Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoryya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
152.98 Кб
Скачать
  1. Широке та вузьке визначення менеджменту, загальні характеристики організацій та складових успіху їхньої діяльності.

у вузькому розумінні менеджмент - це процес планування, організації, мотивації та контролю організаційних ресурсів для результативного та ефективного досягнення цілей організації.

У широкому розумінні менеджмент - це вміння досягати поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект та мотиви поведінки інших людей.

За визначенням Ч. Бернарда: “Організація - це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети або спільних цілей”.

Всі організації мають загальні для них характеристики:

1)всі організації використовують чотири основних види ресурсів: людські ресурси; фінансові ресурси; фізичні ресурси (сировина, устаткування тощо); інформаційні ресурси.

2)будь-яка організація є відкритою системою. Ресурси, які організація використовує для виробництва продукції вона забирає із зовнішнього середовища. В свою чергу продукція, що виробляється організацією також реалізується у зовнішньому середовищі.

3) поділ праці в організації на горизонтальний та вертикальний. Поділ загальної роботи в організації на її складові частини називається горизонтальним поділом праці.

Вертикальний поділ праці - діяльності з координації роботи підрозділів та окремих виконавців у середині підрозділів.

Організація вважається успішною, якщо досягає поставлених перед собою цілей.

Складові успіху:

а) виживання, тобто можливість існувати якомога довше;

б) результативність та ефективність.

Щоб бути успішною впродовж тривалого часу, вижити та досягти своїх цілей, організація має бути як ефективною, так і результативною.

За словами П. Дракера: результативність є наслідком того, що робляться потрібні слушні речі; ефективність є наслідком того, що вірно (правильно) створюються ці самі речі.

  1. Визначення основних функцій менеджменту та їх взаємозв’язку в межах циклу менеджменту.

Основні функції менеджменту:

1) планування – це визначення цілей організації і розробка плану дій щодо їх досягнення;

2) організація – це процес поділу, групування та координації робіт, видів діяльності і ресурсів для досягнення поставлених цілей.

3) мотивація – мотивування щодо здійснення завдань і досягнення цілей;

4) контроль – це процес забезпечення досягнення цілей організації шляхом постійного спостереження за її діяльністю та усунення відхилень, які при цьому виникають.

Функції менеджменту, що виконуються у зазначеній послідовності, утворюють поняття «цикл менеджменту».

Слід зауважити, що такий підхід до розуміння циклу менеджменту зовсім не означає, що процес управління носить дискретний характер (в понеділок - планування, у вівторок - організація тощо). Реально у роботі менеджера постійно сполучаються усі перелічені функції менеджменту.

З зовнішнього середовища організація бере ресурси, в самій організації відбувається трансформаційний процес з використанням всіх функцій, а потім утворюються виходи: задоволення потреб, продукти, прибутки/збитки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]