Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Базова класифікація ризиків підприємств

Спробуємо розглянути основні ознаки, згідно з якими можна розробити систему ризиків, яка б включала в себе групи, категорії, види, підвиди та різновиди ризиків і відображала їх місце та роль в системі менеджменту організації:

  1. За рівнем системи, що розглядається глобальний і локальний ризик. Ризик на рівні держави – глобальний, на рівні підприємства – локальний.

  2. За тривалістю в часі – короткочасні і постійні ризики. До постійних належать ризики, що безупинно загрожують підприємству в даному географічному районі або у певній галузі економіки. Наприклад, ризик зруйнування будинків у районі з підвищеною сейсмічною небезпекою. До короткочасних ризиків належать ті, що загрожують підприємству протягом кінцевого відомого проміжку часу.

  3. За ступенем правомірності – виправданий і невиправданий (обґрунтований або необґрунтований ризик).

  4. За можливістю страхування – ризик, що страхується і ризик, що не страхується, тобто ті які не беруться страхувати страхові компанії..

  5. За можливістю управління (впливу) – систематичні або некеровані та несистематичні або керовані ризики.

  6. За характером функціонуючих систем (процесів) – соціальний, економічний, технічний, політичний, медичний, екологічний, інформаційний, комбінований і інші.

  7. За джерелами виникнення – зовнішні і внутрішні ризики..

  8. За сферою походження – соціально-політичні, адміністративні, виробничі, комерційні, фінансові, природно-екологічні, демографічні, геополітичні.

  9. Залежно від можливого результату (ризикової події) - чисті і спекулятивні. Чисті ризики означають можливість одержання негативного чи нульового результату. Спекулятивні ризики - можливість одержання як позитивного, так і негативного результату.

  10. Залежно від дій персоналу – критичні і некритичні. «Критичні» ризики як правило пов'язані з кримінально-силовими діями — це крадіжки, порушення комерційної таємниці і «ноу-хау», суттєва нелояльність співробітників, значне порушення зобов'язань з боку партнерів, промислове шпигунство, різні форми несумлінної конкуренції, несанкціонованих дій влади стосовно компанії, небезпечних дій стосовно її ключових менеджерів і фахівців; серйозними збоями в роботі технічних систем і стихійних лих. «Некритичні» ризики зв'язані з неправильними діями співробітників, незначними порушеннями з боку партнерів, сумлінними конкурентними діями, невеликими проблемами в персоналу і збоями в роботі технічних систем. Зрозуміло, критичність, важливість, суттєвість тієї чи іншої погрози може бути визначена тільки виходячи з характеру діяльності компанії.

  11. Залежно від напряму або виду діяльності підприємства – ризики маркетингової діяльності, ризики торгової діяльності, ризики фінансової діяльності, ризики зовнішньоекономічної діяльності, ризики управлінської діяльності і т.ін.

  12. Залежно від учасників процесів, які відбуваються на підприємстві – підприємницькі та управлінські (організаційні). Якщо розглядати організацію з точки зору теорій власності та підприємництва, тобто існування підприємців, які створюють її, ризикуючи вкладають гроші в справу і менеджерів, які є найманими працівниками, і яким довірено право управління власністю, то найбільш характерною ознакою класифікації ризиків з точки зору менеджменту підприємства є ознака за якою усі ризики можна поділити як за процесами що відбуваються на підприємстві, так і за їх основними учасниками - підприємницькі та управлінські (організаційні) ризики. У той же час слід розуміти, що досить часто в діяльності сучасних підприємств відбувається поєднання учасників цих процесів в одній особі, а отже і поєднання ризиків.

Крім того, варто всі вище перераховані ризики розділити на дві великі групи – ризики підприємства або економічні ризики та ризики управління підприємством або управлінські ризики. Розглянемо більш детально економічні та управлінські ризики, з яким найчастіше зустрічаються підприємства в умовах ринкового ведення господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]