Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

2)Оцінка впливу та на економічну ефективність кд тп

З точки зору інтересів торгового підприємства під товарним асортиментом слід розуміти набір пов'язаних між собою товарів, оптимальне поєднання яких при продажу здатне максимально задовольнити попит покупців і принести підприємству прибуток. Так, якщо торгове підприємство має в своєму розпорядженні великим набором різних товарів, орієнтований на всі смаки та фінансові можливості покупців, то у нього зростають шанси на те, що кожен відвідувач магазину зробить покупку, отже, приносить певний дохід підприємству. При цьому слід мати на увазі, що жоден магазин не в змозі формувати такий асортимент товарів, який би задовольнив усіх покупців у всій різноманітності їх попиту. Проте, потрібно врахувати, що раціонально підібраний асортимент є тим «магнітом», який притягує покупців.

Асортимент товарів повинен відповідати наступним вимогам:

- Гарантувати повноту охоплення товарів;

- Забезпечувати гнучкість побудови і можливість введення нових найменувань товарів, не порушуючи загальної системи класифікації;

- Враховувати потенційні зміни в асортименті;

- Сприяти всебічному вивченню споживчих властивостей товарів;

- Сприяти поліпшенню торговельної діяльності підприємства.

Необхідно періодично проводити аналіз асортименту з метою визначення раціональності і стійкості його в конкретних умовах ринку.

Одним з найважливіших інструментів і складових у боротьбі з конкурентами є асортиментна політика. Оптимально підібраний асортимент безпосередньо впливає на збутову діяльність, що дозволяє управляти часткою маржинального доходу. Тому самої главнойзадачей підприємств споживчої кооперації в умовах конкуренції є сформування оптимального і вигідного асортименту.

Від якості формування асортиментної політики залежить багато чого, в тому числі обсяг продажів і прибуток. Тут доводиться проаналізувати багато моментів - що продається краще, що приносить великий прибуток, що купують ключові клієнти, що не користується попитом. Тому серед інструментів комерційної діяльності торговельного підпри-ємства асортиментна політика займає особливе місце.

Сучасна асортиментна політика підприємства передбачає вирішення наступних найбільш важливих завдань:

- Задоволення попиту конкретних груп споживачів;

- Гнучке реагування на вимогу ринку;

- Залучення нових покупців;

- Забезпечення фінансової стійкості торговельного підприємства.

Білет 13

1) .Стимулювання продажу товарів на підприємстві роздрібної торгівлі.

Основними напрямами структурної перебудови та активі­зації сфери роздрібної торгівлі є:

1. Формування ефективного конкурентного середовища для рин­кових суб'єктів господарювання.

2. Забезпечення господарської надійності та економічної конкурентоспроможності кожного ринкового суб 'єкта. 3. Запобігання скороченню або ліквідації деяких соціально важливих, але малоприбуткових і не конкурентоспроможних видів торговельної діяльності. 4. Максимальна адаптація структурної та територіальної організації роздрібної торговельної мережі до стереотипів і моделей поведінки споживачів та їх запитів. 5. Поєднання принципів вільного та регульованого формування роздрібної торговельної мережі. 6. Створення чіткої системи захисних і обмежувальних механізмів державного регулювання розвитку сфери роздрібної торгівлі. 7. Інвестиційна діяльність у сфері торгівлі.

Для активізації продажу товарів велике значення має застосування практики використання різних цінових знижок. Знижка сконто означає знижку для тих покупців, які сплачують за товар раніше встановленого терміну або готівкою. Дилерські знижки надаються посередникам зі збуту, покривають їх витрати та забезпечують отримання прибутку. Приховані знижки – у вигляді безкоштовних послуг або більшої кількості безкоштовних зразків. Фінальні знижки – на останню партію товару. Низькі ставки кредиту – стимулювання продажу без зниження ціни через надання кредиту на вигідних умовах. Серед способів активізації продажу товарів також приділяється місце мерчандайзингу – комплекс комерційних заходів, які здійснюють на підприємствах торгівлі для забезпечення максимально ефективного просування товарних марок, імпульсних покупок, вигідного представлення товарної пропозиції з точки зору викладки та розміщення. Ще однією формою активізації продажу є продаж товарів у кредит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]