Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_dek_vsr.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

Виправлення кольорів в cmyk та rgb

Хоча можна виконувати всі виправлення кольорів та тонів в режимі RGB та більшість з них в режимі CMYK, необхідно уважно обирати режим. Уникайте застосування декількох перетворень між режимами, оскільки значення кольору округлюються і втрачаються під час кожного перетворення. Не переводьте зображення RGB в режим CMYK, якщо вони призначені для перегляду на екрані. Для зображень CMYK, призначених для кольороподілу та друку, не виконуйте налаштувань кольору в режимі RGB.

Якщо необхідно перетворити зображення з одного режиму в інший, виконайте більшість тональних та колірних виправлень в режимі RGB. Режим CMYK можна використовувати для точного налаштування. Переваги роботи в режимі RGB:

RGB має менше каналів. Як результат, комп'ютер використовує менше пам'яті.

RGB має ширший вибір кольорів ніж CMYK, і більше кольорів зберігаються після коригування.

Можна створити цифрову кольоропробу, щоб переглянути на екрані, як виглядають кольори у документі після виведення на певному пристрої.

Практика застосування у видавництвах: вимоги та поради до оригіналів, які подаються до друку

Для роботи з векторною графікою використовують CorelDRAW чи Adobe Illustrator, з растровими зображеннями – Adobe Photoshop. Роботу з текстом, а також розміщення ілюстрацій в остаточну публікацію виконуйте в QuarkXРress чи InDesign.

  • PAGEMAKER

На вивід, до файлу Page Maker необхідно додавати всі заверстані в полоси зображення та всі використані шрифти.

  • InDesign

Програма Adobe InDesign CS3/CS4 – найновіша версія однієї з найфункціональніших на теперішній час видавничих систем. Чудові можливості верстки поєднуються з дуже зручним та гнучким інтерфейсом. Вийняткові можливості при роботі з кольором та графікою доповнюються прекрасними можливостями для роботи з текстом, а набір візуальних ефектів взагалі не має аналогів серед інших програм. верстки.

Програма Adobe InDesign CS3/CS4 без проблем імпортує текстові файли, що містять ілюстрації та таблиці без втрати форматування, а також графічні файли в форматах Adobe PhotoShop і Adobe Illustrator, та навіть Corel DRAW (виекспортовані EPS-файли). Програма дозволяє виконати достатньо ретельний додрукарський контроль і виявити проблеми на початковій стадії, без додаткових часових і матеріальних затрат.

На вивід, окрім документа In Design, повинні бути подані всі заверстані у файлах растрові зображення в кольоровій моделі CMYK чи Grayscale. Старайтесь полегшити роботу і собі, і пре-прес інженеру, не використовуючи растрових зображень з окремими шарами, робіть TIFF файли без шарів. Це пришвидшує роботу програми і застерігає Вас від дуже поширеної помилки – растрування тексту, коли він попадає під прозорість, яка присутня в PSD-файлах.

Всі шрифти повинні бути сконвертовані в криві! Якщо це не зроблено, то окремо подаються лише шрифти використані в документі. Верстка робиться в дообрізний формат видання (флаєра, листівки, буклета, журналу, книги). Використовуйте тільки ті кольори і таку їх кількість, якими буде проводитись друк вашої роботи в друкарні (CMYK+ Pantone).

  • QUARKXPRESS

На вивід, крім власне документу QUARKXPRESS, необхідно подавати всі заверстані в полоси зображення і всі шрифти, які використовуються в дизайні.

Всі тріадні (CMYK) кольори в діалоговому вікні Edit Colors повинні мати атрибут Process Separation.

В діалоговому вікні Edit Colors повинні залишатися лише плашкові (Spot, що не мають атрибуту Process Separation) кольори, які повинні з'явитися на окремих (не CMYK) плівках комплекту.

Всі зображення, які заверстані в полоси, повинні мати в діалоговому вікні Picture Usage статус ОК (не Missing і не Modified!) Всі заверстані в полоси кольорові растрові зображення повинні бути CMYK зображеннями. Не присвоюйте файлам зображень однакових імен!

  • CORELDRAW

Corel DRAW - пакет ілюстративної графіки. Всі шрифти повинні бути конвертовані в криві (curves). Всі об’єкти мають бути згруповані.В дизайні мають бути присутні рівно стільки і саме тих кольорів, що вимагається для отримання такої кількості фотоформ, яка відповідає Вашому задуму.

Складний дизайн необхідно доверстати тільки в CorelDRAW. У більшості випадків виявляється, що розпочатий дизайн в Corel DRAW в Corel DRAW має бути і завершений. На вивід необхідно подавати всі шрифти, які використовуються в дизайні.

41. Функціональні обов’язки коректора

Слово коректор — латинського походження (corrector — той, хто виправляє друкарські помилки при підготовці видання). Окрім видавництва посада коректора віддавна «прописалася» також у друкарні. Солідне поліграфічне підприємство, яке дбає про високу репутацію серед постійних і нових замовників, прагне мати в себе представника цих редакторських професій аби уникнути можливих помилок на завершальному етапі виготовлення видавничого продукту.

У видавництві коректор (або ціла коректорська служба) працює під безпосереднім керівництвом головного редактора.

До найголовніших функціональних обов’язків коректора належать:

  • зрівняння видавничого оригіналу з авторським після внесення редакторських правок;

  • усунення орфографічних, пунктуаційних помилок, буквених неточностей та технічних огріхів верстки;

  • уніфікація тексту;

  • виявлення смислових, логічних стилістичних та фактологічних помилок;

  • звіряння цитат і використаних текстів за першоджерелами;

  • уважне читання специфічних елементів тексту (висновків, дефініцій, дат, чисел, імен);

  • спеціальна звірка з оригіналом;

  • перевірка правильності побудови таблиць, рисунків і креслень, відповідність їх підписів до коментування в тексті;

  • перевірка вихідних відомостей в останній підписній верстці;

  • звіряння сигнального примірника;

  • звіряння ідентичності назв, розділів, параграфів тощо;

  • стеження за правильною розбивкою тексту на абзаци, особливо в останній верстці.

42. Видавнича продукція за способами укладання тексту, кількістю видань, періодичністю оформлення

Видавнича продукція - сукупність видань, призначених до випуску або випущених видавцем (видавцями).

ЗА ПЕРІОДИЧНІСТЮ

неперіодичне видання

Видання, що виходить одноразово і продовження якого не передбачене

серіальне видання

Видання, що виходить протягом часу, тривалість якого заздалегідь не визначена, як правило, нумерованими чи датованими випусками (томами) з постійною спіль¬ною назвою

періодичне видання

Видання, що виходить через певні проміжки часу, має заздалегідь визначену постійну щорічну кількість і назву нумерованих чи датованих, однотипово оформлених випусків, які не повторюються за змістом

продовжуване видання

Видання, що виходить через заздалегідь не визначені проміжки часу, в міру накопичення матеріалу, нумерованими та (чи) датованими випусками, неповторюваними за змістом, однотипово оформленими, із спільною назвою.

ЗА СТРУКТУРОЮ ТА КІЛЬКІСТЮ ВИДАНЬ:

• Перше видання

Твір, що з'являється у світ вперше.

• Стереотипне видання

Це практично нове відтворення поперед­нього видання без жодних змін.

• Перевидання

ЗА СПОСОБОМ УКЛАДАННЯ ТЕКСТІВ:

• серія

• однотомник

• багатотомник

• зібрання творів

• вибрані твори

43. Рецензування авторського матеріалу. Вимоги до рецензій

Рецензія – критичний документ, в якому розглядається і оцінюється опублікований твір (зовнішня рецензія, призначена для публікації в пресі) або оригінал майбутнього видання (внутрішня рецензія, виконана на замовлення видавництва або навчального закладу).

Мета рецензії — допомогти читачеві скласти думку про об’єкт, яким може бути книга, фільм, музичний альбом чи іншого роду творчість. Текст повинен містити короткий огляд предмета в цілому, детальний аналіз та підсумкову оцінку, підведення підсумків вищесказаного. Друга частина змісту рецензії — суб’єктивна думка. Важливе тут уміння відокремити власні емоції від загальнокультурного значення.

Рецензування майбутнього видання є обов'язковим, коли готуються до друку:

  • підручник або навчальний посібник з грифом міністерства освіти і науки;

  • будь-який вид навчального видання з рекомендацією навчального закладу або наукової установи, якщо це видання здійснюється не на договірних засадах;

  • довідкове, енциклопедичне видання;

  • наукове, науково-популярне видання.

Вимогами змістовної частини рецензії є обов'язковий розгляд повноти твори за такими параметрами:

  • місце рецензованої роботи серед вже опублікованих на цю тему;

  • новизна роботи;

  • актуальність теми;

  • повнота охоплення матеріалу;

  • відповідність відібраного ілюстративного матеріалу теми;

  • доступність стилю викладу читацької аудиторії, якій буде призначено видання.

  • Якщо в рецензії вказані істотні зауваження до структури або змісту, їх доведеться усувати авторові до початку редагування. Зауваження та побажання, які істотно не впливають на структуру твору, можуть бути враховані в процесі редагування.

44. Міжнародний стандартний номер книги ISBN: розшифрування абревіатури, порядок присвоєння виданню. Знак Міжнародного шрифтового кодування видавничої продукції (EAN).

Міжнародний стандартний номер книги (ISBN: International Standard Book Number) - номер, який на міжнародному рівні ідентифікує будь-яку книгу чи брошуру певного видавця. ISBN супроводжує видання, починаючи з моменту їхнього виготовлення.

Стандарт був розроблений у Великобританії в 1966-му році на базі 9-значного стандартного книжкового номера (англ. Standard Book Numbering code, скорочено - англ. SBN code). У 1970-му був прийнятий як міжнародний стандарт ISO 2108. З 1 січня 2007 року введено новий стандарт міжнародного стандартного книжкового номера - 13-значний, що збігається зі штрихкодом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]