Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

1. Оцінка економічної ефективності продажу товарів

Оцінку ек еф-ті РП товарів ТП можна диференціювати відносно оцінюваних періодів, ринків та груп ринків, сегментів ринків та регіонів, окремих покупців та категорій покупців тощо. Так, відносно j-го періоду таk-го ринку економічну ефективність РПТ ТП можна оцінити за такими показниками:

- математичне сподівання чистого прибутку від продажу i-го товару у j-му періоді наk-му ринку;

- математичне сподівання рентабельності обороту з реалізації i-го товару у j-му періоді наk-му ринку;

- мат сподів рентаб витрат обігу, повяз з продажем i-го товару у j-му періоді наk-му ринку;

- ком ризик, повяз з закупівлею, доставкою, зберіг, підготовкою до продажу та продажем i-го товару у j-му періоді наk-му ринку;ї

- інтегральний показник екон ефективності торгівлі i-им товаром у j-му періоді наk-му ринку.

З урахуванням методик оцінювання РЧП, рентаб витрат обігу, рентаб ТО та ком ризику у процесі оцінки ек ефект продажу тов ТП у j-му періоді на k-му ринку послідовно обґрунтовується з відповід ймовірністю: ціна тов., обсяг продажу, дохід, ПДВ, транспортні витрати, витрати на оплату праці, прибуток, що оподатковується, податок на прибуток, номінальний чистий прибуток, матчем сподівання, дисперсія та коеф варіації рентаб ВО/витратовііддачі/дохідності ВО/рентаб обороту з реалізації товару.

Продаж товарів залежить від попиту. Основними елементами, що аналізуються у процесі дослідження попиту на твоари ТП є:

- обсяг попиту, структура та динаміка;

- ступінь взаємного впливу факторів, які обумовлюють попит, ступінь впливу факторів на попит;

- тенденції та ймовірність зміни обсягу та структури попиту;

- коливання та варіація попиту.

2. Оптимізація умов комерційних угод

Практична доцільність дотримання принципу оптимальності полягає в тому, що із можливих комерційних зв'язків підприємства необхідно сформувати таку їх систему, яка б дала змогу отримати за інших рівних умов максимальний прибуток за певний період. Очевидно, що немає необхідності купувати товари кожного найменування в усіх потенційних їх виробників-продавців. По-перше, тому що якість продовольчих товарів одного й того ж виду в різних виробників, оптова ціна закупівлі товару, система оптових знижок та інші умови потенційних комерційних угод щодо закупівлі товарів можуть суттєво відрізнятися. По-друге, витрати на доставку товару також будуть різними.

Можливість одержання чистого прибутку підприємством роздрібної торгівлі від продажу товарів завжди обмежена. Отже, необхідна закупівля й інших товарів, рівень рентабельності валових витрат, пов'язаних з закупівлею, доставкою, збереженням, підготовкою до продажу і продажем яких відносно вищий порівняно з іншими товарами. Ми наголошуємо на відносній ефективності закупівлі й роздрібного продажу товарів у зв'язку з тим, що вона залежить за інших рівних умов і від обсягів закупівлі, доставки й роздрібного продажу товарів. Тому необхідно, по-перше, вибрати конкретні товари для закупівлі в конкретних виробників-продавців продовольчих товарів, оптимізувати обсяги їх закупівлі, обсяги, періодичність і час поставки товарів, а також інші умови комерційних угод.

Таким чином, є необхідність оптимізувати комерційні угоди та їх систему. Це й зумовлює необхідність дотримання принципу оптимальності комерційних зв'язків підприємства.

При плануванні операції необхідно виконати ряд дій, спрямованих на запобігання можливих несприятливих наслідків. Фактично це зводиться до аналізу наступних елементів договору:

1) аналіз учасників договору, тобто хто є стороною за договором;

2) аналіз предмета договору;

3) аналіз виду діяльності;

4) аналіз дати здійснення операцій, виконання яких передбачено договором;

5) аналіз порядку визначення та формування ціни договору;

6) заходи відповідальності сторін за договором;

7) спеціальні положення і дії, які сторони зобов'язані виконати.

Білет 27

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]