Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Зовнішні та внутрішні чинники ризику

Підприємство – це складна система, яка підлягає впливу різноманітних внутрішніх та зовнішніх причин виникнення ризику.

Національна асоціація виробників США періодично проводить опитування тисяч найбільших компаній за списком “Forchun-4” із метою з’ясування найважливіших чинників, які часто зустрічаються і негативно впливають на діяльність цих компаній. Результати останніх досліджень показали, що в середньому близько десяти разів на рік компанії були у скрутній ситуації, при цьому найбільш часто згадувалися такі причини кризових ситуацій: рекламації і штрафи за браковану продукцію; аварії на підприємствах та поломки устаткування; поломка комп’ютерів; вплив необґрунтованих чуток.

Рідше зустрічаються, але за збитками і наслідками є набагато більш важливими, такі форс мажорні обставини: стихійні лиха; аварії в енергетичних мережах; пожежі та вибухи; смерть керівника і головних спеціалістів; раптова поява сильних конкурентів; вороже ставлення уряду і преси.

Але умови підприємницької діяльності в Україні значно відрізняються від умов у країнах із сформованою ринковою економікою. Тому основні причини кризових ситуацій значно відрізняються від зазначених вище. Аналіз сучасного стану економіки нашої країни та результати опитування вітчизняних підприжмців дає змогу виділити ряд основних причин, що збільшують рівень ризику: нечіткість і безупинна мінливість законодавчих та нормативних актів, що регулюють підприємницьку діяльність; значні темпи інфляції; політична нестабільність; непомірно високі податки; хабарництво в структурах державної влади; низький професіоналізм державних чиовників; криміналізація суспільства; нерозвиненість банківської сфери; відсутність інвестицій.

Всі вищеперераховані чинники впливають на підприємство, створюючи для нього певну загрозу. На підприємстві можна виділити як загальний об’єкт загроз так і безпосередні об’єкти загроз.

Загальним обктом загроз є — реалізація намірів компанії. Наміри можуть быть короткотерміновими і довготерміновими, реальними та можливими.

Безпосереднім об,єктом загроз є ресурси організації: її активи, тобто фінансові ресурси, інформація, обладнання, тобто матеріальні ресурси, персонал, тобто людські ресурси, а також напрями самого бізнесу.

Під зовнішніми чинниками варто розуміти ті умови, які підприємство, як правило, не може змінити, але враховувати їх повинно, оскільки вони позначаються на стані його справ.

Всі основні зовнішні чинники, які впливають на рівень ризику представлені в таблиці 2.

Таблиця 2. Система зовнішніх чинників, що впливають на рівень ризику

Зовнішні чинники, які впливають на рівень ризику

Чинники прямого впливу

Чинники непрямого впливу

Законодавство, яке регулює підприємницьку діяльність

Економічний стан галузі діяльності

Непередбачені дії органів державного управління та місцевого самоуправління

Міжнародні події

Податкова система

Стихійні лиха

Взаємовідносини партнерів

Економічний стан країн діяльності

Конкуренція між підприємствами

Політична нестабільність

Корупція і рекет

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]