Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1-5 тема політологія словник

.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
20.69 Кб
Скачать

ПОЛІТИКА-організація, регулятивна і контрольна сфера суспільства, в межах якої здійснюється соц. діяльність, спрямована головним чином на досягнення, утримання і реалізацію влади індивідами і соц. групами задля здійснення власних запитів і потреб.

СУБ'ЄКТ ПОЛІТИКИ-діюча особа, соціальна група, організація, яка керуючись тими чи іншими інтересами й використовуючи певні політичні засоби, виявляють себе в сфері політики.

ОБ'ЄКТ ПОЛІТИКИ-особа, соціальна група, організація, а також суспільні явища, процеси й ситуації, на які спрямовані діяльність і вплив політичних суб'єктів.

ФУНКЦІЇ ПОЛІТИКИ - всеосяжної організації суспільні явища і виразу провідних інтересів існуючих груп і прошарків суспільства ; регулятивно-контрольного впливу на життя ; раціоналізації виникаючих суперечностей між соціальними групами; інтеграції різних прошарків населення за рахунок їх підпорядкування інтересам цілого.

ПОЛІТОЛОГІЯ-(державні і суспільні справи+слово)- наука, об'єктом якої є політика та її взаємозв'язок з особистістю і суспільством, котра займає одне з провідних місць у сучасному суспільствознавстві.

МЕТОДОДОГІЯ ПОЛІТОЛОГІЇ-система принципів і засобів побудови політичної теорії, різних рівнів систематизаціі політичних знань, а також емпіричних досліджень на рівні поширеного аналізу.

ПРЕДМЕТ ПОЛІТОЛОГІЇ - закономірності структури, розвитку політичного життя в усіх його проявах; вивчення політичної сили як сукупності владних інтересів, а також політичної влади як основи розвитку і функціонування політичної системи.

ТИРАНІЯ-форма державної влади, встановлена насильницьким шляхом і заснована на одноосібному правлінні.

МОНАРХІЯ-форма державного управління, за якої державна влада повністю або частково належить одній особі-спадкоємному монарху.

АРИСТОКРАТІЯ-форма державного ладу, за якого правління здійснюється представниками родової знаті.

ОЛІГАРХІЯ-політичний режим, за якого влада належить невеликій, закритій та тісно згрупованій групі осіб.

ОХЛОКРАТІЯ-виражена форма демократії, заснована на мінливих примхах натовпу. Охлократія характерна для перехідних і кризових періодів.

ДЕМОКРАТІЯ- політ. режим, за якого одним легітимним джерелом влади в державі визначається народ.

МАККІАВЕЛІЗМ - спосіб політ. діяльності,який необтяжений моральними та етичними нормами.,припускає використання брехні, жорсткості, будь-яких інших засобів заради досягнення поставленої мети.

ЕТАТИЗМ-напрям політ. думки, який розглядає державу як найвищий результат і мету суспільного розвитку.

ЛІБЕРАЛІЗМ-політична та ідеологічна течія, що об'єднує прихильників парламентського ладу, вільного підприємства і демократичних свобод.

КОНСЕРВАТИЗМ- політична ідеологія і практика суспільно політичного життя, що орієнтується на збереження і отримання існуючих форм соціальної структури, традиційних цінностей і морально правових засад.

СОЦІАЛІЗМ-уявлення про суспільний устрій, для якого характерний підхід для розв'язання всіх соціальних проблем з погляду суспільства як єдиного цілого.

КРАТОЛОГІЯ- вчення про вдалу, про закономірності її походження, функціонування і розвитку, про типи та види влади, її суб'єкти, носії, форми,функції, задачі,механізми, напрями й принципи,сутність і особливості поділу влади, взаємодії влади з іншими сферами життя і влади різного роду між собою, а також із закордонною.

ВЛАДА-здатність і можливість індивідів, соц. груп,інститутів визначати поведінку інших.

ПОЛІТИЧНА ВЛАДА-здатність і можливість суб'єкта політики визначити політичну поведінку об'єктів політики за допомогою ін. ресурсів.

Легальність влади-формальність відповідності влади закону,правомірність.

ЛЕГІТИМНІСТЬ ВЛАДИ - прийняття населенням вдали, визначення її правомірності, права управлять,її згода підкорятися.

ТРАДИЦІЙНИЙ ТИП ПОЛІТИЧНОЇ ЛЕГІТИМНОСТІ ВЛАДИ-ґрунтується на авторитеті традицій і звичаїв.

ХАРИЗМАТИЧНИЙ ТИП-ґрунтується на вірі,якості та здібності,винятковості правителя.

ЛЕГАЛЬНИЙ ТИП-ґрунтується на переконанні із законності, легальності і доцільності встановлених порядків.

РЕСУРСИ ВЛАДИ - всі ті засоби, використання яких забезпечує на об'єкти влади з відповідальності з цілями суб'єктів.

ВИДИ ВЛАДИ-різновид політ влади, що має ряд спільних закономірностей і відповідностей та об'єднаним за якимось критерієм.

МЕРИТОКРАТІЯ - принцип управління, згідно з яким керівні пости повинні займати найздібніші люди, незалежно від його соціального чи економічного походження.

ЛЕГІТИМАЦІЯ-процес визначення легітимності влади. ЕЛІТА-невід'ємна частина соціуму, вибрані найкращі, панівна верства.

ПОЛІТИЧНА ЕЛІТА-меншість суспільства, що становить собою достатньою мірою самостійну, вищу, привілейовану групу,наділену особливими психологічними,соціальними і політичними якостями,яка бере безпосередньо участь у затвердженні і здійсненні рішень, пов'язаних з використанням державної влади або впливати на неї.

ПРАВЛЯЧА ЕЛІТА-група осіб, рішення яких істотно впливають на процес функціонування і розвитку суспільних відносин.

КОНТРЕЛІТА- опозиційна щодо панівної політичної еліти, частина бюрократії, соц. група,яка виборює право на входження в еліту або ж створення нової еліти.

ПОЛІТИЧНЕ ЛІДЕРСТВО-голова держави, керівник політичної партії,лідер народного руху, який має високий авторитет, реальну владу і здатний здійснювати її задля соціальний і політичних завдань.

НЕФОРМАЛЬНИЙ ЛІДЕР-людина в колективі, яка має великий вплив на інших, незалежно від займаної ним посади.

ФОРМАЛЬНИЙ ЛІДЕР-особа, яка впливає силою свого статусу або посади на інших.

ХАРИЗМА-особливий тип легітимності,організації влади і лідерства, заснований на випадкових якостях тієї чи іншої особистості, головним чином релігійного чи політичного діяча, що дозволяють йому здійснювати в суспільстві функції пророка, вождя чи реформатора.

АВТОРИТЕТ - загально визнана довіра, пошана.

АРТИКУЛЯЦІЯ ІНТЕРЕСІВ-чітка заява про інтереси, що здійснюються державами, партіями, іншими політичними структурами.

АГРЕГУВАННЯ ІНТЕРЕСІВ - функція політичних систем та інститутів по трансформації різноманітних вимог соц. груп в офіційні рішення.

КОМУНІКАЦІЯ-процес передачі, обміну політичною інформацією, який структурує політ діяльність і надає їй нового значення, формує громадську думку і політ соціалізацію громадян з урахуванням їхніх потреб та інтересів.

КОНВЕРСІЯ - 1.заміна раніше випущених державних позик новими.,щоб продовжити строки кредиту і замінити умови позики ;2.утворення нової основи з уже існуючої основи простим переосмисленням останньої без будь якої зміни її форми.

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК - вплив результату функціонування якої - небудь системи на характер її подальшого функціонування.

ПОЛІТИЧНИЙ ТИП - тип, характер влади в країні, сукупність засобів і методів здійснення політ влади, яка відображає характер взаємовідносин громадян і держави.

ДЕМОКРАТІЯ - влада народу, народовладдя, що виходить із організації та функціонування держ. влади на засадах визнання народу її джерелом і носієм, грунтується на прагненні забезпечити справедливість,рівність і добробут усіх при розв’язанні проблем і питань суспільного врядування.

АВТОРИТАРИЗМ - політична концепція і політична практика,в основу яких покладено зосередження монопольної чи значної більшості влади в руках однієї особи, а також його виправдання, політичний режим, встановлений або нав’язаний такою формою влади, що занижує або виключає роль представницьких інститутів влади.

ТОТАЛІТАРИЗМ - напрямок політичної думки, що виправдовує необмежену статизацію (одержавлення) сусп. життя.

Інституціональна - складається з різних державних і суспільно політичних інститутів і неполітичних функцій, ЗМІ.

НОРМАТИВНО-РЕГУЛЯТИВНА-особлива сукупність соц. норм суспільства, що представляє єдине ціле для розв'язання задачі впорядкування, регулювання суспільних відносин, впливає на результат діяльності людини і є приналежністю ноосфери.

КОМУНІКАТИВНА СТРУКТУРА ПС - містить політичні відносини, тобто ті зв'язки між людьми та їх спільностями, які складаються в процесі реалізації або з її приводу.

ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАТИВНА СТРУКТУРА ПС- містить ЗМІ, засоби комунікації, науково-інформаційну інфраструктуру, тобто розгалужену мережу установ.,які займаються збором,обробкою, поширенням інформації про політ. життя,пропонуючи вироблені політ . та правові норми, певну політ свідомість і політ ідеологію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]