Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kommerse.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

2) .Види та характеристика постачальників товарів.

Всіх постачальників можна поділити на 2 категорії: 1) постачальники-в-ки-виробничі під-ва, фірми, приватні підприємці, що випускають товари спож призначення різного асорт для задоволення попиту спож. 2) постачальники-опт. під-ва закуповують товари у постач-в-ків, а також у опт посередників і реалізують їх опт покупцям (роздр торг під-м, агентам, брокерам, роздр торговцям). Пост-опт під-вами можуть бути опт під-ва загальнонац і регіонального рівнів різного тов асорт, що складають основу опт структури на споживчому ринку, опт посередники (під-ва-брокери, під-ва-агенти, дилери), організатори опт обороту (опт ярмарки, аукціони, товарні біржі, опт і дрібно-опт ринки, магазини-склади). За тер ознакою постачальники тов можуть бути: місцевими (внутрішньо обласними), міжобласними, республік, міжреспуб, Опт під-ва частіше закуповують товари у поза обласних та поза республік постачальників, враховуючи, що не у всіх областях і республіках розвинене в-во тих або ін товарів, їх доводиться завозити. Місцеві постачальники-в-ки часто постачають товари роздр торг під-вам, минаючи опт бази. За приналежністю до тієї або ін госп с-ми розрізняють: -внутрішньосистемних (що відносяться до тієї ж с-ми, до якої входять і опт покупці); -позасистемних (всі ін). За формою власності постачальники можуть бути: приватні, держ, муніципальні, кооперативні. Вивчаючи джерела закупівлі товарів, комерц прац складають на кожного постачальника спец. картки. В них вказ дані про виробничу потужність під-ва, к-ть і асортимент прод, що випускається, можливості в-ва ін товарів, умови постачання товарів та ін відомості, що цікавлять опт бази.

поставки товарів.

Білет 20

1)Розробка стратегії формування ком.Звязків тп.

1)проводять дослідження умов формування та здійснення КЗ комерц.середовища (демографічні тенденції; тенденції зміни доходів, цін, збережень коштів, умов кредитування; прогнози зміни вартості та доступності ресурсів; відповідність під-ва вимогам до охорони НС; технологічні зміни; положення під-ва у наук.-техн. Сфері; ступінь впливу законів держави на стратегію під-ва; ставлення населення до діял-ті та товарів під-ва; розмір, темпи росту, геогр.розподіл, прибутковість ринку та його сегментів; споживачі; конкуренти; канали збуту; постачальники);

2)формування цілей закупівлі товару;

3)розробка альтернатив СФКЗП (на ефективність КЗ впливають різні фактори та їх числові значення, наприклад, різна ціна закупівлі товару, продажу товару, час закупівлі, розмір та періодичність доставки товарів);

4)оцінюють альтернативні стратегії ФКЗП;

5)вибирають кращу СФКЗП за умов ризику

2). Дослідження впливу товарних кредитів на ефективність комерційної діяльності торговельного підприємства

Продаж товарів у кредит здійснюється фіз. Особами, яуі мають постійних дохіді постійно проживають у населеному пункт, де занходиться суб’єкт підприємницької діяльності.

Якщо особа постійно працює або навчається вона може придбати товар у кредит за місце роботи чи навчання.

Перелік товарів що продають у кредит , визначає суб’єкт підпри діяль самостійно з урахуванням орієнтованого переліку товарів вітчизняного та інземного вироб, що реком продать у кредит.

Продаж товарів у кредит здійснюється на підставі договору куплі - прдажу в ньому повино бути:

  • Форма В

  • Постіна заробітня платння..

  • Постіне місце проживання .

Для того щоб купити товар у кредит вноситься перший внесок у розмірі не менше 25% їх вартості, а товарі вза ціною понад 50 неоподадкованих мінімум доходів громадян – не менше 50 %, що має значитися у договорі.

Договір має передбачати строк решти вартості товарів у межах від 6 до 12 місяців, а товарів які перевищують від 6 – до24 місяців.

Білет 21

1) .Оцінювання товарного асортименту торг. підприємства. Тов. асортимент потрібно оцінювати за наступним алгоритмом:

  • визначають якість товару, оцінюють його упаковку, розфасовку та ін. показники;

  • визначають оптову ціну закупівлі одиниці товару з урахуванням цінових дисконтів (опт. знижки), товарних кредитів, базисних умов поставки товарів за с-мою інсонермс. з врахуванням ін. факторів.

  • розробляють прогнози продажу товарів в і-му періоді на k-му ринку (к-му сегменті, к-регіоні);

  • прогнозують обсяг продажу товару за різними цінами;

  • визначають витрати, пов’язані із закупівлею, доставкою, зберіганням, підготовкою до продажу та продажем товарів;

  • визначають обов’язкові платежі – податок на ДВ, податки, що визначаються по відношенню до фонду оплати праці, податок на прибуток;

  • враховують номінальний прибуток як різницю між прибутком, що оподатковується сумою продажу на прибуток;

  • розраховують реал. чистий прибуток шляхом коригування номінального прибутку на темп інфляції;

  • розраховують рентабельність витрат обігу – реал. чистий прибуток/сума витрат обігу *100%;

  • розраховують рентабельність обороту із закупівлі товару – реал. чистий прибуток/обсяг закупівлі товару * 100%;

  • розраховують рентабельність товарообороту – реал. чистий прибуток/обсяг продажу товарів (товарооборот) *100%;

  • розраховують методом сумірності значень у багатовимірному просторі інтегральний показник, що х-є прогностичну економічну ефективність продажу товару з використанням і-ї стратегії в j-му періоді:

2. Критерії оптимальності комерційних рішень

Однієюм з ознак якості комерційного рішення є критерій. У сфері прийняття економічних рішень критерій оптимальності - це показник, що виражає граничну міру економічного ефекту прийнятого управлінського рішення для порівняльної оцінки можливих рішень і вибору найкращого з них.

Критерій оптимальності, як правило, носить кількісний характер. Наприклад, в його ролі можуть виступити максимум прибутку або мінімум витрат.

На практиці нерідко успіх операції оцінюється не по одному, а відразу за декількома критеріями. В цьому випадку для вибору оптимального рішення використовують два підходи.

Перший підхід полягає в тому, що в цільової функції встановлюють пріоритет критеріїв введенням спеціальних коефіцієнтів.

Другий підхід полягає у відкиданні з безлічі допустимих рішень завідомо невдалих рішень, поступаються іншим за всіма критеріями. В результаті такої процедури залишаються ефективні або так звані «паретовскі» рішення, безліч яких істотно менше початкового.

Компромісне рішення - рішення, оптимальне за всіма критеріями, як правило, не існує. І тому остаточний вибір прийнятного за цими критеріями рішення залишається за особою, яка приймає рішення.

Білет 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]