Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_derzhavi_i_prava_v_sistemi_yuridichnih_...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
908.29 Кб
Скачать

31. Принципи організації і діяльності державного апарату.

Державний апарат – це система державних органів, за допомогою яких здійснюється державна влада, виконуються функції держави. Він є важливим елементом будь-якої держави. Принципи організації і діяльності державного апарату – це загальноприйняті норми та ідеї найвищого авторитету, на основі яких відбувається організація і функціонування державних органів. До них належать: - принцип гуманізму; - принцип законності: діяльність в межах і в порядку, встановлених законодавством; - принцип розподілу влади: не допущення концентрації влади в руках одного органу, запобігання встановленню недемократичного режиму; - принцип професіоналізму; - принцип рівного доступу до державної служби; - принцип гласності та врахування громадської думки: відкритість і своєчасна інформованість громадськості про свою діяльність, звірення діяльності державного апарату з оцінкою громадськості; - принцип поєднання колегіальності і єдиноначальності: колегіальне обговорення проектів рішень і єдиноначальність керівника органу в прийнятті рішень та його персональна відповідальність за них; - принцип ієрархічності: обов»язковість рішень центральних органів виконавчої влади на всіх сходинках згори донизу; - принцип змінюваності: виборність вищих органів державної влади і їх призначуваності.

Державний апарат має бути інструментом органів влади, обраних і контрольованих народом. Для підвищення ефективності і якості функціонування державного апарату необхідно, щоб в основі його організації і діяльності була система принципів, яка відповідає міжнародним стандартам.

32. Значення держави в політичній системі суспільства.

Будь-яка система суспільства є цілісною і впорядкованою взаємодією елементів. Роль політики в житті суспільства є дуже важливою, так як політика є мистецтвом управління самим суспільством. Політична система суспільства є механізмом формування влади в суспільстві. Поняття політична система використовується для характеристики відносин між державою і суспільством та різними суб»єктаим недержавного рівня. Політична система суспільства –це цілісна, інтегрована сукупність політичних суб»єктів, структур і відносин,що відображає інтереси всіх соціальних і політичних сил суспільства, що функціонують з метою завоювання,утримання або участі у політичній владі. Держава входить у політичну систему суспільства не як сукупність розрізнених органів, а як цілісний інститут управління, що проводить загальнонаціональні перетворення. Програми таких перетворень пропонують конкуруючі партії. Будучи результатом розвитку додержавного суспільства, держава є рушійною силою формування його політичної системи. Вона є головним засобом досягнення цілей, що стоять перед суспільством, концентрує в собі різноманітні політичні інтереси, надає стійкості політичній системі за допомогою упорядкування її діяльності. Стійкість політичної системи визначається тривалістю її функціонування, а ефективність – легітимністю політичної влади.

33. Політична система суспільства та її елементи.

Політична система суспільства – це цілісна, інтегрована сукупність політичних суб»єктів, структур і відносин, що відображає інтереси всіх соціальних і політичних сил суспільства, що функціонують з метою завоювання, утримання або участі в політичній владі. Це механізм організації і функціонування політичної влади. Політична система суспільства включає в себе елементи суспільства. 1) Інституційний – включає в себе всі ті суб»єкти,за допомогою яких функціонує держава. До них входять: держава в особі системи її органів та власне політичні об»єднання, що мають зв»язок з політикою або створені для здійснення такого зв»язку (політичні партії, політичні рухи, групи політичного тиску та ін.); усі суб»єкти політичної свідомості: як політичні, так і неполітичні об»єднання (громадські організації і об»єднання, трудові колективи та ін.). Відмінність політичних і неполітичних об»єднань визначається метою їх створення. Статути політичних громадських об»єднань вказують на таку основну мету, як участь у політичному житті суспільства. У статуті неполітичних об»єднань політичні цілі не ставляться. 2) Нормативний – визначає, яким чином політична система суспільства може здійснювати регулятивний вплив на діяльність громадян. Включає в себе систему соціально-політичних і правових норм і принципів, що регулюють політичне життя суспільства і процес здійснення політичної влади. 3) Функціональний – складає основу політичного режиму, який існує в державі. Включає в себе політичні відносини, політичний процес, політичний режим, що визначає ступінь участі суб»єктів політичної системи у формуванні і функціонуванні політичної влади. 4) Ідеологічний – визначає можливість громадянина оцінити політичне буття і обрати варіант поведінки. Включає політичну ідеологію, політичну свідомість, політичну культуру і погляди. 5) Комунікативний – визначає зв»язки всіх елементів суспільства, а також між партіями, суспільством і державою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]