Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1) Продаж товарів тривалого використання в кредит.

Продаж ToвapiB тривалого користування в кредит популярний у на­селения, оскiльки дозволяе: придбати непродовольчi товари з розстрочкою платежу без попереднього нагромаджения коiв.

Номенклатура товapiв, якi продаються в кредит, досить mирока. Вона нараховуе: coтнi найменувань i поcтiйно розmирюе:ться. у кредит продаються непродовольчi товари, якi мають тривалi термiни служби (придатиocтi). Пеpeлiк товapiв для продажу в кредит визначае: господа­рюючий суб'е:кт вiдповiдно до орiе:итовного перелiку товapiв, який затверджено правилами продажу товарiвтривалого користування в кредит. для продажу в кредит рекомеидовано: телерадiоапаратура, електропобутовi товари, музичнi iнструменти, меблi, caдoBi будннки, будiвельнi матерiaли, транспоpтнi засоби, а також товари широкого вжитку: одяг, взуття, ткани­ни, килими тощо.

Товари у кредит можуть купувати Bci громадяни, якi мають поcтiй­не мicцe проживання i працевлаштованi.

Юридичною основою продажу товapiв в кредит е: укладання дого­вору - зобов'язання, зriдно з яким магазин зобов'язуе:ться продати, а по­купець - оплатити обумовлений в договорi товар в термiни i в розмiрах, передбачених договором.

Оплата за товари, як i сплата внecкiв, здiйснюе:ться за цiнами, якi дiють на дату продажу. Змiни цiн на товари, аналоriчнi проданим, в май­бутньому не ведуть до перерахунку Bapтocтi.

В договорi передбачена мiнiмальна сума першого внеску: 25% ix вар­тocтi, а товapiв за цiною понад 20 неоподатковуваних мiнiмyмiв дoxoдiвгромадин - не менше як 50%. Сума, що залишилася, сплачуе:ться покуп­цем у строк Biд 6 до 12 мiсяцiв (ToBapiв ваpтiстю понад 20 неоподатковува­них MiнiмyмiB дoxoдiв громадин - до 2 poкiв).

Разом з тим сума кредиту, що надае:ться, не повинна перевищувати з-мiсячноi заробiтноi плати (стипеидii, пенсii, заробiтку) в разi розстрочки платежу на 6 мiсяцiв; 6-мiсячноi - в разi розстрочки на 12 мiсяцiв i 12­мiсячноi - на 2 роки.

У випадку, коли товар коштуе: бiльше зазначених вище сум, рiзниця мiж вартiстю товару та сумою наданого кредиту повинна бути сплачена покут-чем одночасно з оплатою першого внеску.

Пiд час укладання договору подає паспорт i довiдкy З мiсця роботи (навчання). Довiдки видаються адмiнiстрацiєю пiдпpиємства лите тим особам, якi пропрацювали не меите 6 мiсяцiв.

Згiдно з чинним законодавством пiдпpие:мства (органiзацii) вида­ють cBoiM працiвникам лише одну довiдкy, наступна довiдкa може бути 1\ видана лише пiсля повного розрахунку за товари, продaнi за рaнiше одер­жаною довiдкою.лкщu lIиникае: потреба, то відомості про прописку покупця представ­ ник магазину може перевiрити в адресному бюро.

Договiр-зобов'язння складаеться у трьох примiрниках, 1-залишаеться в магазині, другий - видае:ться на руки покупцеві, трenи надсилае:ться пiдприємству, що видало довiдкy, для здiйснення розрахун­кiв. Розрахунки проводяться один раз в мiсяць шляхом вiдрахування iз заробiтноi плати (стипендii) суми чергового платежу в строки i в розмiрах, передбачених договором-зобов'язанням. Студенти, пенсiонери, yчнi вно­сять платежi безпосередньо магазину roтiвкою.

За несвоечасне внесення покупцями платежiв з них стягуеться пеня. В разi звiльнення працiвника з роботи адмiнiстрaцiя підприємства повинна утримати з нього заборгованiсть, що залишилася.

Якщо розрахунки за придбанi товари не проведенi з вини пiдпри­емства (установи, органiзацii), чи проведенi неесвоєчасно, вони сплачують .. господарюючим суб' ектам пеню в установленому розмiрi.

у випадках, коли оплата за товари, придбанi в кредит, не проведена з поважних причин (хвороба або смерть членiв ciм'i, перебування на вiйськовiй перепiдroтовцi), керiвник господарюючого суб'єкта може Biдcтpo­чити платежi, але не бiльше, нiж на 2 мiсяцi, про що надсилае:ться письмо­ве повiдомлення на мicцe роботи (навчання) покупця.

у разi прострочення сплати покупцем трьох чергових платежiв вся ., сума заборгованоcтi та вiдповiдна пеня стягуються у примусовому порядку, незалежио Biд настання строку чергових платежiв. Стягаються цi суми шляхом отримання виконавчого напису нотарiальноi контори, або за pi­шенням суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]