Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

51.Фондова біржа як організатор ринку цінних паперів.

Фондова біржа- організований ринок цінних паперів, що виконує ф-цію мобілізації грошових засобів для довгострокових інвестицій в економіку та для фінансування державних програм.

Цінні папери- документи, що виражають майнові (боргові) забов*язання.

Види цінних паперів:акції;облігації;вексель;казначейські зобов*язання;ощадні сертифікат.

Біржа виконує наступні функції:

1) Акумулювання (мобілізація) тимчасово вільних грошових коштів (через продаж за нею фінансових активів) та сприяння передачу прав власності.

2) Організація біржових торгів3. Розробка біржових контрактів. Біржа створює чітку організаційну структуру, чіткий механізм укладання та виконання угод з біржовими цінностями і високонадійну систему контролю за ходом виконання угод. Біржа контролює і регулює здійснення операцій з цінними паперами, щоб максимально гарантувати укладання угод за справедливою ціною та їх швидке і надійне виконання продавцем і покупцем. Далеко не кожен цінний папір може потрапити на біржу.Цінні папери, допущені до торгів на біржі, включаються до спеціального списку (лист), а сама процедура допуску іменується-лістингом.Лістинг – регламентована біржею процедура допуску цінних паперів до торгів. У ході лістингу біржі співробітники перевіряють, чи пройшов випуск цінних паперів державну реєстрацію, які фінансові та економічні показники діяльності компанії-емітента і т.д.

Котирування цінних паперів – це встановлення їх курсу. Курс цінного папера знаходиться в прямій залежності від доходу на цю цінний папір і у зворотній від банківського відсотка.

18. Форми організації суспільного виробництва: їх суть, та основні риси.

Форми сусп. вир-ва: натур і товарне.Натуральне вир-во – вир-во благ безпосередньо для задоволення власних особистих і виробничих потреб виробника. Основні властивості натур вир-ва: СГД в режимі самозбереження,консерватизм- універсалізація праці,прямі ек зв’язки,самовдоволення.Моделі натур форми господарювання: первісна община,азіатська община,германська община,слов*янська задруга. Первинними факторами виробництва були – земля і праця.Історичне значення натур вир-ва: 1) Є істор типом госп діяльності людей,2)з*явились перші галузі госп діяльності: землеробство і тваринництво,3)людина оволоділа методами вир-ва засобів вир-ва для землеробства,4)застос примітивних засобів праці і їх удосконалення,5)ствердження умов для виникнення ремесла і кустарного вир-ва. Товарне вир-во – вир-во благ безпосередньо для обміну на продукти, які виробляють інші виробники.Умови виникнення: сусп. поділ праці та спеціалізація,обмеженість сукупних вир ресурсів,ек відокремленість виробників. Поділ праці – відокремлення різних видів трудової діяльності.Основні властивості: відкрита ек форма,опосередковані зв’язки через обмін,функціонують і розвиваються на засадах законів вартості,попиту і пропозиції,грошового обігу та ін.Стадії тов. вир-ва : нижча-бартерне гос-во,вища- грошова форма гос-ва.Типи товарної форми ор-ції вир-ва: просте і розвинуте. Просте вир-во- базується на особистій праці власника засобами вир-ва.Ознаки: невеликі масштаби вир-ва,відсутня купівля,продаж товарів,ресурсів вир-ва, метод задоволення власних потреб. Розвинуте товарне вир-во – така форма ор-ції сусп. гос-ва за якої продукти виробляються для обміну,для продажу,для ринку.Капіталістичне вир-во – вир-во яке базується на найманій робочій силі.Ознаки: баз на найманій робочій силі,використання механізованих і автоматизованих систем,мета-прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]