Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ_ДРУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать
  1. Держава як суб’єкт управління суспільними процесами.

Поняття “держава” виникло близько 3-х тисячоліть тому (стародавня держава Урарту існувала в 9-6 ст. до н.е.). В різні епохи це поняття мало різний зміст.

Питання по державу, її поняття, сутність і роль з давніх пір відносяться до числа основоположних в державознавстві. Це може пояснити хоча б такими причинами: по-перше, дані питання прямо і безпосередньо зачіпають інтереси різних шарів, класів суспільства, політичних партій і рухів; по-друге, ніяка інша організація не може конкурувати з державою в багатогранності виконуваних задач і функцій, у впливі на судьбу суспільства; по-третє, держава – дуже складне і внутрішньо-суперечливе суспільно-політичне явище.

В суспільній літературі дається різне тлумачення терміну “держава”. Синонімами даного слова є: “країна”, “народ”, “суспільство”, “вітчизна”. З точки зору політології, держава — це апарат, механізм, який захищає інтереси населення певної території, регулює відносини між членами суспільства, зокрема за допомогою примусу. Держава, поширює свою владу на всіх, хто живе на її території. Державна влада передбачає можливість примусу з боку держави, застосування певних “силових” засобів. В окремих державах це спричиняє порушення прав окремої людини, зневажання її гідності. У демократичній державі влада, забезпечуючи інтереси суспільства загалом, одночасно захищає права і свободи кожної людини. Межа державної влади в демократичному суспільстві – забезпечити права і можливості кожного на користь суспільства.

Загальне поняття держави має не тільки пізнавальне, але і практичне значення, так як воно дає правильне орієнтування в складних і, часом, вельми суперечливих питаннях господарського, політичного і культурного життя, з якими пов”язана держава і які в свою чергу пов”язані з державою.

Держава – це організація. Але слово “організація” можна тлумачити у вузькому і широкому значенні. У вузькому значенні воно означає окремий осередок людського колективу, хоч би в мінімальній мірі оформленого. У широкому значенні воно означає суму таких осередків, згуртованих в одне ціле. Держава являє собою в один і той же час суму організацій (у вузькому значенні слова) і різновид громадської організації (в широкому значенні слова).

Держава є організацією суспільства, але організацією особливою, яка характеризується тим, що вона:

1) всеохоплююча організація - об’єднує в єдине ціле всіх членів суспільства, відображує та забезпечує загальносуспільні інтереси і потреби;

2) територіальна організація - об’єднує членів суспільства (громадян) за територіальним принципом, а територія є матеріальною базою держави;

3) єдина організація, що об’єднує все суспільство як ціле, тоді як всі інші соціальні організації (політичні партії, професійні та молодіжні спілки, асоціації підприємців тощо) охоплюють лише окремі верстви населення;

4) офіційна організація - репрезентує суспільство, виступає від його імені, і такою визнана іншими державами;

5) універсальна організація, бо об’єднує членів суспільства для вирішення питань, що стосуються різних сфер їх життя;

6) верховна організація - є вищим за значенням та силою об’єднанням суспільства, всі інші соціальні організації у сфері загальносуспільних інтересів підпорядковані їй;

7) централізована організація – внутрішня структура держави здійснюється за ієрархією, тобто підпорядкованістю нижчих організаційних структур (регіонів, місцевих органів державної влади і управління, державних підприємств і установ) вищим, і насамкінець – загальнодержавним (парламенту, президенту, міністерствам).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]