Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-104.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
519.17 Кб
Скачать

26.Переваги та недоліки використання телефонного опитування респондентів.

До переваг належать:

1.Низькі витрати на опитування одного респондента порівняно з поштовими або особистими опитуваннями , але ця перевага зникає, якщо телефонне опитування відбувається по всій Україні, а не лише, наприклад, у Києві;

2. можливість швидкого отримання даних: період часу, який мине від постановки завдання до отримання результатів опитування;

3. можливість контролю коректності процедури опитування;

4. зменшується ризик для інтерв’юерів при проведенні інтерв’ю, оскільки виключається можливість зіткнення зі злочинцями, в процесі відвідування респондентів вдома;

5. відсутність особистого контакту з респондентом дає можливість отримати інформацію з делікатних тем;

6. зменшується вплив сторонніх осіб на відповіді респондентів.

Недоліками є:

1. неможливість продемонструвати респондентові зразки етикеток, упаковок з метою вивчення ставлення споживачів до них;

2. труднощі в складанні анкети, бо на слух дуже важко сприймаються складні запитання та запитання з багатьма відповідями.

3. телефонне інтерв’ю не повинно перевищувати 15-20 хв., оскільки респонденти можуть відмовитись відповідати на запитання анкети, не дочекавшись її останнього запитання.

4.відносна висока ймовірність відмови від відповідей, особливо на запитання особистого характеру, а також у зв’язку з необхідністю уточнення в ряді випадків особистості опитуваного вже на початку бесіди;

5. низький рівень телефонізації респондентів, що призводить до непредставницької вибірки і відповідно до непредставницької вибірки і відповідно до репрезентативних даних, бо опитуються

лише ті, хто має телефон.

27.Новітні технології проведення опитувань респондентів.

1.Технологія КАТІ(телефонне інтерв’ю за допомогою комп’ютера ):

Ця автоматизована система ведення телефонних опитувань об’єднує комп’ютерну технологію та телекомунікації, при цьому усуваючи паперові опитні листи. Для проведення такого опитування потрібні комп’ютер, навушники з мікрофоном і телефонний апарат.

2. особисте стандартизоване інтерв’ю «face-to-face»:

Це опитування передбачає безпосередній контакт(вербальний т невербальний)інтерв’юера та респондента з метою отримання від останнього визначеної дослідником інформації.

3.технологія КАПІ(особисте інтерв’ю за допомогою компютера):

Єдина відмінність цієї методики від методики КАТІ полягає у тому, що інтерв’юер самостійно знаходить респондента та в його присутності вводить названий варіант відповіді.

4. Індивідуальні глибинні інтерв’ю та фокус – групи:

Ці види інтерв’ю відносяться до якісних методів маркетингових досліджень, за допомогою яких дослідники вивчають глибинні мотиви споживчої поведінки, відношення, особливості, наслідки з досліджуваної проблеми. Для проведення цих інтерв’ю дослідник готує сценарій обговорення проблеми, в якому інтерв’юеру пропонуються можливі запитання, але які можуть видозмінюватися.

28. Особливості проведення особистого інтерв’ю респондентів.

29 . Одним з найпоширеніших видів опитування є анкетування, яке передбачає самостійне заповнення анкети респондентом. Використовуючи роздаткову, поштову чи надруковану у пресі анкету, дослідник з мінімальною технічною допомогою за короткий час може зібрати первинну інформацію від сотень респондентів. Забезпечуючи повну анонімність, метод анкетування дає змогу ефективніше досліджувати морально-етичні проблеми.

Анкета — тиражований документ, який містить певну сукупність запитань, сформульованих і пов'язаних між собою за встановленими правилами.

Оскільки анкету респондент заповнює самостійно, особливо важливе значення мають структура запитань, мова і стиль їх формулювання, рекомендації щодо заповнення анкети, а також її графічне оформлення. Починається вона вступною частиною, в якій зазначають, хто, з якою метою проводить опитування, вміщують інструкцію щодо заповнення анкети, зосереджують увагу на способі її повернення після заповнення, її текст повинен створити у респондента настрій співробітництва. Вступну частину найчастіше розміщують на титульному аркуші.

Суттєва перевага самостійного заповнення анкет полягає у відносно низькій вартості, простоті організації (з підготовкою дослідження, в якому розсилається 2—3 тисячі анкет, легко справляються 2—3 особи). Воно дає змогу одночасно провести опитування на великій території, в тому числі у важкодоступних районах. Незалежність відповідей респондентів від впливу інтерв'юера також сприяє підвищенню надійності результатів дослідження. Ще одна перевага — можливість респондента самостійно обирати зручний для нього час заповнення анкети.

Водночас таке анкетування має чимало недоліків. Основний з них — неповне повернення анкет (не всі респонденти заповнюють анкети і надсилають їх дослідникам), хоч це великою мірою залежить і від кваліфікованості самого дослідника . Ще один недолік — відмінність тих, хто заповнив і надіслав поштову анкету, від тих, хто ухилився від участі в опитуванні, тобто зміщення вибірки. Нерідко надходять відповіді не від тих, кому надсилались анкети. Респондент іноді не сам заповнює анкету, а «перекладає» це на когось із членів сім'ї. Не можна повністю виключити і групове заповнення, використання порад інших осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]