспільного життя.

Ознаки механізму держави:

1) ієрархічна система,

2) цілісна система

3) має чітку структуру елементами є державні органи.

4) має єдину бюджетну, грошову, банківську системи, державну власність,

5) це взаємодіюча, динамічна і реально працююча система, за допомогою якої здійснюється управління суспільством

6) Кожен елемент МД наділений обов’язковими для всіх юридичних і фізичних осіб повноваженнями.

У сукупності діяльність всіх елементів МД – діяльність держави. МД реалізує функції держави. Виник давно, але був іншим в рабовласницькій і феодальній державах.

30. Державний апарат: сутність та призначення

Держава – це політико-терит-на орг-ція громадянс сусп-ва, яка виражає інтереси всіх його соц груп, має апарат упр-ня і примусу для приведення в життя своєї волі

Апарат держави — частина механізму держави, юридичне оформлена система всіх державних органів, що здійснюють безпосередню практичну роботу з управління суспільством, виконання завдань і функцій держави.

Апарат держави (у вузькому розумінні) — власне управлінський апарат або апарат виконавчої влади, який складається з чиновників і очолюється вищими виконавчими органами.

Апарат держави (у широкому розумінні) — поряд із власне управлінським апаратом включає главу держави, парламент, місцеві органи управління, збройні сили, міліцію (поліцію), дип­ломатичні представництва за кордоном та ін.

Їх функції:

· організаційно-регламентуюча — розробка наукових рекомендацій, підготовка проектів документів, організація виборів та ін.;

• організаційно-господарська — бухгалтерський облік, статистика, постачання та ін.;

• організаційно-ідеологічна — роз'яснення нормативних актів, формування громадської думки та ін.

Правові форми діяльності державного апарату мають юридичний характер: правотворча, правозастосовна, правоохоронна, контрольно-наглядова, установча.

Правотворча діяльність — форма діяльності компетентних органів держави зі встановлення, зміни або скасування правових норм; охоплює підготовку проектів нормативних юридичних актів, їх прийняття та видання.

Правозастосовна діяльність — форма діяльності компетентних органів держави з реалізації правових норм; охоплює організацію і контроль за додержанням правових норм.

Правоохоронна діяльність — форма діяльності компетентних органів держави з попередження правопорушень і притягнення правопорушників до юридичної відповідальності - здійснюється з метою охорони і захисту правових норм шляхом застосування заходів юридичного впливу до правопорушників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]