Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-5 !!!!!!!!!.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
25.29 Кб
Скачать
  1. Сутність управлінського обліку, його роль в системі менеджменту.

Управлінський облік - це галузь (область) знань, котра необхідна кожному, хто займається підприємництвом. Менеджер несе відповідальність за виконання цілей, поставлених йому адміністрацією або засновниками підприємства. Результати діяльності менеджера багато в чому залежать від інформації, котру він використовує для планування, контролю і регулювання управлінської діяльності і прийняття рішень.

Значення управлінського обліку полягає в тому, що він дозволяє системно розглянути всередині підприємства питання оперативного планування, контролю і обліку окремих видів діяльності. Основним критерієм дієвої системи є ефективне управління фінансовими і людськими ресурсами, а управлінський облік забезпечує для цього необхідний механізм.

Мета управлінського обліку формулювалася таким чином: надання інформаційної допомоги управлінцям, контроль і прогнозування витрат, вибір найбільш ефективних шляхів розвитку підприємства, прийняття оперативних управлінських рішень. Суть управлінського обліку полягає у забезпеченні інформації для управління.

Постановка управлінського обліку є внутрішньою справою самої організації. На відміну від фінансового обліку, ведення управлінського обліку не є обов`язковим для організації. Система управлінського обліку служить лише інтересам ефективного управління, тому рішення про доцільність її ведення керівник організації ухвалює виходячи з того, як він оцінює витрати і вигоди від її функціонування. Система управлінського обліку є ефективною, якщо вона дозволяє полегшити досягнення цілей організації з найменшими витратами на створення і функціонування самої системи. У сучасних умовах ведення управлінського обліку є одним з найважливіших умов, що дозволяють керівництву підприємства ухвалювати правильні управлінські рішення.

У системі управління підприємством управлінський облік виконує такі основні функції:інформаційну,комунікаційну,контрольну,прогнозну.

Інформація, яку надає управлінський облік, зорієнтована на задоволення потреб як стратегічного, так і поточного управління, на оптимізацію використання ресурсів, забезпечення об'єктивної оцінки діяльності підрозділів та окремих менеджерів. Тобто управлінський облік є складовою процесу управління, він надає інформацію, важливу для:

  • визначення стратегії та планування майбутніх операцій організації;

  • контролювання її поточної діяльності;

  • оптимізації використання ресурсів;

  • оцінки ефективності діяльності;

  • зниження рівня суб'єктивності в процесі прийняття рішень.

Кінцевою метою управлінського обліку є допомога керівництву у досягненні стратегічної мети підприємства.

Тому управлінський облік є необхідним для функціонування системи управлінського контролю.

Управлінський контроль (Мапаgетепt Сопtrоl) — це процес впливу керівництва на членів організації з метою здійснення її стратегії.

  1. Взаємозв’язок та відмінності фінансового та управлінського обліку.

Управлінський облік суттєво відрізняється від традиційного бухгалтерського обліку, зорієнтованого на складання фінансової звітності.

Відмінності між управлінським та фінансовим обліком

Ознаки

Управлінський облік

Фінансовий облік

1. Основні користувачі

Менеджери

Зовнішні користувачі

2. Обмеження

Зіставлення витрат і вигод

Загальноприйняті принципи (стандарти)

3. Застосування

Впливає на дії менеджерів

Дає змогу оцінити економічний стан підприємства

4. Спрямованість у часі

Погляд у майбутнє

Погляд у минуле

5. Періодичність звітування

Гнучка

Менш гнучка

6. Звіти

Детальні

Узагальнені

7. Відкритість даних

Комерційна таємниця

Широкий доступ

Важливою рисою, що розрізняє управлінський і фінансовий облік, є спрямованість. Облікова інформація для управління у фін.обліку-історична (про результати операцій, що вже здійснені), а в управлінському обліку-прогнозна інформація (про можливі результати майбутрніх операцій), це все являє собою інформацію для управління.

Якщо фінансовий облік описує операції, що вже мали місце, то головним завданням управлінського обліку є передбачення наслідків майбутніх операцій.

Безумовно, в управлінському обліку історичну інформацію використовують, але головним чином для прогнозування. Зрештою, якщо фінансову звітність оприлюднюють шляхом публікації, або її можна отримати на замовлення, то більшість даних управлінського обліку є комерційною таємницею підприємства, оскільки відображає його стратегію і тактику у конкурентній боротьбі.

Поряд із відмінностями управлінський і фінансовий облік мають також спільні риси.

По-перше, обидва види обліку використовують загальну інформаційну систему, зокрема дані обліку витрат, використовувані підприємством як для оцінювання запасів та визначення фінансових результатів, так і для прийняття управлінських рішень на різних стадіях і рівнях управління.

По-друге, дані фінансового обліку також використовують для прийняття управлінських рішень.

По-третє, обидва види обліку базуються на концепції підзвітності менеджерів. При цьому фінансовий облік дає змогу оцінити результати діяльності підприємства в цілому, а управлінський облік — у межах окремих сегментів діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]