Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

36.Структура авансованого капіталу. Додатковий продукт як матеріальна основа капіталу.

Авансований капітал – це натуральна і вартісна форма виробничих ресурсів, які необхідні для організації виробництва і підтримка його у безпосередньому стані. Авансований капітал поділяється на постійний(частина авансованого капіталу яка функціонує у вигляді засобів виробництва і переносить свою вартість у процесі виробництва незміннною) та змінний (частина авансованого капіталу яка витрачається на придбання борр сили і змінює свою вартість у процесі виробництва). Додаткова вартість - це вартість яка створюється в результаті взаємодії робочої сили із засобами виробництва. Нагромадження капіталу – процес зворотного перетворення додаткової вартості на капітал. Форми нагромадження капіталу: Концентрація:процес збільшення розмірів функціонального капіталу шляхом його накопичення. Централізація: процес збільшення розмірів функціонування капіталів в один більший за розмірами.

32.Структура ринкової системи та характеристика її елементів.

Ринкова система – це взаємодія ринкових елементів: ціни, конкуренції, попиту, пропозиції ,конюктури що узгоджую приватні та суспільні інтереси. Структура ринкової системи1.Економічні закони:1.закон вартості – регулює виробництво і обмін товарів. 2.закон попиту і пропозиції – регулювання ціни у залежность від співвідношення попиту і пропозиції.3.закон конкуренції – за отримання максимального прибутку. 4.закон грошового обігу – збалансованість між грошовою масою 5.закон диференціації доходів – ризик прибутковості.2.Ринкові господарські форми: товар,ціни, гроші, прибуток.3. Субєкти ринку: Домогосподарства – (ООН) це особа або група осіб поєднаних з метою забезпечення всіх необхідних для життя. Фірма –це основна виробнича одиниця яка викор ресурси для виробництва товарів і послуг. Ринкова інфраструктура – це сукупність установ організацій та ін. суб’єктів товарообігу що забезпечують необхідні умови для норм функціонування оновленої економіки.Держава- це система заходів законодавчо виконавчо і контролюючого характеру які здійснюють державні установи з метою стабілізації та пристосування.

4.Комплексний ринок:1.ринок споживчих товарів та послуг; 2. Ринок робочої сили 3. Ринок засобів виробництва 4. Ринок капіталу 5. Ринок інтелектуальної діяльності 6. Ринок інформації 7. Ринок цінних паперів 8. Ринок позичкового капіталу 9. Ринок землі.

5. Ринкові регулятори: 1.відсоток на кредит 2. Ставка податку 3 . бюджетні субсидії 4. Валютний курс

66.Сутність та багатогранність процесу суспільного відтворення.

Безперервне споживання людбми благ з метою задоволення своїх потреб зумовлює необхідність безперервного відновлененя виробництва.

Суспільне відтворення-безперервний процес виробництва в сфері суспільства.(певний суспільний капітал).

Відтворення на мікрорівні: -кругообіг капіталу.

Відтворення на макрорівні: -взаємодія кругооборотів засобіворемих підприємств через обмін на еквівалентних засадах.

Теорія відтворення містить загальні основи: -безперервність повторення виробництва; -здійснюється у вигляді простого і розширеного виробництва; -вихідним моментом є просте відтворення у процесі відтвор.екстенсивні і інтенсивні форми; -товарна форма вироб. і відносини власності.Види відтворення: просте;звужене; розширене.Просте відтворення-відновлення національного продукту в незмінних обсягах та якості.Розширене відтворення-зростання обсягів національного виробництва з кожним наступним періодом.звужене відтворення-зменшення обсягів національного виробництва з кожним наступним періодом.Економ.зростання-збільшення обсягів суспільно вироб.і розширення можливостей економ.задовольняти зростаючі потреби населення у товарах і послугах.Форми економ.зростання:екстенсивна(досягається внаслідок кількісного приросту всіх продуктивних сил);інтенсивна(відбув.зростання продукції є хар-ка інтенсивного типу); змішана.Чинники екстенсивного зростання: -досягається внаслідок кількісного приросту всіх елементів продуктивних сил.Чинники інтенсивного зростання: -внаслідокякісного вдосконалення всієї системи продуктивних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]