Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

21.Етапи проведення експерименту

Виділяють такі кроки проведення експерименту:

1.визначення проблеми

2.формулювання гіпотези про причиново - наслідковий зв'язок між незалежними(стимулами)та залежними(результатами) змінними.

3.розробка плану експерименту

4.формулювання очікуваних кінцевих результатів та оцінка того, чи вибраний дизайн експерименту дасть можливість розв’язати визначену проблему.

5. проведення експерименту

6. оцінка результатів експерименту статистично – математичними методами аналізу.

7. підготовка звіту за результатами експерименту з обґрунтуванням їх внутр. та зовнішн. достовірності.

22. Внутрішня та зовнішня обґрунтованість маркетингового експерименту

Під час експериментальних досліджень виникають проблеми внутр. та зовн. обґрунтованості результатів експерименту. Проблема внутр. обґрунтування означає вірогідність того, що висновки, які дослідник зробить на підставі експериментальних результатів, можуть не відображати істинні причиново – наслідкові зв’язки. Зовн. обґрунтованість – проблема того, наскільки можна узагальнити та розповсюдити висновки експерименту на масштаби всього ринку.

На обґрунтованість, надійність і достовірність результатів експерименту впливають такі фак-ри:

1. події зовн. середовища підприємства, які відбуваються в один і той же час з проведенням експерименту і нейтралізувати дію яких неможливо.

2. психологічна, біологічна та соціальна зміна самих учасників у процесі експерименту.

3. репрезентативність експериментальної групи. Ця група повинна відображати структуру об’єкта дослідження з найбільш важливих його характеристик.

4. не зіставлення експериментальної та контрольної груп. Для того, щоб уникнути зміщення результатів експерименту від цього фак-ра, слід на етапі планування досягти максимальної схожості цих двох груп.

5. опитування, під впливом якого змінюється поведінка людей.

23.Види маркетингових експериментів

Залежно від умов проведення розрізняють 2 типи експериментів: лабораторні та польові.

Лабораторні-експерименти, які проводяться в штучно створених умовах з метою: приховування новітніх розробок від конкурентів, виключення впливу факторів зовнішнього середовища, скорочення тривалості експерименту, зменшення витрат на проведення експерименту та інше.

Альтернативою є польові експерименти, які здійснюються в реальних умовах: в магазинах, вдома у споживача та ін.

Маркетингові дослідження передбачають 4 типи проведення експериментів:

  • Простий експериментальний

  • Типу «латинського квадрата»

  • Типу випадкових блоків

  • Факторіальний план

Простий експериментальний тип:

Цей експеримент дозволяє вивчати вплив однієї змінної на результати діяльності. При цьому передбачається, що зовнішні фак-ри залиш. Без зміни або здійснюють однаковий вплив на будь-якого учасника експерименту.

Тип «латинський квадрат»:

Цей експеримент дозволяє досліднику контролювати вплив двох зовнішніх змінних та вивчати вплив однієї змінної на результати діяльності.

Тип випадкових блоків:

План експерименту цього типу передбачає вивчення впливу однієї змінної на результати діяльності при контролі одного зовнішнього фактора.

Факторіальний експеримент:

Цей експеримент здійснюється використанням комбінацій двох і більше незалежних змінних, які досліджуються одночасно. Факторіальний експеримент може використовуватись для розробки нового продукту, формула якого змінюється під впливом окремих факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]