Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1)Оптимізація товарного асортименту торговельного підприємства.

В процесі оптимізації ТА досліджується з використанням його динамічної моделі вплив різних факторів на показники РеальнЧистийПрибут, р-ть ВО, р-ть обороту з закупівлі товарів, р-ть т/о та інтегральний показник, що хар-є ефективність торгівлі відповідним товаром. Знаходять максимальне сполучення та суму інтегральних показників і вибирають кращий варіант товарного асортименту.

Реальний чистий прибуток за угодою пов’язаний з інфляцією, яка частково знецінює власні грошові кошти підприємства, вкладені в закупівлю і продаж товарів протягомусього періоду здійснення угоди.Реальний чистий прибуток за угодою розраховується за формулою

ЧПР = ЧП - Дв т р,

де Дв т р — втрачений дохід торговельного підприємства за цією угодою,грн.

Рентабельність (прибутковість) витрат обігу за кон-кретною угодою визначається за формулою де ЧП — номінальний чистий прибуток, що відображається в бухгалтерських документах, грн.; ВО —поточні витрати обігу, пов’язані з закупівлею і реалізацією товарів, грн.

Цей показник використовується при оцінці ефективності поточних витрат торговельного підприємства, їх окупності та показує розмір прибутку на одиницю витрат обігу торговельного підприємства. Рівень рентабельності дозволяє визначити прибутковість реалізації окремих товарів, що потрібно для встановлення економічно обгрунтованих розмірів торгових надбавок (знижок). Цей показник має недоліки. Він не стимулює найбільш ефективного використання основних фондів торговельного підприємства, оскільки не відображає всієї величини засобів і оборотних коштів, що використовуються. За рівнем рентабельності витрат обігу неможливо визначити, при якому обсязі основних і оборотних засобів підприємство спроможне отримати певну кількість прибутку, наскільки ефективно використовуються ці кошти, як швидко вони окуповуються.

Рентабельність обороту із закупівлі товарів визначається за формулою де 3 — закупівельна (фактурна) вартість товарів за оптовими цінами без урахування ПДВ, грн.

RT\O=РЧП:Т\О*100%

Тут виділяють окремо рентабельність роздрібного торговельного підприємства, рентабельність оптового підприємства і рентабельність підприємства громадського харчування. Цей показник використовується для оцінки результатів господарської діяльності торговельних підприємств. Він показує розмір прибутку на одиницю товарообороту або частку торгового прибутку у ціні товару.

Інтегральний показник – чисельна характеристика конкурентноздатності товару, що є відношенням групового показника за технічними параметрами до групового показника за економічними параметрами, характеризує прогностичну економічну ефект комерц діял торгов підприєм у j-му періоді (Iij)

де & (Kij) - математичне сподівання квадрата відхилення Kij від математичного сподівання М (Kij);

& (Kij) mm - мінімальне значення & (Ку) на його множині, що ана­лізується; Sij - коефіцієнт значущості & (Kij).

2)Методика оцінки економічної ефективності реклами

Методика здійснюється згідно з моделлю:

  1. Обгрунтування методом послідовних різниць виду трендової моделі обсягу продажу товару.

  2. Оцінка параметрів трендової моделі.

  3. Оцінювання адекватності трендової моделі обсягу продажу товару.

  4. Розробка прогнозу обсягу продажу товару у післярекламному періоді.

  5. Визначення приросту обсягу продажу товару внаслідок реклами як різниці між фактичним обсягом продажу товару у післярекламному періоді, прогнозним його значенням та величиною зміни обсягу продажу товару, що обумовлена зміною ціни.

  6. Визначення валового доходу витрат обігу та обовязкових платежів в розрахунку на приріст обсягу продажу товару від реклами.

  7. Визначення реального чистого прибутку в розрахунку на приріст обсягу продажу товару від реклами.

  8. Визначення рентабельності рекламних витрат в розрахунку на приріст обсягу продажу товарів від реклами.

  9. Визначення рентабельності приросту товарообороту від реклами в розрахунку на приріст обсягу продажу товарів від реклами.

Недоліки методу:

  1. За ефективність реклами приймають приріст товарообороту у післярекламному періоді – це неправильно, бо т/о не є показником ефективності.

  2. За ефективність реклами приймають приріст прибутку у післярекламному періоді, але на зміну прибутку можуть вплинути фактори: попит, зміна цін цінових дисконтів, нові форми продажу товарів, зміна витрат обігу, зміна сис-ми оподаткування.

  3. Вважають, Якщо є приріст товарообороту у післярекламному періоді, то реклама ефективна, але від т/о треба відняти обсяг закупівлі товарів, щоб визначити доход, різні витрати обігу, повязані із закупівлею, доставкою, і податки.

  4. Іноді не враховують те, що приріст т/о, доходу та реального чистого прибутку може не бути у найближчі післярекламні періоди, а через деякий час може бути суттєвий приріст цих показників.

Білет 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]