Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1) Прогнозування динамічних коефіцієнтів цінової еластичності попиту на товар.

Прямий динамічний коефіціент цінової еластичності попиту на товар показує на скільки % зміниться попит при зміні ціни товару на 1%. Зокрема якщо ціна буде 110 грн, то попит зменшиться на 20% і буду 800 од., а дохід 32 тис, що на 2 тис більше у варіанті ціни 100 грн (30 тис). Якщо далі підвищити ціну, то буде зменшуватися обсяг продажу і дохід, а якщо зменшити ціну – збільшиться товарооборот, але зменшиться дохід.

Отже, купуючи на 200 од. тов.. менше маємо більший доход, крім того, зменш. витрати на закупівлю (200од.*70грн), на доставку, зберігання, підготовку до продажу та продаж товарів. Крім того, на зекономлені кошти можна придбати інший товар і отримати додатково реалізований чистий прибуток.

2)Формування попиту на нові товари.

Попит, що формується, - це попит на нові товари. Недооцінка цього виду попиту може призвести досповільнення реалізації та ступення надлишкових запасів окремих виробів. Попит, що формуєтья вивчають для визначення ступеня визнання покупцями , перспектив впровадження їх у виробництво, тенденцій у званні попиту і смаків покупців (споживачів).

Головна мета вивчення попиту на підприємствах роздрібної рчі це правильне формування асортименту товарів у магазинах і своєчасне юне поповнення його необхідними виробами згідно зі змінами запитівобслуговуючого контингенту покупців. Для досягнення цієї мети торговельні підприємства повинні систематично вивчати попит (реалізований; незадоволений, що формується) для того, щоб визнати напрями, обсяги, інтенсивність і причини його змін, виявляти вимоги покупців до асортименту, якості та зовнішньому оформлення товарів. Вивчення попиту слід розглядати з позицій системного підходу.

Робота щодо вивчення попиту повинна бути плановою, плановую та оперативною.

Формування поиту є особливим видом управлінської діяльності. Такий вплив найчастіше здійснюють підприємствами, особливо під час проведення ними рекламних заходів на нові товарина.

Попит можна сформувати лише за умови комплексного використання усіх методів впливу на попит.таких як директивних нормативні акти що регламентують поставку і продаж товарів товарів розпорядження накази постанови інструкції листи організаційного характеру економічних механізм цін політика грошових доходів населення організація торгівлі формування товарних ресурсів соціально – психологічних усі види реклами

Також це виставки продаж та ін.

БІЛЕТ №5

1) Для прогнозування цін можливе застосування трендової моделі.  Залежними ознаками в трендових моделях є певні характеристики модельованого процесу. Єдиною незалежною характеристикою є час, який найчастіше вимірюється календарним роком. Вихідними даними для побудови моделі є значення модельованої ознаки в послідовні періоди часу.  Як правило, трендові моделі будуються у вигляді математичних функцій і не можуть бути засобом виявлення причинно-наслідкових зв'язків.  Основна мета їх застосування — визначення тенденції досліджуваного процесу і прогнозування його розвитку в майбутньому.  Головна передумова застосування трендових моделей — незмінність тенденції розвитку процесу, закладеної в його динаміці. Зміна динаміки розвитку процесу завжди зумовлена дією певної системи соціальних та економічних факторів, але саме ці фактори ніяк не фіксуються у трендовій моделі. Головною позитивною ознакою трендових моделей є те, що вони досить об'єктивно відображають динаміку розвитку процесу. Прогнози на основі цих моделей будуються на період від одного-двох до кількох десятків років. Проте до довгострокових прогнозів на основі трендових моделей слід ставитися обережно. Як свідчить практика, в таких випадках дуже велика вірогідність непередбачуваних змін у дії факторів, що визначають перебіг часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]