Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1)Методика розробки багатовимірної динамічної моделі ек. Еф. Роздрібн. Продажу тов підпр.

Tij \ xij

1

2

...j...

m

Si

T1i

x11

x12

…x1j

x1m

S1

T2i

x21

x22

…x2j

x2m

S2

Tij

xi1

xi2

…xij

xim

Si

Tnj

xn1

xn2

…xnj

xnm

Sn

tj – j-й період;

xij – інтегральний показник ефективності роздр. торгівлі ш-м товаром у j-му періоді;

Si – сума xij за m періодів;

Tij - прогнозований обсяг продажу і-го товару по j-ій ціні.

Таку модель розробляють по етапам:

  1. досліджують ціни, попит, товарну пропозицію, інфляцію, конкурентність та ін. елементи зовнішнього середовища, ці елементи аналізують з урахуванням їх різних параметрів. В процесі аналізу елементів зовн. середовища можна здійснювати системний багатовимірний та параметричний аналіз, кореляційний, варіаційний, структурний аналіз, індексний, динамічний, ретроспективний, прогностичний аналіз математичний та евристичний аналіз тощо.

  2. побудови моделей оптимальних оптових цін закупівлі, товароруху з врахуванням цінових дисконтів, що пропонують постачальники товарів, базисних умов поставки товарів.

  3. оптимізація ціни продажу товарів з використанням динамічних коефіцієнтів цінової еластичності попиту на товар.

  4. визначать доход від продажу товару, як різницю між обсягом його продажу та обсягом закупівлі у грошовому виразі.

  5. визначають витрати обігу, пов’язанні із закупівлею, доставкою, зберіганням, підготовкою до продажу та продажу товарів. Наприклад: витрати за робітн. плату, обслуговування, транспорт тощо.

  6. визначити обов’язкові платежі: ПДВ, податки, що визначаються по відношенню до фонду оплати праці (сумі зарплати), акцизний збір, податок на рекламу, податок на прибуток та ін.

  7. розраховують прибутки: номінальний, чистий, реальний чистий прибуток.

  8. визначають рентабельність витрат обігу за формулою: (реал. чистий прибут. * його імовірність)/сума витрат обігу * 100%.

  9. визнач. рентабельність обороту із закупівлі товару: (реал. чистий прибут. * його імовірність)/обсяг закупівлі товару у грошовому вимірі * 100%.

  10. розрах. рентабельність товарообороту за формулою: (реал. чистий прибут. * його імовірність)/сума товарообороту у грошовому виразі * 100%.

  11. розрахувати інтегральний показник, що характеризує прогностичну економічну ефективність і-го товару j-му періоді k-му ринку (сегменті...)

В процесі оптимізації товарного асортименту досліджують з використанням його динамічної моделі вплив різних факторів на такі показники, як реальний чистий прибуток, рентабельність, витрати обігу, рентабельність обороту із закупівлі товару, рентабельність товарообороту, ефективність торгівлі відповідним товаром, суму інтегральних показників і вибирають кращий варіант товарного асортименту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]