Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать

Предмет контракту

Предметом контракту може бути матеріальний об'єкт, надання послуги. Предмет контракту повинний бути: визначеним; об'єктивно здійсненим; дозволеним і не суперечити нормам права або нормам суспільної моралі.

Якщо предметом контракту є товар зі складними технічними характеристиками, то такі контракти повинні містити спеціальні розділи типу: «Технічні умови» або «Технічні специфікації». У цих випадках у даному розділі дається тільки визначення товару і робиться посилання на спеціальні розділи, що уточнюють його технічні характеристики. Якщо контрактом передбачене постачання товарів різних якісних характеристик або різного асортименту, то вони повинні перелічуватися в специфікації, прикладеній до контракту. Невизначеність у даному пункті контракту часто веде до його розриву, виставлянню претензій і рекламації партнером. У випадку розриву контракту суб'єкти ЗЕД зазнають збитків, пов'язаних з витратами на проведення передконтрактних переговорів. Щоб застрахувати себе від даних неприємностей, у контракті можна обмовити питання фінансової відповідальності за розрив контракту.

Умова кількості товару

У даному розділі контракту вказується одиниця виміру кількості, порядок її визначення, система мір і ваг.

Кількість товару, предмету постачання, може бути визначена або твердо фіксованою цифрою, або у встановлених межах. При торгівлі великими обсягами масових товарыв, кількість яких виміряється ваговими одиницями, складно витримати вагу фактично поставленого товару з точністю до десятків, а іноді і сотень тонн. Наприклад, при постачанні руди її фактична вага може відрізнятися від зафіксованої в контракті через зміну вологості. У таких умовах повинні указуватися припустимі відхилення в ту чи іншу сторону у відсотках від номінальної ваги. По ряду товарів абсолютно точне дотримання кількості виявляється практично неможливим не тільки за умовами навантаження і перевезення, але і по ряду інших причин, у тому числі через кон'юнктуру ринку. У цих випадках у контракт повинно включатися застереження (опціон по кількості), що допускає можливість відступу від зазначеної в контракті кількості в ту чи іншу сторону, на тих чи інших умовах, у той же чи інший термін зазначеного періоду, у плині якого одна сторона повинна повідомити іншу сторону про свій намір скористатися своїм правом. Варто пам'ятати, що ті самі по найменуванню одиниці виміру можуть мати різне значення. Наприклад, у торгівлі бавовною основною одиницею виміру кількості є вага, але розмір товарних постачань виражається кількістю стосів визначеної середньої ваги.

Щоб уникнути непорозумінь, необхідно використовувати метричну систему мір або давати еквівалент застосовуваної міри в метричних одиницях і точно вказувати в контракті, яку саме одиницю виміру мають на увазі сторони. Недостатня чіткість умов контракту в цьому питанні призведе до величезних ризиків і, як результат, фінансових втрат.

З обсягом постачання і кількістю в партії товару пов'язаний також ризик підвищення собівартості у випадку неповного завантаження транспортного засобу. Він тягне за собою додаткові митні витрати, затримку часу в постачанні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]