Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

16. Сутність і структура суспільного виробництва. Матеріальне і нематеріальне виробництво.

Виробництво - це процес взаємодії людини з природою з метою створення матеріальних благ та послуг, які потрібні для існування та розвитку суспільства. Будь-яке виробництво є процесом суспільним і безперервним. Люди не можуть перестати виробляти тому, що вони не можуть перестати споживати. Виробництво за структурою складається з таких фаз: безпосереднього виробництва, розподілу, обміну і споживання. Воно послідовно проходить усі ці фази і одночасно перебуває в кожній з них у даний момент. Фази виробництва тісно між собою пов'язані, і якщо зв'язок між виробництвом і споживанням десь втрачається, то трудова діяльність стає недоцільною або перетворюється у виробництво заради виробництва, а не заради споживання. Таким чином, виробництво, розподіл, обмін і споживання слід завжди розглядати як органічне ціле.За характером економічної діяльності людей суспільне виробництво поділяють на три великі сфери, або блоки галузей: 1) основне виробництво;2) виробнича інфраструктура; 3) соціальна інфраструктура. Основне виробництво - це галузі матеріального виробництва, де безпосередньо виготовляються предмети споживання й засоби виробництва. Основне виробництво і виробнича інфраструктура в сукупності становлять сферу матеріального виробництва. Примноження суспільного багатства визначається саме цими галузями, їхнім технічним рівнем. Основне виробництво включає промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво.Виробнича інфраструктура - це галузі, які обслуговують основне виробництво та забезпечують ефективну економічну діяльність на кожному підприємстві та в народному господарстві в цілому. До них належать: транспорт, зв'язок, торгівля, кредитно-фінансові галузі; спеціалізовані галузі ділових послуг (інформаційних, рекламних, консультаційних). Соціальна інфраструктура - це нематеріальне виробництво, де створюються нематеріальні форми багатства та надаються нематеріальні послуги, які відіграють вирішальну роль у всебічному розвитку трудящих, примноженні їхніх розумових та фізичних здібностей, професійних знань, підвищенні освітнього й культурного рівня. Сфера соціальної інфраструктури включає: охорону здоров'я та фізичну культуру, освіту, побутове обслуговування, громадський транспорт і зв'язок, культуру, мистецтво та ін. Сус вир-во традиційно складається з двох сфер:матеріальне, нематеріальне.Матеріальне виробництво включає в себе галузі, які займаються виробництвом матеріальних благ і наданням матеріальних послуг (промисловість, сільське господарство, зв'язок, транспорт, побутове обслуговування тощо).До нематеріального виробництва відносяться галузі, які займаються виробництвом духовних цінностей і наданням нематеріальних послуг (роздрібна торгівля, освіта, охорона здоров'я, мистецтво, культура і т. д.)

63.Сутність і функції фінансів.Моделі фінансових відносин.

Фінанси-це система формування розподілу і викор.грошових фондів у процесі суспільного відтворення.

Фінансові відносини-відображення руху вартості від одного до іншого сіб.характерезують розподіл і виявляються у суспільстві.

Суб*єкти фінансових відносин: 1.підприємства (поєднання рівнів органів); 2.державні органи(відрахування); 3.громадські організації(емісія грошей); 4.члени суспільства.

Об*єкти фінансових відносин:1. національні багацтва(державні);2.вироблений валовий внутрішній продукт (ВВП)(контрольна ф-ція бюджету).

Функції фінансів: 1.Розподільча-розподіл і перерозподіл національного доходу;2.контрольно-стимулююча-виявлення в порядку дотримання акамуляцій і викор.грошей;3.відтворювальна-формування структури виробництва;4.регулююча- зміна обсягу і спрямованість грошових податків,розподіл фін.ресурсів між держ.установами.

Матеріальним носієм фінансових відносин є фінансові ресурси.

Фінансові ресурси-сукупність усіх видів грошових засобів,фінансових активів, якими володіють суб*єкти фін.відносин.

З огляду на суб*єктивність фін.відносин розрізняють: 1.Централізовані фін.-економ. грошові відносини,що опосередковують формування та викор.грошових засобів держави (акумуляція коштів державного бюджету та урядових позабю.джетних фондах); 2.Децентралізовані фін.-обіг грошових податків на рівні підприємства.

У суспільстві існують різні моделі фін.відносин: 1.Ринкової економіки (РЕ); 2.адміністративної економіки(АЕ).

Фінансова модель ринкової економіки

|

Основні ознаки фінансової моделі РЕ: 1.відображає рівень доходів суб.рин.екон.; 2.достовірні визн. Рівня оподаткування; 3.виявлення і фіксація мотивів до підвищення

Основіні фін.моделі АЕ: 1.переважна частина нац.доходу централ.;2.до 40% прибутку підприєм.,а 60 %- у фонд;3.у вигляді зароб.плати-30%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]