Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
61.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
645.26 Кб
Скачать

42.Прибуток: суть, види, його маса і норма.

Важливим показником, який характеризує кінцеві результати діяльності підприємств є прибуток. Прибуток – це різниця між доходами та витратами на виробництво товарів та послуг . Дохід – це грошові і натуральні надходження до суб’єктів господарської діяльності . Джерела прибутку:отримання прибутку за рахунок монопольного становища фірми;пов’язано з виробництвом і підприємницькою діяльністю;випливає з інвестиційної діяльності. Функції прибутку: Оцінна(х-ка екон ефективності),розподільча(формування різних бюджетів) та стимулююча(відбув матеріальне стимулювання). Для фірм велике значення має кількісне значення прибутку. Види прибутку: Розрахунковий(різниця між сукупним доходом і витратами фірми),(це приб який міг би отримати п-ць якби його капітал був використаний інакше) та економічний(це виручка за мінусом зовнішніх та внутрішніх виртат). Вигідність інвестованого капіталу вимірюється нормою прибутку. де Р –прибуток ,c+v – авансований капітал. Фактори впливу на норму прибутку: 1. Швидкість обороту капіталу;2.маса прибутку,ринкових цін;3. Масштаб виробництва 5. Структура виробництва. Максимізація економічного прибутку фірми передбачає ефективне використання всіх факторів виробництва та проведеня заходів, Спрямованих на мінімалізацію витрат на кожному етапі виробництва продукції.

47.Природа і генезис позичкового капіталу та його основні форми.

Позичковий капітал – це сукупність капіталів, які передаються в позику їх власником іншому власнику-підприємцю на умовах повернення в тимчасове користування за плату у вигляді відсотка. Сутність та роль позичкового капіталу. Сутність: Це грошовий капітал, який надається в позику з метою отримання прибутку у формі процента Функція Грошове обслуговування промислового капіталу. МІСЦЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ Сфера грошового обігу. РОЛЬ Прискорює кругообіг і обіг промислового капіталу. Особливості позичкового капіталу Специфічна форма відчуження капіталу Позичковий капітал – це своєрідний товар Позичковий капітал – це капітал-власність .

Позичковий процент – це вартість послуги, яка надається кредитором позичальнику (клієнтові), у вигляді надання йому за плату певної суми грошей на обумовлений строк. Обчислюється він у процентах до суми кредиту, причому умовно, виходячи з розрахунку користування кредитом протягом року. Рівень процента залежить від розміру позик, строків, їх забезпечення, форми кредитування і ступеня кредитних ризиків.

Норма процента являє собою відношення річної суми процента до вартості позичкового капіталу. Процент як плата за користування позичковим капіталом є його ціною, а тому, як ціна на будь-який товар на ринку, він залежить від попиту і пропозиції на позичковий капітал. Джерело позичкового капіталу - це кошти, які тимчасово звільняються в процесі кругообігу промислового та торговельного капіталів. Причини утворення вільних коштів *різниця у часі між реалізацією виробленої продукції та строками фактичного здійснення витрат на придбання засобів та предметів праці, виплату заробітної плати. *поступовий знос основного капіталу та необхідність формування амортизаційного фонду як резерву коштів *формування нерозподіленого залишку прибутку з моменту його формування до фактичного використання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]