Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

3.Основні етапи проведення маркетингових досліджень.

Цілі можуть бути:пошуковими: наприклад, збір попередніх даних, які висвітлюють проблему та допомагають виробити гіпотезу;описовими: наприклад, вони передбачають опис якихось явищ;експериментальними: перевіряють причини і наслідки та їхній взаємозв’язок, наприклад, еластичність попиту на продукцію.На другому етапі необхідно виявити вид інформації, яка цікавить, або наявність того чи іншого виду інформації. Інформація для маркетингових досліджень поділяється на:первинну — збирається з певною метою та безпосередньо учасниками маркетингових досліджень;вторинну — інформація, яка вже існує і була зібрана для інших цілей.Збір інформації — найтриваліший етап дослідження. На цьому етапі найбільше припускаються помилок. Під час збору інфор- мації застосовуються кабінетні та польові дослідження. Кабінетні дослідження використовуються для збору вторинних джерел інформації, а польові — передбачають збір первинної інформації.Застосовуються такі інструменти збору даних:фокусні групи — від шести до десяти осіб. Типова проблема фокусних груп — складно об’єктивно оцінити результати виконаної роботи;анкетування — результати будуть об’єктивнішими, оскільки вибірка буде більшою;розсилання анкет поштою — застосовується, коли анкета є досить великою і респондент може заповнити її в зручний для нього час;телефонні переговори — набирають все більшої популярності та є досить ефективними для одержання швидких відповідей на прості запитання.Аналіз зібраної інформації — це виявлення з усієї сукупності зібраних даних найважливішої інформації та результатів. Одержані дані зводяться в таблицю, і проводиться їх аналіз за допомогою статистичних методів. На останньому етапі на основі одержаних даних складається звіт про маркетингове дослідження.

4.Розробка програми маркетингових досліджень.

Розробка плану дослідження включає:

1. Визначення методу дослідження включає збір вторинної і первинної інформації. Вторинна інформація - наявна інформація, яка існує в опублікованому вигляді - внутрішня інформація (маркетингова статистика, комп'ютерні бази даних) і зовнішня інформація (публікації організацій, державних органів, газети, теле- і радіореклама). Вторинна інформація складається у результаті кабінетних досліджень: традиційний аналіз, контент-аналіз, кореляційний і регресивний аналіз. Якщо потрібна для прийняття рішень інформація відсутня, збирається первинна інформація - вперше визначена інформація для конкретної цілі, яка з'ясовує такі питання як попит, ставлення споживачів, реакція на новий товар, упаковку. Первинна інформація створюється у результаті польових досліджень: опитування, експеримент, спостереження, панель.

2. Розробка форм для проведення дослідження - анкети.

3. Визначення об'єкта дослідження та обсягу вибірки - визначення генеральної сукупності (цільовий сегмент споживачів), методу формування вибірки, обсяг вибірки.

4. Визначення обмежень дослідження (час, грошові кошти, виконавці) і оцінка цінності інформації.

5. Визначення місця та терміну проведення дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]