Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Процес управління ризиком та характеристика його основних етапів

В основі організації ризик-менеджменту покладено процес управління ризиками, який включає в себе наступні основні етапи: визначення ризику; оцінка ризику; контроль ризику; фінансування ризику.

  Визначення ризику є базою управління ризиками: не можна почати працювати з ризиком, якщо не знати, що він взагалі існує. Необхідно з'ясувати, яким чином підприємство може бути піддано збитку і які його можливі причини. Тому на цьому етапі проводяться роботи пов’язані з визначенням можливих типів, видів та різновидів ризику.

Оцінка ризику містить у собі оцінку тих ризиків, що вже були визначені з погляду їхньої серйозності (тобто реальної шкоди, що вони нанесуть організації у випадку настання). Визначення й оцінка ризику разом складають групу робіт об’єднаних під однією назвою - “аналіз ризику” і спрямованих на їх кількісну та якісну оцінку.

Контроль ризику. Термін “контроль ризику” містить у собі всі заходи, спрямовані на зниження імовірності можливого ризику, або його уникнення, а також зменшення серйозності ризику у випадку його настання. Деякі ризики можуть бути лише знижені до припустимого рівня. Що стосується ризиків, що знаходяться на неприпустимому рівні, то з ними необхідно працювати на наступному етапі управління ризиками, яким є фінансування ризику.

Фінансування ризику. Тут підприємству треба подбати про те, як покрити фінансовий збиток від ризиків, що виявляться неприпустимими і неконтрольованими на припустимому рівні. При цьому організація може залишити ризик на себе, а для покриття можливих збитків створити резервний фонд або взагалі не думати про наслідки, як на жаль досить часто буває у нас на підприємствах.

Проте, підприємства, що задумуються про завтрашній день, передають ризики на покриття страхової компанії. Ця форма контролю за ризиком перетворює невизначений по величині ризик у визначені витрати, тобто в цілком конкретні страхові внески.

Таким чином, процес управління ризиками – це роботи, пов'язані з ідентифікацією, аналізом ризиків і прийняттям рішень, що включають максимізацію позитивних і мінімізацію негативних наслідків настання ризикових подій.

  1. Основні правила управління ризиком та особливості їх застосування в практичній діяльності підприємства

Практика управління ризиками розробила основні правила управління ризиками:

  1. Відповідальність вищого керівництва організації

Загальноорганізаційна політика управління ризиками, повинна розроблятися вищим керівництвом організації. Це дозволить впевнитися в тому, що ризик відповідає загальноорганізаційній стратегії і вимогам законодавства, а також в тому, що культура ризик-менеджменту розділяється всіма членами організації.

  1. Наявність загальної політичної лінії і інфраструктури ризик-менеджменту

Організація повинна виробити ефективну і реалістичну політику в галузі управління ризиками і забезпечити її виконання, виділивши достатні для цього ресурси, в тому числі людські і створивши систему ризик-менеджменту. Створення інфраструктури ризик-менеджменту спрямовано як на своєчасну ідентифікацію ризиків і управління ними відповідно до волі вищого керівництва, так і на забезпечення комунікації, координації і коригування дій спеціалістів різних рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]