Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

99. Аналіз результатів кількісних маркетингових досліджень.

Кількісний метод дослідження – це метод дослідження маркетингу,внаслідок використання якого можна отримати репрезентативні,тобто підтверджені певною кількістю респондентів дані. Під час кількісного методу дослідження вивчається тільки частина усієї сукупності споживачів або підприємств, яка має назву «вибірка» чи «вибіркова сукупність». Тому кількісні методи маркетингових досліджень ще називають вибірковими. Кількісні дослідження допомагають оцінити рівень популярності фірми або марки, виявити основні групи споживачів, об'єми ринку і тому подібне.

При аналізі кількісних даних дослідник чекає,коли будуть отримані усі анкети, а потім з ними починається аналітична робота. Кількісні  виміри  й   оцінки   зв'язані   з   економіко-статистичними  й  економіко-математичними  методами   обробки   даних (трендовий, кореляційний і регресійний аналіз і ін.)

Кореляційний аналіз – це статистичне дослідження (стохастичної) залежності між випадковими величинами (англ. correlation – взаємозв’язок).

Методи регресійного аналізу забезпечують не тільки оцінку сили зв'язку між двома ознаками, а й встановлення виду цього зв'язку у вигляді рівняння (рівняння регресії), що описує залежність між середнім значенням однієї ознаки (залежної, поведінку якої вивчають) та значеннями певної сукупності ознак (незалежних, вплив яких на залежну ознаку намагаються оцінити).

Трендовий аналіз являє собою визначення основної тенденції розвитку в часі (тренда) показників звітності.

Отримані дані інтерпретуються у вигляді таблиць,графіків, діаграм тощо. На основі яких формулюються певні висновки та розробляються рекомендації

98. Дослідження характеристик ринку, сегментів, заміри потенційних можливостей ринку.

Розмір ринку може бути визначений різними методами з урахуванням кількісних та якісних параметрів.

Вивчення попиту на ринку здійснюється в тісному взаємозв’язку з вивченням пропозиції і ціни, що створюють єдиний ринковий механізм. Основними показниками, що використовуються для аналізу ринку,є :обсяг капіталовкладень; обсяги виробництва, обсяг випуску продукції,величина запасів; надходження та портфель замовлень окремих підприємств та по галузі в цілому; платоспроможний попит населення ; темпи оновлення продукції, частка і якість нових товарів, що надходять на ринок; динаміка показників рівня цін, зіставлення цін і витрат виробництва по окремих підприємствах – найбільших виробників товарів; обсяг, динаміка і структура міжнародної торгівлі конкретним товаром; заходи держави на регулювання ринкових відносин.

Під час аналізу і оцінки попиту на досліджуваний товар найбільше значення має виявлення необхідності товару,рівня покупної спроможності населення,вимог покупців до товару. При проведенні аналізу пропозиції товару на ринку велике значення мають:кількісна оцінка пропозиції товару, структура пропозиції, техніко-економічні характеристики нових і перспективних товарів, рівень цін на товари різних моделей, частка підприємств.

На основі ретельного вивчення і аналізу попиту, пропозиції та вимог покупців до товару робиться оцінка перспектив розвитку попиту на товар на конкретному ринку:зростання чи зменшення потреб у товарі; розвитку життєвого циклу товару відповідно до змін вимог ринку. Оцінюються також у кількісному виразі майбутні динаміка та структура споживчого попиту,перспективи розвитку науково-технічного прогресу в галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]