Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1-20Бомбы

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

1

1. Напрями управління якістю продукції в Україні. Багато міжнародних організацій назвали ХХІ ст. століттям якості, оскільки якість продукції сьогодні стала основним фактором, що забезпечує переваги на товарному ринку і перетворилась на нове джерело зростання національного багатства. Обов’язковою умовою, підчас укладання контрактів визнаних у світі товаровиробників зі своїми субпідрядниками, є наявність сертифікованої системи якості.

В Україні 18 років тому була створена Українська Асоціація Якості (УАЯ). УАЯ – перша в Радянському Союзі національна неурядова професійна громадська організація з якості.

Треба зрозуміти для України: реабілітація слова „якість” і відновлення в суспільстві розуміння важливості якості продукції; якість не лише для продукції (введення стандартів ІSО серії 9000); введення концепції ТQM; введення інтегрованої системи управління.

Для змін потрібна мотивація: підготувати законодавчу базу до умов СОТ та інтеграції в ЄС; порівняти свою роботу з найкращою фірмою, організацією, підприємством; конкурентів зробити спільниками. Кабінет Міністрів України - хочуть запровадити стандарти ІSО серії 9000 з елементами ТQM.

В Україні створюється Координаційна Рада – громадський рух якості, який має на меті стати національним у країнах Центральної та Східної Європи.

Просування навчання – на всіх рівнях: Кабінеті Міністрів, Міністерств і відомств, регіональних адміністрацій, підприємств, організацій. В Україні розроблено Кодекс Честі добропорядного виробника України, який базується на європейській моделі вдосконалення на базі УАЯ. Створено Європейський центр підтримки рухів за якість, Рада лідерів рухів за якість країн Центральної і Східної Європи.

На сьогодні інструментами забезпечення якості є міжнародні стандарти управління і забезпечення якості, міжнародна система сертифікації систем якості ISO серії 9000, міжнародний реєстр сертифікованих аудиторів систем якості та інші. Концепція „тотального управління якістю” стає провідним інструментом менеджменту підприємств та організацій.

2. Принцип побудови та сутність діаграми спорідненості. Діаграма спорідненості – інструмент, який дозволяє виявити основні порушення процесу шляхом поєднання споріднених даних.

Це творчий засіб організації великої кількості побажань споживачів або думки груп, що беруть участь в обговоренні проблеми за принципом спорідненості різноманітних даних. Створювати діаграму краще групою (6-8 ос).

Етапи створення діаграми спорідненості: визначення предмету, або теми для збору даних; збір даних; групування даних за різними напрямами. Спочатку знаходять картки, які на перший погляд здаються спорідненими та розташовують їх разом. Потім повторюють цей крок. Якщо під час цього процесу виникають суперечності щодо зв’язку різноманітних даних, то вони, як правило, усуваються в подальшій роботі. Коли вся інформація буде зібрана в попередні групи споріднених даних та всі конфлікти розв’язані, слід визначити спрямованість кожної групи даних. Ця спрямованість має певною мірою характеризувати спорідненість кожної групи даних. Цю процедуру можна повторювати, характеризуючи кожну групу даних. Аналіз закінчують, коли дані згруповані відносно до кількості провідних напрямів.

2

1. Проблема якості на сучасному етапі. Якість категорія складна. Вона відіграє ключову роль в економічній, соціальній стратегії провідних країн світу. Має 3 аспекти: якість це філософська категорія; якість це мета підприємства в його виробничій діяльності; якість це звичайне слово, що має визначене значення в усіх мовах.

Поліпшення якості продукції – одне з головних завдань розвитку економіки країни.

ДСТУ ІSО 9000-2001. Якість – це ступінь, до якого сукупність власних характеристик продукції, процесу або системи задовольняє сформульовані потреби або очікування загальнозрозумілі чи обов’язкові.

Об’єкти, якість яких можна оцінити, достатньо різноманітні. Це продукція, послуги, кваліфікація персоналу, процедури, управлінська діяльність, методи, операції, організаційні структури, технологічні процеси, виробничі системи і багато іншого.

Національним стандартом ДСТУ 2925 установлено таке визначення терміну „якість” – сукупність характеристик об’єкта, які стосуються його здатності задовольняти встановлені та передбачені потреби.

Якість продукції залежить від значної кількості факторів. Ці фактори діють на певних стадіях життєвого циклу продукції, їх можна об'єднати в 4 групи: технічні, організаційні, економічні і суб'єктивні.

технічних ф.: конструкція, схема послідовного зв'язку елементів, система резервування, схемні вирішення, технологія виготовлення, засоби технічного обслуговування і ремонту.

організаційних ф.: розподіл праці, спеціалізація, форми організації виробничих процесів, ритмічність виробництва, форми і методи контролю, порядок пред'явлення і здачі продукції, форми і способи транспортування, зберігання, експлуатації (використання), технічного обслуговування, ремонту та ін..

Суб'єктивні ф. людина з її професійною підготовкою, фізіологічними й психологічними особливостями, які по-різному впливають на розглянуті вище фактори.

економічних ф.: ціна, собівартість, форми і рівень зарплати, рівень витрат на технічне обслуговування і ремонт, особливо важливі при переході до ринкової економіки.

2. Принцип побудови та сутність гістограми як одного основних статистичних методів контролю Я. Гістограма(стовп діаграма) – один з варіантів стовпчикової діаграми, що відображає залежність частоти попадання параметрів якості виробу або процесу в певний інтервал значень, служить для презентації даних у вигляді рисунка.

Гістограма допомагає при вхідному контролі даних, вона може представити різні загальні тенденції, зокрема: середню, моду, медіану. середня: сума всіх виміряних чи обрахованих даних, поділена на загальну кількість одиниць. мода: значення, які найчастіше з’являються у визначеній сукуп­ності. медіана: серединне значення всіх даних одиниць.

Процес опрацювання гістограми відбувається так: збір даних, необхідних для побудови графіка (щонайменше 30 вимірів) та підрахунок загальної кількості значень вимірювань; встановлення розкиду значень: розкид = (найвище зн) – (найнижче зн); встановлення кількості інтервалів; знаходимо інтервали; опрацювання штрихованого аркушу; розміщення інтервалів на вісі абсцис, а частоти прояву на вісі ординат; перенесення даних з таблиці на графік; всі стовпчики повинні мати однакову ширину та вміщувати в сумі всі дані (також повинні прилягати один до одного).

Типи Гістограми: Базовий, коли середнє значення лежить посередині інтервалу, Гребеневий з кількома модальними значеннями

Асиметричний з сер значенням, яке виразно припадає на праву чи на ліву сторону, Односторонній середнім значенням, розташованим у граничному інтервалі, копи, в якому частоти в значній кількості середніх інтер­валів подібні та знижуються на межах розкиду, сідла з 2 модальними значеннями, вказує на легку аномалію, яку просто виявити, з ізольованим підвищенням найчастіше складається з двох розкидів з різними параметрами, гістограми без крайніх значень є результатом попереднього розсортування іншого розкиду, з якого вилучено крайні значення.

3

1. Значення та сутність управління Я. Для успішної роботи підприємств на сучасному ринку наявність у них системи якості, що відповідає стандартам ІSО серії 9000, і сертифіката на неї може бути не зовсім достатньою, але необхідною умовою. Велику роль у забезпеченні якості продукції українських виробників і її успішної конкуренції на світових ринках покликані зіграти спеціальні конкурси. Різного роду конкурси з присудженням їхнім переможцям почесних нагород широко використовуються у світовій практиці.

Якість забезпечує конкурентноздатність товару. Вона складається з технічного рівня продукції і корисності товару для споживача через функціональні, соціальні, естетичні, ергономічні, екологічні властивості.

Управління якістю - це дії, спрямовані на встановлення, забезпечення і підтримку необхідного рівня якості в процесі розробки, обґрунтування та реалізації.

Ефективним засобом управління якістю є стандартизація, яка включає комплекс норм, правил і вимог до якості продукції.

Процес стандартизації продукції регулюється сукупністю нормативно-технічної документації: 1. Міжнародні стандарти ISO серії 9000; 2. Державні стандарти України (ДСТУ); 3. Галузеві стандарти (ГСТУ); 4. Стандарти науково-технічних та інженерних товариств та спілок; 5. Технічні умови (ТУ); 6. Стандарти підприємств.

Стандарт є основним нормативно-технічним документом, в якому показники якості встановлюються, виходячи з новітніх досягнень науки, техніки і попиту споживачі

Сертифікація продукції - один із важливих елементів системи управління якістю, який передбачає оцінку відповідності продукції певним вимогам та видачу певного документа-сертифіката. Сертифікат — це документ, що засвідчує високий рівень якості продукції та її відповідність вимогам міжнародних стандартів ISO серії 9000.

Згідно з вимогами чинного вітчизняного законодавства сертифікація продукції в Україні здійснюється в рамках державної системи сертифікації - УкрСЕПРО. Сертифікацію здійснюють державні випробувальні центри (ДВЦ).

Державний нагляд за якістю здійснює Держстандарт, який є національним органом, що здійснює стандартизацію і сертифікацію продукції. Відповідно до Державного стандарту України ISO 9000-2001 встановлено вісім принципів управління Я: 1) орієнтація на замовника. 2) лідерство. 3) залучення працівників. 4) процесний підхід. 5) системний підхід до управління. 6) постійне поліпшення. 7) прийняття рішень на підставі фактів. 8) взаємовигідні стосунки з постачальниками.

ISO (Міжнародна організація зі стандартизації) – це всесвітня федерація національних органів стандартизації (комітетів членів ISO). ISO-9000 - стандарт на якість проектування, розробку, виготовлення та післяпродажного обслуговування.

ISO-9001 встановлює вимоги до системи якості постачальника і дозволяє оцінити його можливості з проектування та постачання продукції, що відповідає цим вимогам.

Total Quality Management (TQM). Відповідно з цим методом встановлюється єдина схема розробки і впровадження системи управління якістю: Проводиться дослідження ви-ва і готується спеціальна доповідь; На основі обстеження і аналізу фактичного стану виробництва здійснюється вибір системи управління якістю і розроблюється Програма якості; Розробляється система управління якістю; Заходи з програми вносять у загальний план реалізації проекту; Програму Я запускають у виробництво.

Призначення стандартів ISO - забезпечити якість при проектуванні, розробці, монтажах, обслуговуванні. Вони включають наступні елементи: відповідальність керівництва; систему якості; аналіз контрактів; управління проектуванням; управління потоком інформації; матеріально-технічне забезпечення проектів; вироби, що поставляються замовником;

2. Дайте характеристику теорії якості за Пірсінгом. Вкажіть Ваше ставлення до неї

Я неможливо визначити, Якщо ви не можете визначити точно об’єкт, неможливо знати, чи існує він, Ми скоріше за все не здатні точно визначити, що це таке, але часто (майже завжди) впізнаєм, що це саме “воно”, коли ми його бачимо.

4

1. Цілі і політика в галузі якості. Мета системи управління якістю – підвищення задоволеності вимог та очікувань замовників.

На підприємстві система управління Я являє собою сукупність організаційної структури, документованих методик, процесів та ресурсів, необхідних для здійснення загального управління якістю від планування випуску до виготовлення продукції.

Стратегічними Цілями у галузі якості є: забезпечення відповідності продукції, що виготовляється, вимогам замовника, діючим стандартам, нормативним документам; підвищення професіоналізму робітників; покращення умов праці персоналу; забезпечення стабільного фінансового стану підприємства.

Керівництво бере на себе відповідальність за: період переглядом та актуалізацією Політики та Цілей у галузі якості відповідно до вимог ринку та існуючої конкуренції; створення необхідних умов для реалізації Політики у галузі якості; забезпечення фінансовими, кадровими, матеріальними та технічними ресурсами. Моніторинг, вимірювання і контроль – гарантія відповідності продукції вимогам замовника.

Контроль якості включає такі види контролю: вхідний контроль матеріалів; контроль продукції у процесі виготовлення – періодичний контроль напівфабрикатів у зазначених точках вимірювань; вихідний контроль якості готової продукції – перевірка готової продукції на відповідність параметрів якості вимогам, встановленим нормативними документами та замовником.

Результати контролю фіксуються у встановленому порядку, що дозволяє ідентифікувати невідповідну продукцію на будь-якому етапі виробничого циклу.

Впровадження СУЯ відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 9001:2008 – перший крок на шляху впровадження міжнародних стандартів, що базуються на принципах і концепції всезагального управління якістю (ТQM).

Політика. Перша і головна мета СУЯ - оптимізація роботи підприємства, забезпечення його дієздатності, зокрема, конкурентоспроможності продукції та послуг, що виробляються, і підвищення ефективності виробництва. Друга мета розробки – показати, що підприємство може стабільно випускати продукцію заданого рівня якості.

2. Принципи та графік проведення аудиту системи якості. Принципи аудиту: Етичність поведінки: суттєвими для аудиту є справедливість, непідкупність, дотримання конфіденційності та розсудливість; Чесність у поданні результатів: зобов’язання правдиво і точно звітуватися. У звітах наводяться суттєві перешкоди, які мали місце під час аудиту, а також неузгоджені розбіжності між групою з аудиту та об’єктом аудиту; Незалежна професійна ретельність: вміння старанно та розсудливо здійснювати аудит.Наявність необхідної компетентності є важливим фактором. Незалежність: аудитори є незалежними від діяльності, аудит якої проводять, неупередженими і непричетними до конфлікту інтересів.

Підготовчий А: призначення керівника групи з А, визначення цілей, сфери і критеріїв А, встановлювання можливості здійснення А, формування групи з аудиту, налагодження попереднього зв’язку з об’єктом аудиту, підготовка плану А, підготовка робочих документів.

Здійснення аудиторської діяльності на місцях: обмін інформацією під час аудиту, роль та відповідальність супроводжувальних осіб та спостерігачів, збирання та перевірка інформації, підготовка висновків, заключна нарада →Виконання подальших дій після аудиту.

5

1. Історія розвитку вітчизняного управління якістю. Під час правління Петра І, були введені суворі покарання за неякісно виготовлену чи поставлену продукцію. Вже в той час була розроблена система штрафів, що відігравала роль стимулу для якісної роботи. Приділяли увагу і системі державного нагляду, введенню контролю якості і засоби впливу (фізичного, матеріального, морального) за випуск бракованих виробів.

Декретом революційного уряду впроваджувалась міжнародна метрична система мір, у 1918 р. Керівництво діяльністю з стандартизації покладається на Комітет зі стандартизації, що здійснює і затверджує введення єдиних стандартів. Починаючи з 1926 р. загальносоюзні стандарти стають обов’язковими для всіх галузей народного господарства.

Засновниками теорії наукового виробничого управління вважають вчених Г.Вебера, Г.Форда, Г.Емерсона, М.Маслоу, Ф Тейлора, однак до сьогоднішнього часу в нашій країні так і не була розроблена і впроваджена цілісна система управління Я. Боротьба за якість продукції проводилась епізодично і знаменувалась появою лише окремих ефективних методик підвищення рівня якості. Якість продукції завжди і до цих пір лишається слабкою ланкою вітчизняної економіки.

У вітчизняній та зарубіжній економічній літературі окремі проблеми щодо поліпшення Я продукції та, як наслідок, підвищення її конкурентоспроможності, вже достатньо висвітлені. Президент Української Асоціації Я вважає, що висока якість вітчизняної продукції сприятиме формуванню позитивного міжнародного іміджу нашої держави, що є передумовою інтеграції України до європейських структур і світової економічної системи.

2. Класифікація премій з якості. Національні премії в галузі Я – це механізм, використання якого допомагає компаніям зрозуміти і прийняти філософію якості: Демінга – японська винагорода за успішну розробку і впровадження методів управління Я в маштабах всієї компанії; національна премія з якості Болдріджа,популярна в останні роки; Європейська премія з Я – співпраця організацій Європи під егідою Європейського фонду управління якістю.

Успіх премій виражається в поліпшенні показників діяльності і підвищенні конкурентоспроможності компаній. У багатьох країнах засновано власні програми якості на базі провідних світових премій. Одним з прикладів впровадження критеріїв премії М. Болдріджа для розробки національної програми якості є Японська премія з якості. У основі українського варіанта – Української національної нагороди “За найвищу якість” лежать критерії і модель європейської премії.

6

1. Послідовність розробки методів оцінки якості. Еволюція УЯ: контроль Я продукції; оцінка Я продукції; етапи системного підходу до управління Я продукції; зростання ролі управління Я.

Під контролем Я розуміють перевірку відповідності кількісних або якісних характеристик продукції чи процесу, від яких залежить якість продукції, встановленим технічним вимогам.

Рівень якості товарів – це відносна характеристика якості продукції, основана на порівнянні значень показників якості продукції, яка оцінюється з базовим значенням відповідних показників.

Оцінка рівня якості здійснюється в наступній послідовності: вибирають номенклатуру показників якості продукції; визначають значення вибраних показників; вибирають базовий зразок для порівняння показників; вибирають метод оцінки рівня якості продукції; визначають рівень Я продукції.

Контрольдіяльність, яка складається з вимірювань, експертизи, випробувань чи оцінювання однієї чи декількох характеристик продукції.

Технічний контроль якості - перевірка відповідності продукції прийнятим технічним вимогам.

Планування якості - діяльність яка, встановлює цілі та вимоги до якості.

Види оцінок для визначення якості продукції: відповідність чинній НД; оцінка на виробничій стадії (продукцію порівнюють з аналогом); атестація продукції за категоріями якості; розбивка продукції за сортами; сертифікація продукції; оцінка економічності продукції з точки зору витрати ресурсів за собівартістю, цінами, сумарними витратами.

Поняття показників Я: одиночний, комплексний, інтегральний, відносний, , узагальнений.

Першим етапом оцінки якості продукції був вибір номенклатури показників якості. У 1979 р. ВНДІ стандартизації Держстандарту запропонував для оцінки якості продукції номенклатуру із 10 видів показників.

Методи вимірювання показників Я: вимірювальні, органолептичні, розрахункові, експертні, реєстраційні.

За базову модель виробу вибиралась не лише існуюча, але й гіпотетична, що відображає найрізноманітніші рівні якості: середній досягнутий світовий, перспективний світовий, середній досягнутий народногосподарський, перспективний народногосподарський, економічно-оптимальний, вищий досягнутий народногосподарський.

2. Характеристика діаграми розсіювання, її різновиди. Діаграма розсіювання застосовується, коли необхідно уявити, що відбувається з однією із змінних величин, якщо інша змінна змінюється, і перевірити припущення про взаємозв’язок двох змінних величин. Діаграма розсіювання будується як графік залежності між двома параметрами, аналізується залежність між впливаючими факторами (причиною) та характеристиками (наслідком). За наявності кореляційної залежності між окремими факторами значно полегшується контроль процесу з технологічної, часової та економічної точок зору.

Вирізняють наступні діаграми розсіювання: Прямої і прямої легкої кореляції; Зворотної та зворотної легкої кореляції (при збільшенні х характеристика у зменшується); Відсутність кореляції (не спостерігається вираженої залежності між х і у); Легка криволінійна та криволінійна кореляція (якщо можна розділити діаграму на окремі ділянки, що мають прямолінійний характер, то проводять такий поділ і досліджують кожен з участків).

7

1. Системний підхід до управління якістю продукції. Системний підхід до управління якістю продукції почав розвиватися у середині ХХ ст.. Так, у 50-ті роки ХХ ст..отримала розповсюдження саратовська система організації бездефектного виробництва продукції (БВП). Мета – створення умов виробництва, що забезпечують виготовлення продукції без відступу від технічної документації. Принцип БВП покладено в основу системи бездефектної праці (СБП).

Впровадження СБП дало змогу: кількісно оцінити якість праці кожного робітника, будь-якого колективу; підвищити зацікавленість і відповідальність кожного працівника, кожного колективу за якість своєї праці; скоротити втрати від браку і рекламації, підвищити продуктивність праці; залучити до змагань за підвищення якості продукції всіх працівників підприємства; підвищити трудову і виробничу дисципліну всіх працівників підприємств.

Система ЯНРЗПВ (якість, надійність, ресурс з перших виробів) розроблена і впроваджена на машинобудівних підприємствах в 1957-1958 рр. ХХ ст., акцент на підвищення надійності виробів за рахунок підсилення технічної підготовки роботи конструкторських бюро (КБ) і технологів виробництва.

Система НОПМ (наукова організація праці зі збільшення моторесурсу) розр в 1963-1964 рр. Мета – збільшення надійності та довговічності двигунів, які випускаються.

Українські підприємства вже мали певний досвід у сфері системного підходу до управління якістю та забезпечення якості. Ще у 70-ті роки минулого століття львівські підприємства стали ініціаторами впровадження комплексної системи управління якістю продукції (КС УЯП). Метою - розробка продукції, що відповідала б кращим світовим аналогам та досягненням науки і техніки. У 1978 р. були розроблені та затверджені Держстандартом Основні принципи Єдиної системи державного управління якістю продукції (ЄСДУЯП).

Основою поліпшення якості стало впровадження на підприємствах систем управління якістю на основі стандартів ІSО серії 9000 (International Standards). Основними відмінностями системи якості (за ІSO 9000) від КСУЯП є: орієнтація на задоволення вимог споживача; покладання відповідальності за якість продукції на конкретних виконавців; перевірка споживачем виробництва постачальника; наскрізний контроль якості продукції, починаючи від матеріалів і закінчуючи утилізацією; маркетингові дослідження; врахування потреб споживачів і службовців; організація обліку і аналізу витрат на якість; вирішення питань утилізації продукції після експлуатації.

Для успішної роботи на сучасному ринку наявність у підприємств системи якості, відповідної стандартам ІSО серії 9000 і сертифікату на неї, є необхідною умовою. В історії розвитку документованих систем якості виділено 5 етапів: Я п-ії, як відповідність стандартам; Я п-ії, як відповідність стандартам і стабільність процесів; Я п-ії, процесів, діяльності як відповідність ринковим умовам; Я, як задоволення вимог і потреб споживачів і службовців.

Таким чином, можна зробити висновок, що якість визначається дією безлічі випадкових, місцевих об’єктивних і суб’єктивних факторів. Для запобігання впливу цих факторів на рівень якості необхідно впроваджувати СУЯ.

2. Контрольний листок – суть, принцип побудови. Контрольний листок дає змогу відповісти на питання: як часто трапляється певна подія. Це інструмент первинної реєстрації даних, застос при контролі як за якісними, так і за кількісними ознаками.

Для побудови КЛ необхідно: встановити, яка подія буде спостерігатися; домовитися про період, протягом якого будуть збиратися дані (може коливатися від годин до тижнів); побудувати форму, яка буде зрозумілою та легкою для заповнення (повинні бути чітко визначені графи та стовпці, має бути достатньо місця для внесення даних); збір даних.

Зібрані дані повинні бути однорідними. Якщо це не так, треба спочатку згрупувати їх, а потім розглядати окремо.

8

1. Історія виникнення та розвитку управління якістю в різних країнах. Історичний шлях виникнення та розвитку СУЯ у світі: 1) Після Другої світової війни в глобальній економіці було закріплене лідерство США. 2) англ спеціалісти провели детальне дослідження організації виробництва в США. 3) Американські підприємства використовували вибірковий приймальний контроль, зокрема 98% продукції вважали допустимим. Браковані вироби за вимогами споживача замінювали безкоштовно. 4) виникненням «японського чуда», передові підприємства перестали задовольнятися реєстрацією і заміною дефектних виробів. 5) формування комплексних систем управління якістю; 6)Результати зусиль американських корпорацій, направлених на вдосконалення своєї роботи, допомогли повернути віру споживачів в американську продукцію.

Етапи еволюції концепцій якості. 1 етап. Кінець ХІХ століття (зростання масового виробництва). Перевірка якості. Вона виникла з метою виявлення відповідності продукції існуючим вимогам за допомогою методу вилучення неякісних виробів. Базисом для управління якістю є система Ф.Тейлора – поняття верхньої і нижньої межі якості, запроваджувала такі вимірювальні інструменти, як шаблони.2 етап. Початок ХХ століття (індустріальна революція та початок конвеєрного виробництва). Технічний контроль якості на інспекційному рівні. Мета - контроль виробленої продукції, а також запобігання поставкам дефектної продукції споживачам через виявлення та вилучення неякісних виробів. 3 етап. 20-ті роки ХХ століття. Статистичний контроль якості. Метою - контроль якості продукції під час її виробництва, а також запобігання виробам, що не відповідають певним вимогам. 4 етап. 30-40 роки ХХ століття. Забезпечення якості в процесі виробництва (Quality Assurance), на підприємствах почали випускати перші збірники вимог щодо забезпечення якості. 5 етап. 50-ті роки (прискорення науково-технічного прогресу). Постійне вдосконалення або система впровадження безупинного поліпшення (Continues Improvement Implementation System). З’являються поняття «проектування якості» та «часові характеристики якості». Спочатку ці методи управління якістю були зосереджені в галузі виробництва приладів для військових і космічних цілей, а потім коло застосування цих методів було значно розширене, в Японії було затверджено національну премію Демінга та Практичну премію Демінга за досягнення у галузі якості. 6 етап. Середина 50-х років. Система контролю якості. Росія - розроблено систему бездефектного виготовлення продукції та її задачі з першого пред’явлення (БВП). Ця система може вважатися прообразом сучасної системи «0 дефектів». 7 етап. Початок 60-х років. Комплексне (системне, тотальне)забезпечення якості, концепція тотального управління якістю (Total Quality Control – TQC). 8 етап. Нова ідея - «якість, як стратегія». 9 етап. Початок 70-х років (підвищення ролі охорони праці та безпеки експлуатації продукції). Система юридичної відповідальності за якість продукції. Розроблено перелік обов’язків щодо виробників, дистриб’юторів, посередників, продавців та інших осіб відносно компенсації збитків споживачів (матеріальних і моральних), що були отримані внаслідок купівлі неякісних товарів і отримання послуг. 10 етап. 80-ті роки. Всебічне (тотальне, загальне) управління якістю.(Total Quality Management – TQM). 11 етап. Починається з 90-х років і триває до наших часів. Універсальне управління якістю. 12 етап. Кінець ХХ – початок ХХІ століття можна охарактеризувати появою нової концепції – TIM (Total Improvement Management – загальне управління удосконалювання компаній), що містить комплексний підхід до покращення якості продукції та робочої сили, надійності, технічних характеристик продукції та показників діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]