Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

60.Земельна рента,її сутність,види та механізм утворення.

Земельна рента-це передача частини доходу створ. землекористувачем власнику землі.

Теорії земельної ренти: Д.Рікардо-рента це дар природи;К.Маркс-рента створ.робо.силою;Дж.С.Мілль-рента має бути сконцентрована лише у фондах держави.

Види монополії на землю: - монополія приватної власності на землю (землевласник); –монополія на землю як об*єкт господарювання(підприємець)

Види рент: 1)Диферційна рента 1 (ДР1); 2)Диференційна рента 2 (ДР2); 3)Абсолютна земельна рента; 4)монопольна земельна рента.

Диференційна рента 1 (ДР2)-різниця між суспільним і індив. Ціни вироб. при застосуванні однакових вимог капіталів.

Умови виконання ДР1: -різна родючість землі; - місце розташування.

Механізм утворення ДР1: -монополія приватної власності на землю; -надлишок прибутку над середнім прибутком.

Диференційна рента(ДР2)-результат послідовних вкладень капіталу,сприяє розвитку економ.,а не робочих стимулів.

Умови киконання ДР2: -інтенсивність;-іноваційні процеси.

Абсолютна рента-(АР)-надлишок сусп. Вартості с/г продукції ціною вироб..

Умови виконання АР: -монополія; -відсутність вільного переливу капіталу.

Механізм утворення АР:-відмінності у природній родючості капітал; -абсолют. Рента у вир.-на всіх зем. Ділянок.

Монопольна рента-(МР)-утворюється на землях у вийняткових природних умовах.

Умови виникнення МР: -монополія ціни; -монопольна ренти.

Механізм утворення МР: -амортизація відрахування до корм.; -відсоток невкладений капітал.

Форми вилучення рент: 1.Орендна плата; 2.Рентні платежі; 3.Плата за землю; 4.Зональні ціни.

6.Зміст і дія економічного закону зростання потреб.

Постійне зростання потреб в економічній літературі отримало назву закону зростання потреб. Цей закон відображає процес поступового просування і людини, і суспільства загалом до все більш різноманітного й багатого життя. Закон зростання потреб -відображає безпосереднє зростання маси і різноманітності спож вартостей в результаті зростання розвитку економіки.Цей закон залежить від:1)рівня розвитку2)відносин ек власності3)від культури споживання. сі потреби людини задовольняються певними благами. Економічні блага - це ті блага, які виробляються за допомогою праці і їх завжди можна отримувати в обмеженій кількості, якщо її порівнювати з сьогоднішніми або прийдешніми потребами. Це означає, що дія закону зростання потреб постійно наштовхується на перепони, пов'язані з обмеженістю тих благ, за допомогою яких забезпечується задоволення потреб людини. Отже, завжди існує проблема нестачі економічних благ, проблема рідкості, яка тісно пов'язана з реальною проблемою рідкості ресурсів. Це перший аспект дії закону зростання потреб. Другий аспект дії названого закону пов'язаний з проблемою альтернативного використання благ. Справа в тому, що є потреби, які можна задовольнити не одним благом, а кількома. З іншого боку, одне й те саме благо можна застосувати для задоволення багатьох потреб. Ця можливість тісно пов'язана з рідкістю, і зв'язок тут полягає в тому, що в умовах певної рідкості благ досить часто задовольняючи потреби, доводиться вибирати одну або кілька альтернативних можливостей задоволення потреб. Дія закону зростання потреб вимагає постійного розвитку виробництва й нарощування його масштабів. Але це наштовхується на обмеженість ресурсів, тому перед кожним суспільством постає питання формування потреб. Це надзвичайно складний і важко регульований процес, але суспільство для досягнення мети задоволення потреб як у поточному, так і в перспективних періодах повинно постійно дбати про формування потреб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]