Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_mova_ekzamen.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
205.27 Кб
Скачать

43. Багатокомпонентні складнопідрядні речення. Складні речення із сурядним і підрядним зв’язком.

Сурядний зв'язок поєднує рівноправні у синтаксичному плані предикативні частини складного речення за допомогою сурядних сполучників або безсполучникове (у безсполучникових складних реченнях з єднальними відношеннями між предикативними частинами). Він виявляє тотожні диференційні ознаки в інших синтаксичних одиницях-конструкціях: простому ускладненому реченні з однорідними членами та у сурядних словосполученнях. Сурядний зв'язок вирізняється тим, що поєднувані ним компоненти (предикативні частини у складносурядному реченні, однорідні члени у простому ускладненому реченні і форми слів у сурядних словосполученнях) виконують ту саму синтаксичну функцію і займають у відповідних синтаксичних одиницях-конструкціях сурядні взаємонезалежні позиції. Базовою конструкцією для сурядного зв'язку є складносурядне речення, а похідними конструкціями — просте речення з однорідними членами й сурядні словосполучення. Основним засобом вираження сурядного зв'язку є сурядні сполучники.

Підрядний зв'язок поєднує нерівноправні у синтаксичному плані предикативні частини складного речення за допомогою підрядних сполучників або безсполучникове (у безсполучникових реченнях, де підрядна частина зумовлена семантико-синтаксичною валентністю опорного предикатного слова головної частини), виражаючи залежність підрядної частини від головної частини в цілому або від опорного слова головної частини. Він ґрунтується на диференційних синтаксичних ознаках, які виявляються в нього також у простому реченні і підрядних словосполученнях. Підрядний зв'язок вказує на те, що поєднувані ним компоненти (предикативні частини у складнопідрядному реченні, члени речення у простому реченні і компоненти підрядних словосполучень) є різнофункціональними і займають у синтаксичних одиницях конструкціях неоднакові синтаксичні позиції — позицію опорного компонента і позицію залежного компонента. Основними показниками підрядного зв'язку у складнопідрядних реченнях виступають сполучники та їх еквіваленти – сполучні слова.

Складнопідрядні багатокомпонентні реч. скл. з 3-х і більше частин.

З-поміж неелементарних складнопідрядних речень виділяють такі класи: 1) конструкції з супідрядністю; 2) конструкції з послідовною підрядністю; 3) конструкції з супідрядністю і послідовною підрядністю.

1. Конструкції з супідрядністю — це такі неелементарні складнопідрядні речення, у яких дві або більше підрядних частин залежать від опорного чи співвідносного слова головної частини або від головної частини в цілому. Залежно від характеру вираження в цих реченнях підпорядкованості підрядних частин розрізняють два види супідрядності: а) супідрядність однорідну; б) супідрядність неоднорідну.

Складнопідрядні речення з однорідною супідрядністю являють собою неелементарні конструкції, підрядні частини яких залежать від того самого опорного чи співвідносного слова головної частини або від головної частини в цілому і перебувають в однакових семантико-синтаксичних відношеннях із ними. Підрядні частини у складнопідрядних реченнях з однорідною супідрядністю звичайно приєднуються до опорного чи співвідносного слова головної частини або до головної частини, в цілому за допомогою однакових сполучників або сполучних слів, напр.: Коли б знати, що мислять руки, Що замислюють руки (Б. Олійник); Іноді однорідні підрядні частини поєднуються з опорним чи співвідносним словом головної частини або з головною частиною в цілому за допомогою різних сполучників або сполучних слів, але самі сполучники і сполучні слова належать до одного семантико-функціонального ряду, оформлюючи однотипні підрядні частини, напр.: Почали радитися, як їм вибратися з плавнів, куди Іноді у складнопідрядних реченнях із однорідною супідрядністю опускають однакові сполучники у другій і наступній підрядних частинах, а зв'язок між підрядними однорідними частинами оформлюють за допомогою сурядних сполучників або безсполучниково, напр.: Як тільки смеркне і чорне небо щільно укриє землю, далекий обрій враз розцві­тає червоним сяйвом У таких випадках увиразнюється внутрішній сурядний зв'язок між однорідними підрядними частинами.

Складнопідрядні речення з неоднорідною супідрядністю — це неелементарні конструкції, підрядні частини яких підпорядковуються різним опорним чи співвідносним словам головної частини, а також опорному чи співвідносному слову і головній частині в цілому або, залежачи від тієї самої головної частини в цілому, перебувають із нею в неоднакових семантико-синтаксичних відношеннях, напрДонеччино моя... Ти з піснею мене, коли гули гармати, послала, щоб тебе прославив я в піснях (В. Сосюра).. У складнопідрядному реченні дві підрядні детермінантні частини залежать від тієї самої головної частини в цілому, але виражають різні семантико-синтаксичні відношення: перша підрядна частина вказує на часові відношення, друга — на цільові відношення.

Неелементарні складнопідрядні речення бувають конструкціями змішаного типу, коли в одному, складнопідрядному реченні маємо обидва види супідрядності — однорідну й неоднорідну, напр.: Того, душе, на світляних роз гонах, свої прозорі вікна розтворяй і випускай слова на землю чорну, де клекотять, мов казани, моря,щоб го­лосно садами зворушили на дальніх берегах твої слова і сонце галасом живим зустріли удосвіта на тисячі човнах,— щоб роси бризнули, та тільки не камінні, на ниву радощів, і праці, і терпіння! . У складнопідрядному реченні перша підрядна частина залежить від іменника на землю, супідрядні друга і третя частини стосуються. головної частини в цілому.

2. Конструкції з послідовною підрядністю мають таку особливість: одна підрядна частина підпорядковується головній частині (підрядна частина першого ступеня), а кожна наступна підрядна частина — попередній щодо неї підрядній частині (підрядні частини другого, третього і т. д. ступенів). У цих неелементарних складнопідрядних реченнях залежність підрядних частин від головної та інших підрядних частин будується ланцюжком, абсолютно незалежною у синтаксичному плані виступає тільки головна частина, напр.: Взагалі треба сказати, що і в Парижі, і скрізь у Франції впадала в око та дбайливість, із якою ставляться французи до пам'ятників старо­вини

3.Конструкції з супідрядністю і послідовною підрядністю — це неелементарні складнопідрядні речення, що поєднують у собі супідрядність і послідовну підрядність. У деяких конструкціях домінує супідрядність, в інших — послідовна підрядність, напр.: Живу я правдою тією, Що птах не може стать змією, Що маску будь-який лакей Бере, бо все йому о'кей! (Д. Павличко); Ми нап'яли на березі намет Округлий, гостроверхий, жовто-білий, Такий, як хижі половці в степах За давнини глухої напинали, Як напинали і чубаті наші Завзяті пред­ки, що про них писав Тарас Григорович, додаючи, Що синє море вельми їх любило, Сприяючи в походах їх на Крим, На Цареград — походах, що не знає Подібних їм історія людська... (М. Рильський). Якщо в першому з наведених складнопідрядних речень, яке складається з трьох підрядних частин, переважає однорідна супідрядність (дві супідрядні частини й одна поєднана послідовною підрядністю частина), то у другому реченні, що складається з п'яти підрядних частин,— послідовна підрядність (чотири підрядні частини поєднано послідовною підрядністю, лише дві — однорідною супідрядністю).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]