Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1. Напрямки гармонізації елементів комерційного потенціалу тп

До основних елементів комерційного потенціалу торговельного підприємства відносяться: спеціалізація торговельного підприємства, трудові ресурси торговельного підприємства, фінансові ресурси торговельного підприємства, матеріальні ресурси торговельного підприємства, організаційний потенціал торговельного підприємства та інші елементи комерційного потенціалу.

Потенціал торговельного підприємства (ТП) багато в чому визначає внутрішнє середовище, тоді як зовнішнє – можливості реалізації цього потенціалу.

Під зовнішнім середовище розуміють умови, фактори і явища, що впливають на підприємство торгівлі (економічні, соціальні, правові і т.д.), але знаходяться за їх межами. Під внутрішнім середовищем зазвичай розуміють процеси і явища, що мають місце в рамках підприємства і постійно мають вплив на його функціонування (укомплектованість штатів і продуктивність праці, ефективність використання матеріально-технічної бази, оборотність коштів, рентабельність і т.д.). Отже, комерційним потенціалом торговельного підприємства є збирання, обробка та систематизація інформації про його зовнішнє середовище. Без такої інформації неможливо оцінити стан товарного ринку та перспективи його розвитку; ступінь відповідності комерційного потенціалу ТП умовам його ефективної ринкової діяльності; спрогнозувати товарооборот, дохід, витрати обігу, реальний чистий прибуток, рентабельність витрат обігу, рентабельність обороту із закупівлі товарів та інші показники.

Комерційний потенціал – не механічне поєднання різних його елементів, а їх синтез. При одних і тих же елементах комерційного потенціалу можуть бути різні значення його параметрів залежно від того, наскільки гармонійно поєднані ці елементи та які управлінські умови створені для реалізації можливостей такого поєднання. Наприклад, фінансові ресурси можна використовувати з різними цілями, у різні періоди та за умов здійснення різних комерційних рішень.

Комерційний потенціал ТП може змінюватися під впливом факторів зовнішнього та внутрішнього середовища. На нього можуть вплинути зміни попиту, пропозиції, цін, конкуренції, інфляції тощо.

Збільшення цін на товари може обумовити зменшення товарообороту, реального чистого прибутку, рентабельності витрат обігу, рентабельності товарообороту, фінансову нерівновагу підприємства тощо. Зміна цих параметрів обумовить зміну фінансового стану підприємства і, як наслідок – зміну можливостей у закупівлі та продажу товарів. Такі зміни можуть мати різну величину та значущість, але їх потенційне існування обумовлює необхідність дослідження комерційного потенціалу ТП.

• Гармонізація ресурсів підприємства

• Гармонізація комерційного потенціалу зі зміною зовнішнього середовища

• Гармонізація трудових ресурсів

• Гармонізація зв’язків із постачальниками

• Гармонізація торгівельної площі

• Гармонізація місця здійснення комерційної діяльності

• Гармонізація матеріально-технічної бази підприємства, де здійснюється комерційна діяльність

• Гармонізація заходів по здійсненню реклами

• Гармонізація процесу поставки товарів

• Гармонізація процесу обслуговування та додаткових послуг підприємством

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]