Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0816566.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Билет № 1:

1.Інкорпорація Русі Литвою.Боротьба Литовського і Московського князівств за давньоруську спадщину.

Іпкорпорація України-Русі Литвою Початок добі Литовській політичної зверності над південною Руссю був покладений 1340р.,коли син Геденіна Любарт закнязював на волині й у Галичині.Остання після 40-річної запеклої бородьби перешла до Польши. Отже Волинь стала першим реальним надбанням Литви на українських землях. Більшість українських земель було приєднано до Литви за часів співправління князів Ольгера й Кейстута(1345-1377)рр.Щоправда існує літописний переказ 16ст.про виправу на Русь їхнього батька й попередника Гедеміна,під час якої він нібито завоював Воли-нську та Київську землі. Серед памяток білорусько-литовського літописання є "Повість про

Подіння", де йдеться про Синьоводську битву,в результаті якоі почалося панування Ольгера в цьому регіоні до 1357-1358рр. Тоді ж почалося просування литовців на сіверські землі,котрі в 1370-1380-хрр. перетворилися на конгломерат удільних князівств на час З Геременовичами. Вважається, що успіху литовської єкспансії значно сприяли феодальні уособиці в Орді відомі як "велика в результаті якої монгольська держава розкололась на дві ворогуючи частини з кордоном на Волзі.

Очевидно просування литовців на землі ПД-ЗХ Русі в 50-х рр.14ст.було уроджене с Сараєм,і, отже, іх інкорпорацію здійснено на договірних засадах-у формі кондомініуму, що передбачав збереження данницької залежності окупованих Литвою територій від татар.Про наявність такої залежності з певністью свідчить ярлик хана Тохтаминина 1393р. Визнаня залежності окресленого регіону кримського ханства від татарських ханів, дало можливість Ольгерду дуже швидко підпоряджувати собі Київщину,Сіверщену та Поділля. 1385р. була укладена Кревська унія.Це угода,укладена між Королівством Польским та Великим Княжевством Литовським,Руським,і Жемайтійським 14 серпня 1385р.у м.Крево(Білорусь) Угода передбачала обєднання Литви і Польщі в єдину державу шляхом шлюбу польської королеви Ядвіги і литовського князя Владислава Ягайла, при чому головною умовою було поверненя до польської королеви всіх відоргнутих земель,і приєднання назавжди Литви і Литовської Русі. 2. Володи́мир Кири́лович Винниче́нко— український прозаїк, драматург, художник, а також політичний і державний діяч. Вступив до РУП, яка пізніше стала УСДРП. Активний член ЦР. Очолював Генеральний Секретаріат. Автор багатьох декларацій і законодавчих актів УНР. Учасник Директорії, яка виступила проти Гетьманату Скоропадського.

Билет № 2:

1.Виникнення та розвиток козацтва.Запоріжська Січ як центр консолідації української національної спільноти.

Перші письмові згадки про україн¬ських козаків трапляються у 1492 р. Але різке зростання чисельності ко¬зацтва припадає на XVI ст. Козацтво виникло в південноукраїн¬ських землях - на території від середнього Подніпров'я і майже до Дністра (південні окраїни Київщини, Брацлавщини, Поділля). Центром козацтва стало Запоріжжя - степи за порогами Дніпра. Причини виникнення - Наявність в українському суспільстві окремих прошарків вільних людей, що займали проміжне становище між не¬заможною шляхтою та селянством. - Посилення соціального та релігійного гноблення, закріпачення селянства. Селяни та міщани тікали від феодальних по-винностей та державних податків. - Постійна військова небезпека з боку Кримського ханства та кочових татар¬ських орд. В окремих випадках - організаторська роль місцевих, прикордонних землевлас¬ників і урядовців. Козацтво поповнювалося вихідцями із різних верств населення: селян, міщан, шляхти. Козаки користувалися господарськими угіддями, займалися промислами, брали участь у самоуправлінні. Для оборони від турецько-татарської агресії козаки об'єд¬нувалися у військові загони. Вони і самі за¬вдавали ударів татарам та туркам: спуска¬ючись по Дніпру на своїх великих човнах -"чайках", нападали на татарські гарнізони, турецькі галери, фортеці. Етнічний склад козацтва Основна маса козаків поповнювалася за рахунок українців, були серед них і біло¬руси, росіяни, молдавани. Траплялися поля¬ки, татари, серби, німці, французи, італійці, іспанці, представники інших етносів, проте такі випадки мали поодинокий характер У 1552-1556 рр. канівський і чер¬каський староста Дмитро (Байда) І Вишневенький (?-І 1563р.) об'єднує ко-I заків, створюючи ( за порогами Дніпра ; на о. Мала Хортиця ' козацький центр -Запорізьку Січ. " Згодом Січ неодно¬разово змінювала місце свого розташуван¬ня. Назва "Запорізька Січ" поширилася на все об'єднане навколо Січі козацтво. Запорізька Січ стала зародком нової української (козацької) державності. Її, як державне утворення, характеризують такі ознаки: І.Військовий устрій.-Січові козаки складали вій¬сько-кіш, кіш поділявся на військові одиниці - курені (38 куренів). 2. Територіа¬льний устрій.-Територія, яку контро¬лювала Січ, поділялася на паланки на чолі з полковниками. Палан¬кове козацтво проживало на хуторах та в містечках 3. Форма правління. -Запорізька. Січ була козаць¬кою республікою. Верховна влада на Січі належала коза¬цькій раді, брати участь в якій мали право всі козаки. Козацька рада обирала стар¬шину: кошового отамана (гетьмана), писаря, обоз¬ного, суддю, осавулів. Кожен курінь обирав анало¬гічну курінну старшину. Козацька рада збиралася, як правило, щороку 1 січня 4. Правова система.-Вживалося звичаєве козаць¬ке право, яке склалося в XV-сер. XVI ст. Козаки були рівними перед законом, рівними у праві ко¬ристуватися землею й інши¬ми угіддями, брати участь уродах, обирати старшину. 2.ОУН-УПА-це

Українська повстанча (повстанська) армія (УПА) — підпільна збройно-політична формація, створена на Заході України у червні 1941 року представниками Уряду Української Народної Республіки в екзилі; у жовтні 1942 року назву перейнято ОУН(б). Головне завдання УПА: оборона та звільнення українського населення як і від німецької, так і від радянської окупації.(ОУН-обьэднання українських націоналістів)

Билет №3:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]