Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

41. Вимоги до підготовки заключної (реквізитної) частини опитувальника.

У заключній частині розміщують запитання, які стосуються соціально-економічного та демографічного стану опитуваних. Вибір цих характеристик базується на гіпотезах дослідження і є досить складним, тому що потрібно передбачити необхідні групування як за віком, так і за професіями. Можна користуватися документами статистичної звітності для оцінки репрезентативності вибірки, а також документами органів статистики для класифікації посад або занять респондентів. Демографічні та соціально-економічні характеристики потрібні для сегментації ринків, тому дуже важливо отримати найбільш повну інформацію.

42. Загальні вимоги до питань опитувальника.

Опитувальник – документ, який містить серію запитань, потрібних для отримання інформації відповідно до мети і гіпотези МД.

Загальними вимогами до опитувальника є:

1. запитання повинні бути обґрунтованими відповідно до мети дослідження, тобто забезпечувати отримання бажаних результатів;

2. він повинен бути надійними, тобто адекватно відбивати досліджуванні питання маркетингу;

3. сталим, тобто при повторному використанні цього інструменту в аналогічних умовах величина розбіжності між результатами декількох вимірів має бути мінімальною.

43. Послідовність питань в листах опитування.

Послідовність запитань в листах опитування має велике значення для успішної роботи. Перші запитання мають бути простими та цікавими для респондента. Влучні, нескладні вступні запитання дають можливість встановити контакт з опитуваним. Якщо перші запитання є дещо загальними, то наступні мають конкретизувати тему дослідження. Побудова опитного листа вимагає логічності, тобто є недопустимим непослідовний перехід від однієї теми до іншої. За необхідності зміни теми дослідники вміщують пояснення або додаткові запитання. Такі запитання допомагають стандартизовану форму опитування наблизити до діалогу.

Для вибору респондентів застосовують запитання – фільтри. Залежно від змісту на розгалуженні запитання респонденти відповідають на різні запитання. Розгалуженні запитання вимагають розробки схеми можливого логічного розподілу та інструкції для дотримання цієї схеми, а також розташування наступних обох варіантів запитань якнайближче до розгалуженого.

При розробці опитувальних листів для проведення МД треба пам’ятати основне правило : розташування запитань, що стосуються особистих характеристик респондентів, завжди передбачають наприкінці опитного листа.

Тобто, ті запитання, що дозволяють отримати інформацію за темою дослідження, розміщують першими, а запитання, спрямованні на отримання класифікаційної інформації, - останніми.

44. Класифікація питань, які застосовуються в маркетингових дослідженнях.

Запитання поділяють на закриті, відкриті та напівзакриті.

Закриті запитання – містять варіанти відповідей та мають свідчити, що дослідники передбачили можливі альтернативи поведінки, ставлення респондентів до об’єкта дослідження і очікують адекватних відповідей.

Напівзакриті запитання – містять кілька варіантів відповідей і вільний рядок або декілька для формулювання особистої думки респондента. Є комбінацією відкритих і закритих питань. Додатковою перевагою використання напівзакритих запитань є те, що вони допомагають дослідникам виявити значно більшу кількість варіантів думок респондентів, що може бути основою для більш глибокого нового дослідження та для розробки обґрунтованих пропозицій щодо покращення існуючої ситуації.

Відкриті запитання – передбачають вільне виявлення думки респондента. Такі запитання є найкращими при проведенні пробного дослідження, бо дозволяє чітко визначитись з майбутніми запитаннями: як за змістом, так і за формою.

Також, питання класифікуються на:

  • Основні (відповіді на які є основою побудови висновків)

  • Запитання – фільтри ( ставляться для того, щоб відсіяти некомпетентних осіб з певної проблеми)

  • Контрольні (ставляться для перевірки стійкості, правдивості і несуперечливості відповідей, визначення їх достовірності та щирості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]