Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

2) Оцінка ефективності комерційних звязків тп.

1.Пропонується досліджувати ефективність ком.угод, що укладаються під-вами торгівлі з промисловими під-вами У-ни в такій послідовності:

2.визначення оптової ціни товарів;

3.визначення загальної суми матеріальних та прирівняних до них витрат за угодою;

4.визначення суми витрат на оплату праці, які належать до витрат за угодою;

5.визначення суми обовязкових платежів за угодою, які належать до витрат обігу;

6.визначення суми ПДВ, яку сплачує ТП за угодою;

7.визначення суми обовязкових платежів за угодою, яка сплачується з прибутку ТП;

8.визначення суми чистого прибутку ТП за угодою;

9.коригування суми чистого прибутку на розмір втраченого доходу (за необхідності) та визначається реальний розмір суми чистого прибутку;

10.визначаються показники рентабельності за угодою.

11.Оцінка ефективності угод за цією методикою має значні переваги перед емпіричним підходом, який використовується в комерційній практиці підприємств торгівлі.

Білет 14

1).Сучасні напрямки розвитку співробітництва у формуванні та здійсненні ком.Звязків тп.

Комерційні зв'язки торговельного підприємства – це відносини, що створюються між ним та іншими суб'єктами товарного ринку (постачальниками, оптовими покупцями) у процесі поставки товарів. До комерційних зв'язків ТП відносяться:

-договори поставки (купівлі-продажу) товарів та інші види договорів, укладені з постачальниками й оптовими покупцями;

-контроль за виконанням договірних зобов'язань, перевірка якості (експертиза) товарів, що надходять у ТП від постачальників;

-застосування економічних санкцій;

-участь у заходах, що організовуються спільно з постачальниками чи оптовими покупцями товарів (маркетингові дослідження, виставки-ярмарки, реклама товарів, застосування технологій мерчандайзингу);

-інші зв'язки, які встановлюються з метою прискорення товарооборотності та підвищення прибутковості ТП.

В умовах ринкової економіки формування комерційних зв'язків між суб’єктами ринкових відносин відбувається самостійно та фіксується в договорі, що укладається (визначає права та обов'язки сторін).

ТП можуть використовувати різні види договорів: договір поставки товарів, договір купівлі-продажу товарів, договір консигнації, договір комісії, договір франчайзингу тощо. На їх основі формуються інші комерційні зв'язки ТП.

Система комерційних зв'язків включає в себе, зокрема:

-участь торгових організацій в розробці промисловими підприємствами планів виробництва товарів за допомогою надання замовлень і заявок;

-господарські договори;

-контроль над дотриманням договірних зобов'язань;

-застосування економічних санкцій;

-участь у роботі товарних бірж та оптових ярмарок;

-перевірку якості (експертизу) товарів, що поставляються;

-встановлення оптимальних фінансових взаємин та ін.

Раціональні комерційні зв'язки сприяють планомірному розвитку економіки, збалансованості попиту та пропозиції, своєчасної поставки товарів та продукції покупцям. Оцінка ефективності комерційних зв'язків характеризує результативність управління комерційною роботою ТП. Ефективність комерційних зв'язків виражається в закупівлях товарів у виробників за нижчими цінами за рахунок скорочення числа посередників, що беруть участь в торговому обороті, а, отже, зменшення величини торговельних надбавок, що встановлюються кожним посередником.

Для вивчення постачальників і їх можливостей працівники роздрібної торгівлі повинні приймати участь в роботі оптових ярмарків; виставок-продажів і виставок-переглядів зразків нових і кращих виробів, стежити за рекламними оголошеннями по радіо і телебаченню, в газетах і журналах, бюлетенях попиту та пропозиції, за проспектами, каталогами, прайс-листами.

Організація комерційних зв'язків – важлива частина комерційної роботи. За допомогою закупівель господарюючий суб'єкт впливає на постачальника. При закупівлі юридично оформляються взаємовідносини між постачальником і покупцем за допомогою укладання договорів поставки сировини і продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]