Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Метод Курс роб Ек підпр Кучумова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
889.86 Кб
Скачать

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО

ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Кучумова  І. Ю.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

з навчальної дисципліни

«Економіка підприємства»

для студентів денної та заочної форми навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

Харків

РВВ ХТЕІ КНТЕУ

2012

1. мета та завдання курсової роботи

Курсова робота – один із видів індивідуальної роботи студентів, метою якої є вироблення у студентів навичок самостійної роботи з науковими джерелами та оволодіння ними методикою досліджень, набуття компетенцій щодо визначення й аналізу наукової та практичної проблематики з певної галузі знань, узагальнення опрацьованого матеріалу, обґрунтовування своїх гіпотез та висновків, вміння розробляти й формулювати обґрунтовані пропозиції щодо удосконалення процесів, досліджених в роботі.

Виконання курсової роботи сприяє закріпленню, поглибленню, узагальненню, використанню знань набутих студентом в процесі вивчення навчальної дисципліни «Економіка підприємства».

Метою курсової роботи є:

  • систематизація, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань з дисципліни, вміння застосовувати їх у разі вирішення конкретних наукових, технічних, економіко-комерційних, соціальних і виробничих завдань;

  • виявлення вміння розраховувати техніко-економічні показники діяльності підприємства та застосовувати методи з розрахунку економічної ефективності нововведень, в тому числі простих інвестиційних проектів, комерційних ідей та пропозицій;

  • виявлення рівня підготовленості студентів до самостійної діяльності в сучасних економічних умовах, сучасного етапу розвитку науково-технічного прогресу і перманентних змін виробництва.

Завдання курсової роботи – надбання студентами навичок з:

  • розрахунку техніко-економічних показників діяльності підприємства;

  • обґрунтування техніко-економічної доцільності нововведень;

  • розрахунку економічного ефекту від реалізації нововведень;

  • визначення змін кількісних та якісних показників діяльності підприємства за рахунок впровадження у виробництво нововведень.

Курсова робота складається з таких розділів:

Вступ.

Розділ 1. Характеристика ринку товару.

Розділ 2. Характеристика техніко-економічних показників діяльності підприємства.

Розділ 3. Обґрунтування та оцінка економічної ефективності комерційної ідеї (пропозиції).

Розділ 4. Оцінка ефективності діяльності підприємства після впровадження нововведення.

Висновки.

Список використаних джерел.

2. Організація виконання курсової роботи

Обравши тему курсової роботи, студент подає заяву (додаток А) на ім’я завідувача кафедри з проханням затвердити відповідну тему курсової роботи в терміни: другий тиждень семестру з початку вивчення дисципліни (для студентів денної форми навчання), перший тиждень сесії (для студентів заочної форми навчання). Заява зберігається на кафедрі протягом семестру, в якому проводиться захист курсової роботи.

У разі потреби можна змінювати тему курсової роботи з дозволу завідувача кафедри за письмовою заявою студента та погодженням з керівником, проте не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну виконання курсової роботи.

Студент оформлює завдання на виконання курсової роботи (додаток Б), у якому визначають тему, зміст, терміни виконання всіх етапів курсової роботи. Завдання підписується науковим керівником та студентом.

Термін подання завершеної курсової роботи на кафедру для перевірки має бути не пізніше ніж за два тижні до визначеного терміну захисту курсової роботи.

Захист курсової роботи повинен обов’язково проводитися до початку екзаменаційної сесії (для студентів денної форми навчання) та в екзаменаційну сесію до складання екзамену з відповідної навчальної дисципліни (для студентів заочної форми навчання).

3. Вимоги до структури та змісту курсової роботи

Письмовий виклад курсової роботи потребує від студентів значної зосередженості.

У вступі необхідно дати коротку характеристику сучасного стану галузі, особливості її розвитку в ринкових умовах; розкрити актуальність та визначити її місце в ринковій економіці; викласти мету та завдання курсової роботи. Обсяг вступу – до 3 сторінок.

У першому розділі курсової роботи слід надати:

  • характеристику продукції (модифікація товару, призначення, функції, якість товару);

  • характеристику ринку продукція (попит та пропозиція, основні товаровиробники, статистика);

  • споживчі переваги продукції (параметри вибору продукції споживачами, фактори конкуренції);

  • суспільна та соціальна значущість продукції (важливість, необхідність продукції у житті суспільства).

Обсяг першого розділу – до 7 сторінок.

У другому розділі курсової роботи розраховуються техніко-економічні показники діяльності підприємства. Розкривається значення кожного показника, приводиться формула для розрахунку показника. Отримані дані зводяться у відповідні таблиці. Розрахунок показників діяльності підприємства здійснюється відповідно до методики, викладеної у четвертому розділі методичних рекомендацій.

У третьому розділі курсової роботи проводиться обґрунтування комерційної ідеї (пропозиції) та розраховується економічна ефективність нововведень.

У четвертому розділі курсової роботи наводяться показники господарської діяльності підприємства до та після впровадження нововведення.

У висновках наводиться характеристика результатів проведених розрахунків господарської діяльності підприємства, надається оцінка цієї діяльності, порівнюються показники до нововведення та після нововведення та надається характеристика економічної доцільності комерційних пропозицій, вказуються пропозиції щодо удосконалення діяльності підприємства.

Обсяг висновків – до 3 сторінок.

Список використаних джерел включає літературу, яка була використана під час написання курсової роботи.

Виконання курсової роботи починається з самостійного опрацювання спеціальних літературних джерел: законодавчих актів, нормативно-довідкових матеріалів, монографій, підручників, навчальних посібників та періодичних видань. За необхідністю можна використовувати Інтернет.

Всі матеріали курсової роботи як у теоретичному розділі так і при визначенні показників діяльності підприємства повинні мати посилання на джерела інформації.

Теоретичні положення курсової роботи мають бути сформульовані не лише на підставі глибокого вивчення літературних джерел, але і шляхом їх критичного переосмислення, узагальнення практичного досвіду господарської діяльності суб’єктів ринкових відносин. Як правило, теоретичні положення курсової роботи мають бути спрямовані на з’ясування зв’язків досліджуваного питання з основними проблемами подальшого розвитку та удосконалення процесів, що вивчаються.

Текст слід викладати літературною мовою з обов’язковим використанням всіх необхідних економічних та спеціальних термінів. Студентам слід досягати чіткості та ясності викладання тексту, конкретності висновків, стислості та виразності думок. Не допускається наявність у тексті курсової роботи скорочення слів, орфографічних та стилістичних помилок.

Особливу увагу слід звернути на правильність та економічну грамотність заповнення підсумкових таблиць. Значення показників повинні бути узгодженні із ситуацією на ринку та діяльністю суб’єктів ринкових відносин. Одиниці виміру показників повинні бути правильно визначені.

Як правило, перед кожною таблицею роблять посилання на неї, тобто пропонують звернутися до її даних з метою підтвердження попередніх розрахунків, висновків, з’ясування певних тенденцій розвитку явища. Після кожної таблиці подають основні висновки, що ґрунтуються на приведених в ній цифрових даних. Ці висновки повинні обов’язково починатися словами: «Як свідчать дані таблиці...», «Виходячи з даних таблиці...», «Аналіз даних таблиці...». При цьому студенти викладають свій погляд, свою особисту думку з того чи іншого питання.

Текст курсової роботи має викладатися послідовно, тому не рекомендується наводити поряд декілька таблиць, так як у цьому випадку може виникнути плутанина в описі власних міркувань, висновків та пропозицій з наведених у декількох таблицях підряд цифрових даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]