Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ_ДРУ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
713.22 Кб
Скачать
  1. Управління доходами та видатками держави.

Уся система державних доходів складається з доходів децентралізованих (доходи державних підприємств, установ, організацій) та доходів централізованих (Державного і місцевого бюджетів, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України, Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і ін.).

Державний бюджет є найдієвішим механізмом здійснення фінансової політики держави. У доходах бюджету відображається податкова політика держави, а у видатках – пріоритетні напрямки вкладень коштів. Основні напрямки бюджетної політики визначаються Верховною Радою України в спеціальній постанові, яка має назву бюджетної резолюції.

Джерелами доходів державного бюджету є податок на прибуток підприємств, об'єднань і організацій; податок на додану вартість; акцизні збори; доходи від зовнішньоекономічної діяльності; прибутковий податок з громадян та ін., згідно з нормативами, що визначаються законодавчими актами.

В усіх країнах світу бюджетні видатки поділяють на поточні та капітальні витрати. Відповідно кожний підрозділ має свої джерела доходів.

Відповідно до законодавства України видатки республіканського бюджету спрямовуються на фінансування:

  • виробничого й невиробничого будівництва, геологорозвідувальних, проектно-пошукових та інших робіт;

  • заходів у галузі освіти, науки, культури, охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення;

  • загальнореспубліканських програм підвищення життєвого рівня та заходів соціального захисту населення;

  • загальнореспубліканської програми охорони навколишнього середовища та ресурсозбереження;

  • утримання органів державної влади й державного управління, судів, прокуратури;

  • утворення резерву коштів для ліквідації наслідків стихійних явищ, аварій і катастроф;

  • створення республіканських матеріальних резервів і резервного фонду та ін.

Місцеві бюджети є автономними і не входять до складу бюджетів вищих рівнів. Загальна схема місцевих бюджетів

Доходи

Видатки

І. Власні доходи 1 . Податки на майно 2. Платежі за використанняприроднихресурсів: у т.ч. земельнийподаток і орендна плата за землю 3. Податки, збори та мито у т.ч. місцевіподатки та збори 4. Іншівласні доходи II. Регулюючі доходи 1 . Податок на прибуток 2. Прибутковийподаток з фізичнихосіб 3. Податок на доданувартість 4. Акцизи 5. Дотації з державного й регіонального бюджетів 6. Субвенції з регіональнихбюджетів 7. Кошти, отримані за взаємо-розрахунками з бюджетами

І. Фінансовапідтримкагалузей народного господарства 1. Промисловість, будівництво 2. Сільське та рибне господ-дарство 3. Транспорт, дорожнє господ-дарство 4. Житлово-комунальне господ-дарство II. Соціально-культурні заходи 1 . Освіта 2. Культура і мистецтво 3. Охороназдоров'я 4. Соціальнаполітика III. Управління IV. Правоохороннадіяльність V. Інше

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]