Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

78Особливості проведення фокус-групи.

Фокусоване інтерв'ю відрізняється деякою мірою від інших типів дослідницького інтерв'ю. По-перше, особи, які інтерв'юються повинні бути учасниками деякої визначеної ситуації: вони проглянули фільм, прослухали радіопрограму, прочитали памфлет, статтю або книгу, брали участь в психологічному експерименті або неконтро-льованій соціальній ситуації (наприклад, в політичному мітингу, ритуалі або заколоті). По-друге, гіпотетично важливі елементи, а також характер, процеси і загальна структура цієї ситуації попередньо проаналізовані соціологом, на основі чого він прийшов до ряду гіпотез. По-третє, на основі цього аналізу розроблено план прове дення інтерв'ю, в якому окреслюються важливі області дослідження та гіпотези. По-четверте, інтерв'ю фокусується на суб'єктивних переживаннях осіб з приводу завчасно проаналізованої ситуації

79Аналіз результатів якісних маркетингових досліджень.

Дослідження, в ході яких з споживачем (споживачами) ведеться порівняно вільна бесіда на заздалегідь встановлені теми. Вільна форма дискусії дозволяє виявити інформацію, яка могла бути упущена в анкеті (не було відповідних питань та / або варіантів відповідей), а також складні логічні міркування чи емоції споживача.

Дані методи дозволяють виявляти оригінальні та несподівані думки і стереотипи споживачів, на основі яких розробляються продуктові властивості продукту, його позиціонування і креативні ідеї.

Основні види якісних досліджень:

-Фокус-групи.

- Дискусія, в ході якої беруть участь 8 споживачів і модератор (ведучий фокус-групи). Дискусія ведеться в рамках гайда (плану дискусії). Метод дозволяє респондентам вільно висловлюватися з обговорюваних тем, вести дискусію міжособистісних, що дозволяє краще зрозуміти споживчу логіку.

-Персональні інтерв'ю.

За структурою роботи нагадує фокус-групи, проте ведеться не з групою, а особисто (інтерв'юер - інтерв'юється). Метод більш витратний і тривалий, однак, у ряді випадків значно більш ефективний. Зокрема, він дозволяє вести більш відверту бесіду, особливо на педантичні теми (ліки, засоби гігієни і т.п.), Повніше зрозуміти думку кожного окремого споживача (у рамках фокус-груп часто виділяються неформальні лідери, проштовхують власні ідеї та оцінки).

Окремим підвидом даних досліджень є експертні інтерв'ю, коли дискусія ведеться зі споживачем або фахівцем, що володіє дуже великим обсягом даних за потрібною темою. Специфікою даного методу є необхідність використання спеціалізованої лексики, здатної істотно підвищити результативність інтерв'ю, а, продемонструвавши компетентність у професійній лексиці, - отримати більш розгорнуті і докладні відповіді.

Ми спеціалізується на проведенні кількісних і якісних маркетингових досліджень різних ринків з застосуванням всіх існуючих методів.

Якість проведених нами маркетингових досліджень забезпечується:

• якісної методологічною базою;

• принципом багаторазового перевірки достовірності;

• налагодженою системою внутрішнього моніторингу за збором первинної інформації;

• власним навчальним центром;

• партнерськими відносинами з державними і комерційними статистичними агентствами.

Для вирішення кожного поставленого завдання можна використовувати декілька методів проведення маркетингових досліджень. Вибір того чи іншого методу маркетингових досліджень (або комплексу методів) залежить, частіше за все, від необхідної точності отриманих результатів, а так само від передбачуваного бюджету. При цьому запорукою успіху при проведенні робіт є точна і грамотна постановка завдання, а саме формулювання питання: які саме рішення Ви збираєтеся прийняти на підставі аналізу результатів.

Крім маркетингових досліджень ринків спеціалізується на проведенні повного маркетингового аудиту підприємства, який включає наступні заходи:

1. Ситуаційний аналіз:

• аналіз кон'юнктури ринку;

• аналіз конкурентів.

2. Маркетингові дослідження:

• вивчення поведінки споживачів;

• визначення привабливих сегментів.

3. Ревізія товарно-ринкової стратегії:

• аналіз портфелів товарів і ринків;

• оптимізація портфелів; перегляд позиціонування товарів.

4. Розробка комплексу маркетингу (товарна та цінова політика, реклама, стимулювання збуту, збутова діяльність, відносини з партнерами та ін.)

5. Аналіз та рекомендації щодо внутрішньої структурі підприємства та ін

В результаті маркетингового аудиту:

• виявляється відповідність прийнятої стратегії ринкових можливостей і ресурсів компанії;

• визначаються сильні і слабкі сторони підприємства;

• розробляється план по зміцненню позицій підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]