Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать

Умова якості товару

Якість товару повинна обмовлюватися в контракті або в загальній формі («висока» або «загальноприйнята»), або конкретними показниками, що піддаються перевірці. Застосовуються різні показники, зокрема: відповідність конкретному стандарту (міжнародному, регіональному або національному), технічним характеристикам (у відношенні кінцевого продукту або використаних матеріалів), зразку. Це найбільш об'єктивні показники, оскільки дають можливість точного зіставлення. Крім того, застосовуються такі показники, як зміст визначених речовин у продукті (корисних чи шкідливих), вихід готового продукту (з напівфабрикату), опис, на підставі попереднього огляду. Виготовлювач (постачальник) повинен гарантувати якість товару в цілому, включаючи його складові частини і комплектуючі вироби, а також засвідчувати якість продукції що поставляється ( що відвантажується) покупцю або одержувачу товарів відповідним документом про їхню якість.

Що стосується якості, то ще одну групу обов'язкових вимог до конкретних імпортованих товарів можна об'єднати поняттям митних. Поряд із традиційними вимогами: ветеринарними, фітосанітарними і карантинними - вводяться порівняно нові – митні вимоги. Зокрема, у багатьох країнах митниці стали вимагати від вантажовласників небезпечних вантажів спеціальні декларації (гарантії) відповідно до міжнародної угоди або національного законодавства, сертифікати на сільськогосподарські товари про зміст припустимих доз радіоактивності, документи про те, що не застосовувалися, гормони, що прискорюють ріст тварин, не використовувалися барвники, що підсолоджують речовини й інші добавки в харчових продуктах і т.ін.

Особливої уваги заслуговують порівняно нові вимоги до безпеки продукції, викликані випадками нанесення збитку споживачу дефектами, насамперед автомобілів, побутової техніки, лік, харчових продуктів і т.ін. У багатьох країнах Заходу останнім часом прийняті суворі закони, що захищають інтереси споживачів. У країнах ЄС з 1 січня 1993 р. набрала сили директива, що зобов'язує постачальників випускати в торгову мережу лише вироби, що не представляють небезпеку при правильному використанні, і підприємці повинні інформувати покупців про всі можливі ризики, пов'язані зі споживанням виробів. Крім того, у ЄС прийнятий спеціальний документ про контроль за відповідністю товарів, увезених із третіх країн, правилам у відношенні безпеки і встановлений контроль на зовнішніх кордонах за імпортом таких товарів.

Умова якості несе в собі величезний ризик, а останнім часом ступінь можливості його появи дуже висока. Усе більше є випадків, коли несумлінні імпортери використовують недостатньо точне визначення умов якості в контракті як привід для фактичної відмови від оплати, у тому числі у формі зустрічного штрафу за невідповідність якості поставленого товари Останнім часом збільшилась кількість випадків ризиків виникнення претензії по патентній чистоті товару, що тісно пов'язано з якістю.

Щоб уникнути ризиків втрат при невідповідності якості отриманого товару бажано в договорі вказати й умови повернення товару і валюти у випадку браку товару, терміни в який можуть бути представлені рекламації. Чи повинні бути присутніми застереження зниження ціни за втрату якості продукцією. У даному випадку дається відповідний акт зниження якості. У контракті повинно бути зазначено місце приймання товару по кількості і якості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]