Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра менеджменту

Шимановська-Діанич Л.М.

УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Опорний конспект лекцій

для студентів спеціальності 7.0502.06 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Підлягає поверненню до університету

Примірник №

Полтава 2003

Управління ризиками в зовнішньоекономічній діяльності

Опорний конспект лекцій для студентів спеціальності 7.0502.06 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

Автор: Шимановська-Діанич Л.М. к.т.н., доц.кафедри менеджменту Полтавського університету споживчої кооперації України

Рецензенти:

Пербийніс В.І., д.е.н., проф., зав.кафедрою менеджменту Полтавської державної аграрної академії

Сосновська О.О., к.е.н., доц., декан факультету менеджменту Полтавської державної аграрної академії

Текст лекцій розглянуто і схвалено на засіданні кафедри менеджменту Полтавського університету споживчої кооперації України

„___”___________ 2003 р., протокол №____

Рекомендовано до видання і

використання в навчальному процесі вченою

радою Полтавського університету споживчої кооперації України

“___”__________________ 2003 р.

протокол №______

Вступ

Однією з найбільш ризикованих сфер діяльності є зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД). Особлива важливість обліку ризиків в цій галузі грунтується на тому, що при проведенні зовнішньоекономічних операцій відбувається складний процес руху значної маси грошових, товарних, матеріальних коштів, оборот юридичних документів, а також інформаційних потоків. Це створює систему, яка критично підпадає під вплив багатьох факторів ризику.

Десять років тому офіційно вважали, що такої категорії як ризик у нас, в плановій економіці, не існує. Зараз ця проблема офіційно визнана, її поставило життя, з нею необхідно рахуватись кожному керівнику, менеджеру, підприємцю та громадянину. Ведуться дослідження, видаються їх результати.

Саме тому оволодіння основами управління ризиком в діяльності сучасного підприємства і особливо в зовнішньоекономічній діяльності є важливим для організаторів цієї діяльності - менеджерів.

Основна мета курсу “Управління ризиками у зовнішньоекономічній діяльності”- сприяння формуванню у майбутніх фахівців розуміння важливості вірної, науково-обгрунтованої роботи з управління ризиками які виникають в процесі здійснення підприємством зовнішньоекономічної діяльності.

Цілі і завдання курсу: дати основну уяву про систему ризиків підприємства, визначити місце в ній ризиків зовнішньоекономічної діяльності підприємства, причини та фактори їх виникнення; їх структуру та класифікацію; дати основну уяву про систему управління ризиком, стратегію та тактику ризик-менеджменту, організацію ризик-менеджменту, особливості організації ризик-менеджменту на підприємствах з зовнішньоекономічною діяльністю; розглянути алгоритм процесу управління ризиком, в тому числі і ризиками в зовнішньоекономічній діяльності підприємства; навчити оцінювати ризик, визначати його рівень, вибирати способи зменшення ризику; засвоїти основи прийняття рішень в умовах ризику та визначати завдання встановлення оптимального рівня ризику зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Сприяти досягненню поставлених цілей та завдань і призваний даний опорний конспект лекцій, як один з видів методичного забезпечення вивчення курсу "Управління ризиком в зовнішньоекономічній діяльності".

Розділ 1. Підприємство і фактор ризику Лекція 1. Поняття та сутність ризику, його місце у загальній системі менеджменту підприємства

  1. Еволюція науки про ризик і її сучасний стан. Місце курсу „Управління ризиками в зовнішньоекономічній діяльності” в навчальних планах по підготовці фахівців з менеджменту

  2. Ризик в умовах централізованого та ринкового управління економікою, наслідки ігнорування ризиків

  3. Загальний огляд понять ризику та особливості їх формування

  4. Зовнішні та внутрішні чинники ризику

  1. Еволюція науки про ризик і її сучасний стан. Місце курсу „Управління ризиками в зовнішньоекономічній діяльності” в навчальних планах по підготовці фахівців з менеджменту

Ще декілька років тому, в бувшому СРСР, офіційно вважали, що такої категорії як ризик в плановій економіці не існує.

Зараз ця проблема офіційно визнана, її поставило життя, з нею необхідно рахуватись кожному керівнику, менеджеру, підприємцю і громадянину. Проводяться наукові дослідження, видаються їх результати.

У наш час не викликає сумніву те, що ризик супроводжує функціонування будь-якого підприємства і є невід’ємною ознакою економічного процесу. Його поява та існування – це об’єктивне економічне явище, в основі якого є невизначеність ситуації, умов господарювання, обмеженість матеріальних, трудових, фінансових, інформаційних й інших ресурсів, що викликає на практиці їх дефіцит і сприяє появі ризику як елемента господарського процесу. Таким чином, діяльність підприємства та ризик завжди взаємопов’язані.

Накопичення наукових знань про стохастичний характер технічних та суспільних процесів, розвиток спеціальних розділів математики і логіки, необхідність створення юридичних норм і правил, що регулюють практику страхування біржових угод і т.п. привели до того, що в другій половині ХІХ на початку ХХ сторіччя ризик потрапляє в поле зору представників різноманітних природничих і суспільних наук.

Наукові уявлення щодо ризику складались поетапно. Історично наука про ризик розвивалась у двох сферах людської діяльностіфінансовій та сфері забезпечення безпеки діяльності організацій і їх персоналу.

Першими ризик як явище почали вивчати статисти, економісти, юристи, математики. Потім сформувалися наукові теорії: ігор, ймовірності, дослідження операцій, катастроф, соціальної психології, ризику. Поняття ризику з’явилося у військових, економічних, демографічних, медичних, біологічних, правових та інших дисциплінах. У банківській справі, класичній і особливо інвестиційній, вивчались способи зменшення ризику. Аналіз імовірності виникнення тих або інших негативних подій активно розвивався в сфері страхування. Забезпечення безпеки держави і компаній – галузь в якій розвивались заходи щодо протидії ризикам кримінально-силового характеру.

Починаючи з 60-х років ХХ ст. ризик став предметом міждисциплінарнарних досліджень, з,явилися тенденції до об’єднання декількох теорій ризику в одну, яка спрямовувалась би на зменшення ризиків підприємницької діяльності в цілому.

Виникла нова галузь знань – ризикологія. У вищих навчальних закладах багатьох країн з’явилися дисципліни, які вивчають ризик в підприємницькій, фінансовій, управлінській та інших видах діяльності, а також такі дисципліни як “Менеджмент ризику” або “Ризик у менеджменті”.

У країнах із розвиненою ринковою економікою існує багато довідників та солідних наукових видань, що публікують результати досліджень стосовно ризику в бізнесі. В США, наприклад, у всіх спеціалізованих часописах типу “Форчун” чи “Бізнес уік” є спеціальні рубрики присвячені проблемам ризику в інвестиціях, кредитуванні, тощо. Практично всі великі фінансові фірми безкоштовно випускають методичні поради з різних питань комерційного та інших видів ризику.

У нашій країні також в періодичних виданнях економічного спрямування все частіше з’являються рубрики присвячені питанням управління ризиком в діяльності сучасного підприємства, є спеціальні журнали та підручники з питань управління ризиком, утворюються консалтингові фірми які надають послуги з питань управління ризиками і т.ін.

Однією з найбільш ризикованих сфер діяльності є зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД). Саме тому оволодіння основами управління ризиком в діяльності сучасного підприємства і у тому числі і в зовнішньоекономічній діяльності є важливим для організаторів цієї діяльності - менеджерів.

Структура навчального процесу з курсу “ Управління ризиками у зовнішньоекономічній діяльності” передбачає 54 години аудиторного навантаження, в тому числі 20 годин - лекції і 34 години - практичні заняття. Самостійна робота - 54 години. Всього з курсу – 108 годин. Підсумком вивчення даного курсу є залік.

Програма передбачає проведення практичних занять на грунті практичного матеріалу і аналізу конкретних ситуацій як з досвіду діяльності вітчизняних підприємств, так і провідних західних фірм. З цією метою рекомендується використовувати завдання для самостійної роботи з курсу “Управління ризиками у зовнішньоекономічній діяльності”, які входять до складу навчального комплексу з курсу і якими передбачено розгляд конкретних практичних ситуацій та задач.

Теми даного курсу входять до складу тематики комплексної курсової роботи, яку виконують студенти спеціальності 7.050206 „Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” у 9 семестрі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]