Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

2. Розробка стратегії роздрібного продажу товарів

Важливе значення для ТП має формування системи цілей роздрібного продажу това, тому науковий підхід до управлінської діяльності передбачає її цілеспрямованість. Якщо, наприклад, ТП не визначило, що воно повинно діяти у межах допустимого ризику і не забезпечує досягнення такої мети, то воно може діяти у межах катастрофічного ризиу і стати банкрутом. Цілі роздрібного продажу товарів повинні бути реальні та взаємопов’язані з цілями уп-ня ТП. Зокрема, цілями роздр продажу тов. можуть бути:

- найбільш повне задоволення попиту покупців;

- зниження рівня витрат обігу;

- збільш РЧП від продажу;

- підвищ рентаб власного капіталу;

- збільш власних фінансових рес;

- підвищ конкурентоспроможності п-ва.

Процес стратегічного планування продажу тов. ТП:

1 визначення місії п-ва

2 аналіз внутрішнього та зовнішнього середовища (можливості та загрози)

3 формулювання стратегічних цілей

4 розробка стратегії продажу тов.

5 розробка програми продажу тов.

6 застосування програми

7 оборотний зв'язок та контроль

Критерії вибору стратегії роздрібного продажу тов. ТП: контроль ринку, гнучкість, ресурсні вимоги, внутрішня гармонійність стратегії, ефективність стратегії.

Білет 25

1) Моделювання товарного асортименту торговельного підприємства. Формування асортименту товарів здійснюють поетапно.

Перший етап — це правильне розміщення асортименту в торго­вельній мережі, встановлення групового асортименту товарів. Врахо­вують максимальне наближення до покупців товарів простого асорти­менту, повсякденного та частого попиту (хліба, молока та молочних продуктів тощо) з урахуванням густоти населення та попиту. Товари складного асортименту та тривалого користування зосереджують у відносно невеликій кількості великих магазинів з метою забезпечення необхідної концентрації попиту та представлення потрібної повноти асортименту товарів у них при мінімумі загальних товарних запасів. При цьому враховують принципи розміщення торговельної мережі: рівномірність, групове розміщення мережі. Цю роботу проводять місцеві органи влади, підприємці, враховуючи стану торговельної мережі.

Встановлення групового асортименту передбачає визначення пере­ліку груп товарів, якими повинен торгувати магазин з урахуванням суми або питомої ваги кожної групи товарів у загальному обсязі товарообороту.

Другий етап - це визначення внутрігрупового (детального) асортименту, тобто номенклатури конкретних товарів та їх різновидів у межах кожної товарної групи та складання асортиментного переліку.

Третій етап - це визначення для кожної товарної марки ступеня її представлення на полиці магазину.

Четвертий етап - це організація товаропостачання, яка забезпе­чує доставку товарів згідно з розробленим асортиментним переліком.

П'ятий етап - це контроль за дотриманням асортиментного переліку.

2)Оптимізація комерційних зв’язків тп.

оптимізація комерційних зв’язків торговельного підприємства може здійснюватися за алгоритмом.

1. Прогнозування обсягу продажу товарів у j-му періоді, куплених ТП згідно з і-м комерційним зв’язком.

2. Визначення обсягів оптової закупівлі відповідних товарів ізурахуванням прогнозів їх продажу, оптових і роздрібних цін, базиснихумов поставки товарів, цінових дисконтів, товарних кредитів.

3. Визначення витрат обігу, пов’язаних із формуванням таздійсненням і-го комерційного зв’язку у j-му періоді.

4. Визначення податків, пов’язаних із торгівлею у j-му періодітоварами, купленими згідно з і-м комерційним зв’язком.

5. Розрахунок математичного сподівання, дисперсії та коефіцієнта варіації реального чистого прибутку від здійснення і-го комерційного зв’язку в j-му періоді.

6. Розрахунок математичного сподівання, дисперсії та коефіцієнта варіації рентабельності витрат обігу, пов’язаних із формуваннямі здійсненням і-го комерційного зв’язку в j-му періоді.

7. Розрахунок математичного сподівання, дисперсії та коефіцієнта варіації рентабельності обороту із закупівлі товарів згідно з і-мкомерційним зв’язком у j-му періоді.

8. Розрахунок математичного сподівання, дисперсії та коефіцієнта варіації рентабельності обороту із реалізації товарів, купленихзгідно з і-м комерційним зв’язком у j-му періоді.

9. Розрахунок методом сумірності значень у багатовимірномупросторі інтегрального показника, що характеризує прогностичнуекономічну ефективність і-го комерційного зв’язку в j-му періоді.

10. Моделювання методами динамічного програмування із використанням функції Р. Беллмана прогностичної економічної ефективності КЗТП.

11. Вибір кращого варіанта КЗТП за максимальною сумоюінтегральних показників, що характеризують їх прогностичну економічну ефективність у j-му періоді.

Білет 26

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]