Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

24. Опитування респондентів: його сутність та різновиди.

Основною метою опитування є отримання даних про суб’єктивний світ людей, їх уподобання, думки, мотиви споживчої поведінки, ставлення до товару( послуги).Особа. яка бере участь у маркетингових дослідженнях як джерело усної або письмової інформації. Називають респондентом. Того, хто опитує, називають інтерв’юером. Опитування проводиться за допомогою опитного листа в якому розміщені запитання.

Існують різноманітні критерії класифікації видів опитування:

  1. Залежно від способу контакту дослідника та респондента розрізняють анкетування та інтерв’ювання. Під час інтерв’ювання встановлюється безпосередня соціально – психологічна взаємодія між інтерв’юером та респондентом, а під час анкетування –опосередкована, наприклад за допомогою пошти, період. видань, Інтернету.

  2. Залежно від кл-ті респондентів, що беруть участь в опитуванні, розрізняють індивідуальні та групові опитування. Індивідуальне – дає можливість вив. персональну думку, ставлення респондента та уникнути впливу ін. осіб, які можуть змінити результати опитувань. Групові використ. з метою здешевлення вартості, скороч. часу проведення польового етапу дослідження та для визнач. поведінки індивідуума- споживача під впливом ін. осіб.

  3. Залежно від ступеня свободи інтерв’юера та респондента та респондента, яка виявляється у змісті та формі запитань, а також глубині відповідей на них, розрізняють:

А)стандартизовані опитування,які проводяться з низкою правил, яких інтерв’юер повинен неухильно дотримуватись.

Б) напівстандартизовані опитування, до яких відносяться індивідуальні глибинні інтерв’ю та фокус – групи.

В) вільне (нестандартизоване) опитування – інтерв’юеру надається свобода у формуванні, кл-ті та послідовності питань, але за умови, що він повинен зібрати інформацію, передбачену темою та програмою дослідження.

4. Залежно від частоти проведення опитування можуть бути одноразові та багаторазові(панельні). Під час панельних опитувань передбачається збір інформації від одних і тих же осіб з одних і тих же питань декілька разів через визначені періоди часу.

5. Залежно від розміру масиву респондентів вирізняють вибіркові та суцільні опитування.

6. Залежно від рівня технології вирізняють PAPI з паперовим опитним листком та ручкою та новітні методи, які передбачають використ. комп’ютерних технологій. До традиційних методів збору даних відносять: особисте, поштове, телефонне, роздавальне та ін.

25. Особливості проведення опитування поштою.

Перевагами є:

1. дешевизна порівняно з ін. методиками опитування.

2. відносна простота в організації: не потрібно наймати інтерв’юерів, інструктувати їх, контролювати роботу, складати маршрути для відбору респондентів…

3. відсутній вплив інтерв’юера на респондента, відповідно відсутні помилки, характерні для контактних методів опитування.

4. можливість проведення опитування на великій та розсіяній території, у тому числі в географ. Віддалених місцях.

Недоліками є:

1.низький процент повернення заповнених анкет, що відповідно зменшує розмір вибірки та є вірогідність того, що ті, хто не відповів, значно відрізняються своїми поглядами від тих, хто надіслав відповіді.

2. отримані відповіді в анкетах іноді бувають не релевантні цілям дослідження

3.тривалий термін від першої розсилки опитних листів до досягнення визначеного дослідником процента повернення їх заповненими.

4.складно сформувати масив поштових адрес респондентів, відібраних за визначеними критеріями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]