Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

59.Орендна плата та її структура.

Орендна платаце платіж,який орендар сплачує власнику землі за користування земельної ділянки.

Як правило, її складовими є:

1) амортизаційні відрахування на орендоване майно;

2) кошти, що орендар передає орендодавцю для забезпечення ремонту об'єктів після закінчення терміну оренди;

3) частка прибутку, яку одержує орендар в процесі використання майна, взятого в оренду. Ренти утвор. і вилучаються не лише в сіл.гос.,а й у несільськогосподарських галузях.

Власники деяких земельних ділянок можуть отримати гірну, будівельну, житлову, туристичну, екологічну й ін. види ренти.

Орендна плата є фіксованим платежем протягом усього строку дії договору оренди. Вона сплачується незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря. Орендодавцю повинен бути виплачений гарантований дохід незалежно від того, чи отримає господарство прибуток. Орендна плата є витратами орендаря і повністю відноситься до витрат виробництва, тобто входить до собівартості продукції. Тому чим кращими будуть результати діяльності орендаря за фіксованої орендної плати, тим більший дохід він отримає. Вся вироблена продукція є власністю орендаря.

31. Основні суб’єкти ринкової економіки.

Серед безлічі учасників господарювання сучасна економічна теорія виокремлює три основні групи суб’єктів економічних відносин:домашні (сімейні) господарства;підприємства (фірми) різних видів, форм і господарської спеціалізації;держава з її розгалуженим апаратом управління та захисту.

Домогосподарства – (ООН) це особа або група осіб поєднаних з метою забезпечення всіх необхідних для життя. Фірма –це основна виробнича одиниця яка викор ресурси для виробництва товарів і послуг. Ринкова інфраструктура – це сукупність установ організацій та ін. суб’єктів товарообігу що забезпечують необхідні умови для норм функціонування оновленої економіки.Держава- це система заходів законодавчо виконавчо і контролюючого характеру які здійснюють державні установи з метою стабілізації та пристосування.

12. Основні типи економічних систем: традиційна, ринкова, командна, змішана.

До основних типів ек систем відносять: традиційну, ринкову, командну, змішану,перехідну.Основні ознаки трад ек:*багатоукладність економіки, *натур вид вир-ва, *регіональне ( ). Командна економіка- ек сис-ма в якій держава або ради керують економікою. Основні ознаки командної ек сис-ми:- сусп. власність на ресурси,- колективне прийняття ек рішень що здійсн за доп централізованого планування,- відсутність матер принципів до ефективності праці,- переважання державного активу. Перехідна економіка- характеризує «проміжний»стан сус-ва в переломну епоху ек, політичних,соц. перетворень.Основні риси перехідної ек: особливий хар-р неврівноваженості перехідної ек(пояснюється тим що в перех сис-мах з’являється максимум розвитку),альтернативний хар-р перехідної ек,особливий хар-р суперечностей у пере хек,наявність особливих ек форм,історичність пере хек. Змішана економіка – сис-ма що базується на гнучкому механізмі держ втручання у соц.-ек процеси при чому як ринок так і держава не переважають один над одним.Основні ознаки змішаної економіки: високий рівень продуктивних сил,різноманітність форм власності,орієнтація на посилення соц спрямованості розвитку економіки, поєднання ринкового механізму з державними методами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]