Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика управлінських (організаційних) ризиків підприємства

До управлінських (організаційних) ризиків можна включити ризики, пов'язані з помилками менеджменту організації, її співробітників; проблемами системи внутрішнього контролю, погано розробленими правилами робіт і ін., тобто ризики, пов'язані з внутрішньою організацією роботи підприємства та здійсненням як основних так і специфічних функцій управління ним.

    Згідно класичної теорії менеджменту в будь-якій організації є 4 ресурси: фінансові, матеріально-технічні, людські й інформаційні. Найпростіше управляти матеріально-технічними ресурсами, тому що вони не дають і не вимагають зворотного зв'язку (виробниче обладнання або комп'ютер не скажуть керівнику компанії про те, що їм не підходить приміщення, у якому вони працюють). Найбільш відомим управлінськими ризиками є ризики управління ресурсами підприємства, які пов’язані в першу чергу з недостатністю кваліфікації персоналу, який закріплений за цими ресурсами, відсутністю достатніх знань з питань планування цих ресурсів, організації діяльності людей, системи делегування повноважень, створення достатніх умов для нормальної діяльності людей, відсутністю дієвої системи контролю на підприємстві, і крім того ці види ризиків тісним чином переплітаються з розглянутими вище підприємницькими ризиками. Адже для багатьох з них причинами виникнення є саме відсутність чіткої системи управління. Якщо говорити про ці види управлінських ризиків, то найбільш характерними і найскладнішими з точки зору управління є ризики пов’язані з управлінням людськими ресурсами.

Фахівці з управління людськими ресурсами вводять поняття “ризики в роботі з персоналом”, або “ризики в управлінні персоналом організації”. Такі ризики неминучі, їх не можна заздалегідь прорахувати на 100%, тому що людина піддається змінам, а її вчинки, мотиви діяльності визначаються як свідомим мисленням, так і сферою несвідомого.

    Розглядаючи процес управління організацією, можна розділити види РИЗИКІВ У РОБОТІ З ПЕРСОНАЛОМ на три групи: на вході в організацію, при роботі усередині організації і на виході людей з організації.

    Ризики на вході в організацію.   Даний тип ризику виникає при наймі співробітників. Основний збиток може бути нанесений іміджу вашої фірми в очах громадськості, а також даремно витрачені фінанси у випадку, коли підібрали “не того” кандидата.

    Якщо розглянути стандартну технологію пошуку і підбору персоналу, то ризик підбору невідповідного кандидата може мати місце по наступних причинах: невірний вибір джерел пошуку кандидатів; неточна постановка “технічного завдання” при звертанні до рекрутерів; невірна оцінка кандидатів на етапі добору: низький професійний рівень кандидата, несумісність із уже сформованим колективом, низька мотивація кандидата працювати у вашій фірмі, невідповідність цілей компанії й особистих цілей людини — це далеко не повний перелік “підводних каменів” при підборі співробітника; відсутність у процедурі підбора етапу перевірки кандидата з метою безпеки фірми.

Тут можливий ризик психологічних відхилень, наявність негативних дій з боку співробітника стосовно компанії за попереднім місцем роботи. Основний інструмент забезпечення безпеки — перевірка рекомендацій, характеристик.

 Ризик створення негативного іміджу компанії може виникнути вже на етапі пошуку кандидата, наприклад, через зміст і форму оголошення про вакантну посаду. Інша причина зниження іміджу компанії в очах потенційних кандидатів — ненавчений персонал у самій компанії.

    Ризики при роботі з персоналом усередині організації    Один з основних ризиків при роботі з персоналом для компанії на цьому етапі — ризик стати “кузнею кадрів”, яка готує професіоналів для своїх конкурентів. Причиною тому можуть бути недостатньо добре розроблені системи навчання і планування кар'єри співробітників, а також відсутність роботи зі створення і підтримки мотивації персоналу до праці в компанії.

    Усі перераховані вище помилки в результаті призведуть до реальних фінансових втрат компанії.

    Ризики при роботі з персоналом на виході з організації    Процедура виходу співробітників з компанії прописана в КЗпП, однак “підводні камені” зустрічаються і тут.

    При некоректній процедурі звільнення можливий як моральний збиток фірмі у вигляді антиреклами, так і фінансовий збиток у випадку звертання скривдженого співробітника до суду.

Ризики, пов,язані з управлінням фінансовими та метаріальними ресурсами були розглянуті нами у попередньому питанні, а що до ризиків управління інформаційними ресурсами, то найбільш розповсюдженими є ризик крадіжки або несанкціонованого її використання, а також, ризик перекручування, відсутності або несвоєчасного надходження інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]