Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект УРЗед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать
  1. Ризики пов’язані з процесом митного оформлення

Одну з основних груп ризиків при проведенні ЗЕД складають ризики, пов'язані з митним оформленням. У цю групу входять: ризики, пов'язані з несвоєчасністю проведення сертифікації товару; ризик неправильного розрахунку митних пошлін, акцизів, ПДВ і т.ін.; ризик недотримання вимог по заповненню документів по ЗЕО; ризик незадовільного інформаційного забезпечення угоди, і пов'язане з ним виконання вимог нормативних актів і вказівок митних установ; ризик неправильного вибору транспортного засобу не відповідає вимогам Митної конвенції МДП.

Ці ризики несуть у собі безліч факторів, що негативно впливають на хід проведення операції. Один з найбільш істотних — час. Це особливо важливо, коли товар уже перетнув митний кордон України. Збитки в даному випадку визначаються наступними причинами: простроченням надходження коштів на розрахунковий рахунок митниці; здійсненням процесу сертифікації. Різний товар вимагає різного часу на проведення сертифікації. Чим довший цей процес, тим більше збитки через простій транспортного засобу або контейнера, штрафи за прострочення митних і інших платежів.

Крім того, існує ризик відмови в сертифікації товару. Найнадійнішим способом запобігання подібних ризиків є передконтрактна сертифікація продукції й одержання дозволів на її ввезення. Якщо передбачається довгостроковий контракту на імпорт великого асортименту різної продукції від одного виробника, то доцільно проведення сертифікації органами Держстандарту на відповідність вимогам усього виробництва імпортера: проходженням фіто-, ветеринарного контролю; проходженням державних органів на предмет одержання ліцензій, квот і дозволів на проведення експортно-імпортних операцій; необхідністю одержання експертних висновків по коду і ціні товару в Торгово-промисловій палаті України або висновків по товару в лабораторії Митної служби України.

Інший важливий фактор - інформаційний. Знання умов проходження митних процедур, останніх змін, можливих перешкод дозволяє максимально передбачити і запобігти ризики, пов'язані з ними.

Ступінь можливості виникнення ризиків, пов'язаних з митним оформленням, дуже велика і викликає найбільшу кількість технічних труднощів пов,язаних із проходженням і вирішенням проблем у різних державних органах. У випадку наявності ще і деяких суб'єктивних моментів (наприклад відкодування товару) фінансові збитки і витрати в цьому випадку можуть скласти значну суму. Щоб уникнути цих ризиків необхідно чітко уявляти і знати порядок проходження митних процедур для кожної операції, уважно заповнювати і ретельно готувати документи.

  1. Помилки умов зовнішньоекономічного контракту які призводять до появи ризиків.

Ризики, пов'язані з основними положеннями зовнішньоекономічного контракту обумовлюються різними невигідними моментами обумовленими договором, а також неточностями, що можуть бути допущені при складанні договору.

Щоб уникнути договірних ризиків необхідно в першу чергу звертати увагу на неприпустимість різних помилок, невизначеність у викладенні умові контракту, що залишають для партнерів можливість недотримання інтересів один одного. Тому потрібно чітко уявляти який зміст несе кожен пункт договору.

Далі розкриємо основні положення контракту і розглянемо основні ризики пов'язані з ними, найбільш небезпечні помилки, що допускаються підприємцями при складанні контракту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]