Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Маркетингові ризики (інформаційні, інноваційні, галузеві)

Однією з найбільших груп ризиків у зовнішньоекономічній діяльності підприємств є група маркетингових ризиків Вони пов'язані з можливістю просування і реалізації товарів на ринках збуту. До основних маркетингових ризиків належать:. інформаційний; інноваційний; галузевий.

Інформаційний ризик

Це ризик відсутності, невизначеності або недостовірності інформації. Інформація може стосуватися як юридичної бази для підготовки контракту, стану справ у партнера і його банку, так і даних про стан ринку товарів (послуг), що пропонуються.

Для проведення успішної збутової політики на міжнародних ринках необхідно проводити їх ретельний ситуаційний аналіз.

Його проведення вимагає оцінки майже 250 різних показників і одержання підсумкового результату. Він повинний містити в собі наступні групи: розмір потенційного ринку; динаміка росту торгівлі новим товаром; ринкова перспектива на найближчі 10 років; сезонність товару; вартість товару в порівнянні з місцевими аналогами; потреба товару по регіонах; частота покупок товару; відношення до деяких специфічних властивостей; відношення до товару торгових посередників; упакування (потреба в ньому); вид активності конкурентів.; необхідний обсяг ринкових досліджень для пристосування до ринку; торгово-політична обстановка; наявність обмежень на торгівлю; відношення до потенційних покупців; ефективність реклами; інформація про ринок.

Оцінку даних характеристик доцільно проводити за допомогою експертних систем, що дозволяють враховувати невизначеність інформації про даний ринок. Дуже важливою умовою для експортера при виході на зовнішній ринок є визначення конкурентноздатності товару. Це можна провести в процесі порівняння з іншими.

Галузевий ризик

Це імовірність втрат у результаті змін в економічному стані галузі і ступінь цих змін як усередині галузі, так і в порівнянні з іншими галузями. При аналізі галузевого ризику необхідно враховувати: діяльність фірм даної галузі, а також суміжних галузей за визначений період часу; наскільки діяльність фірм даної галузі стійка в порівнянні з економікою країни в цілому; які результати діяльності різних підприємницьких фірм усередині однієї і тієї ж галузі.

Інноваційний ризик

Це імовірність втрат, що виникають при вкладенні підприємницькою фірмою коштів у виробництво нових товарів і послуг, що, можливо, не знайдуть очікуваного попиту на ринку.

Оцінка маркетингової групи ризиків досить вагома задача і вирішення її найбільш ефективно проводити за допомогою спеціальних систем обробки інформації. Ступінь можливості появи маркетингових ризиків достатньо велика і вони присутні постійно не залежно від нас, а рівень фінансових втрат може складати дуже великі суми. Тому питання аналізу й оцінки маркетингових ризиків займає важливе місце на всіх етапах проведення зовнішньоекономічної операції.

  1. Комерційні ризики в зовнішньоекономічній діяльності

Комерційні ризики — це ризики, що виникають у процесі реалізації товарів і послуг, зроблених чи куплених підприємцем. Вони складають найбільш широку групу різних видів ризиків. До них належать: ризик відмови в реєстрації товару в Україні; ризик втраченої вигоди; ризик зниження прибутковості; ризик прямих фінансових втрат і інші.

Основними причинами виникнення комерційних ризиків є: зниження обсягів реалізації в результаті падіння попиту або потреби на товар, реалізований фірмою, витиснення його конкуруючими товарами, введення обмежень на продаж; підвищення закупівельної ціни товару в процесі здійснення проекту; непередбачене зниження обсягів закупівель у порівнянні з наміченими, що зменшує масштаб всієї операції і збільшує витрати на одиницю об'єму реалізованого товару (за рахунок умовно постійних витрат); втрата товару; втрата якості товару в процесі звертання, що призводить до зниження його ціни; підвищення витрат обертання в порівнянні з наміченими в результаті виплати штрафів, непередбачених пошлін і відрахувань, що призводить до зниження прибутку й ін.

Ступінь можливості виникнення комерційних ризиків складає близько 20% і залежить від кожної конкретної операції. Комерційні ризики посередньо пов,язані з ходом проведення основних етапів угоди, але рівень їхньої важливості досить високий і вони можуть викликати виникнення багатьох інших видів ризиків. Замикаючи ланцюжок поступової появи фінансових збитків у випадку, коли причиною стали комерційні ризики й оцінюючи втрати, ми можемо одержати суму в кілька разів більшу ніж сума контракту. Аналіз даного виду ризиків є складною задачею і проводиться в комплексі з оцінкою маркетингової ситуації й аналізом маркетингових ризиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]