Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Арляпов_Переклад.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Глава II. Правовий режим участі в міжнародному інформаційному обміні

Стаття 6. Право власності на інформаційні продукти й засоби міжнародного інформаційного обміну

1. Документована інформація, інформаційні ресурси, ин­ формаційні продукти, засоби міжнародного інформаційного про­ міна ставляться до об'єктів майнових прав власників і включають­ ся до складу їхнього майна.

Відносини, пов'язані із правом власності на російські інформаційні продукти й засоби міжнародного інформаційного обміну, регулюються цивільним законодавством Російської Федерації.

  1. Відносини, пов'язані із правом власності, що виникають у результаті надання або одержання інформаційної послуги, визначаються договором між власником або власником інформаційних продуктів і користувачем. Надання інформаційної послуги не створює для користувача право авторства на отриману документовану інформацію.

  2. Інформаційні продукти є товаром, якщо це не суперечить міжнародним договорам Російської Федерації й законодавству Російської Федерації.

Стаття 7. Документована інформація, вивіз якої з Російської Федерації не обмежений

Не обмежується вивіз із Російської Федерації: - законів і інших нормативних правових актів, що встановлюють правовий статус органів державної влади, органів місцевого самоуправ-

132

ления, організацій, суспільних об'єднань, а також права, волі й обов'язки громадян, порядок їхньої реалізації;

- документів, содержащи х інформацію про надзвичайні ситуації; екологічну, метеорологічну, демографічну, санітарно - епідеміологічну й іншу інформацію, необхідну для забезпечення безпечного функціонування населених пунктів, виробничих об'єктів, безпеки громадян іноземних держав;

- документів, що накопичуються у відкритих фондах бібліотек і інших видів інформаційних систем;

- масовій інформації й іншій інформації відповідно до законодавства Російської Федерації.

Стаття 8. Обмеження при здійсненні міжнародного інформаційного обміну

1. Обмежується вивіз із Російської Федерації документований­ ний інформації, віднесеної:

- до державної таємниці або іншій конфіденційній інформації;

- загальноросійському національному надбанню;

- архівному фонду;

- іншим категоріям документованої інформації, вивіз якої може бути обмежений законодавством Російської Федерації.

Можливість вивозу з території Російської Федерації такої документованої інформації визначається Урядом Російської Федерації в кожному окремому випадку.

Дані обмеження поширюються й на переміщення з території Російської Федерації документованої інформації при наданні доступу користувачам, що перебувають за межами території Російської Федерації, до інформаційних систем, мережам, що перебувають на території Російської Федерації.

  1. Право ввозу на територію Російської Федерації іноземних інформаційних продуктів, які можуть бути застосовані для здійснення заборонених законодавством Російської Федерації видів діяльності або промислів або інших протиправних дій, надається юридичним особам, уповноваженим Урядом Російської Федерації.

  2. Власник або власник документованої інформації, інформаційних ресурсів, інформаційних продуктів, засобів міжнародного інформаційного обміну вправі оскаржити в суд дії посадових осіб по обмеженню міжнародного інформаційного обміну, якщо, на його думку, ці дії не обґрунтовані й порушують його права.

133

Стаття 9. Використання засобів між народног про інформаційний обмін

  1. Засоби міжнародного інформаційного обміну використовуються на території Російської Федерації тільки по волевиявленню їхнього власника або уповноваженого їм особи.

  2. Захист конфіденційної інформації державою поширюється тільки на ту діяльність по міжнародному інформаційному обміні, що здійснюють фізичні і юридичні особи, що володіють ліцензією на роботу з конфіденційною інформацією й сертифіковані засоби, що використовують, міжнародного інформаційного обміну.

Видача сертифікатів і ліцензій покладає на Комітет при Президенті Російської Федерації по політиці інформатизації, Державну технічну комісію при Президенті Російської Федерації, Федеральне агентство урядового зв'язку й інформації при Президенті Російської Федерації.

Порядок видачі сертифікатів і ліцензій установлюється Урядом Російської Федерації.

  1. При виявленні позаштатних режимів функціонування засобів міжнародного інформаційного обміну, тобто виникнення помилкових команд, а також команд, викликаних несанкціонованими діями обслуговуючого персоналу або інших осіб, або помилкової інформації, власник або власник цих засобів повинен вчасно сповістити про це в органи контролю за здійсненням міжнародного інформаційного обміну й власникові або власникові взаємодіючих засобів міжнародного інформаційного обміну, у противному випадку він відповідає за заподіяний збиток.

  2. До мереж зв'язку вимоги справжньої статті застосовуються в частині, що не суперечить Федеральному закону "Про зв'язок".

Стаття 10. Включення інформаційних систем, мереж до складу засобів міжнародного інформаційного обміну

  1. Включення інформаційних систем, мереж до складу засобів міжнародного інформаційного обміну здійснюється при наявності міжнародного коду. Порядок одержання міжнародного коду встановлюється Урядом Російської Федерації.

  2. Включення до складу засобів міжнародного інформаційного обміну державних інформаційних систем, мереж, для яких установлені особливі правила доступу до інформаційних ресурсів, здійснюється з дозволу Державної технічної комісії при Президенті Російської Федерації й Федерального агентства урядового зв'язку й інформації при Президенті Російської Федерації.

134

Стаття 11. Поповнення державних інформаційних ресурсів Російської Федерації шляхом міжнародного інформаційного обміну

Порядок визначення складу документованої інформації, увезеної на територію Російської Федерації для поповнення державних інформаційних ресурсів Російської Федерації (у тому числі закуповуваної документованої інформації), порядок її придбання (у тому числі закупівлі), порядок її використання встановлюються Урядом Російської Федерації.

Стаття 12. Доступ до засобів міжнародного інформаційного обміну й іноземних інформаційних продуктів

  1. Доступ фізичних і юридичних осіб у Російській Федерації до засобів міжнародного інформаційного обміну й іноземних інформаційних продуктів здійснюється за правилами, установленим власником або власником цих засобів і продуктів відповідно до законодавства Російської Федерації. Власник або власник засобів міжнародного інформаційного обміну й інформаційних продуктів зобов'язаний забезпечити відкритість установлених їм правил доступу й можливість ознайомлення з ними користувача.

  2. Відмова в доступі до засобів міжнародного інформаційного обміну й іноземних інформаційних продуктів може бути оскаржений у суди Російської Федерації, якщо власник або власник даного засобу міжнародного інформаційного обміну й інформаційних продуктів перебуває під юрисдикцією Російської Федерації, або в міжнародний комерційний арбітраж.

  3. Доступ до мереж зв'язку здійснюється відповідно до Федерального закону "Про зв'язок".

Стаття 13. Недопущення монополізації при міжнародному інформаційному обміні

Попередження й припинення монополістичної діяльності й несумлінної конкуренції в сфері міжнародного інформаційного обміну здійснюються федеральним антимонопольним органом відповідно до законодавства Російської Федерації.

Стаття 14. Забезпечення захисту громадян, юридичних осіб у Російській Федерації й держави від недостовірної, помилкової іноземної документованої інформації

1. Поширення недостовірної, помилкової іноземної документованої інформації, отриманої в результаті міжнародного обміну, на території Російської Федерації не допускається.

135

2. Відповідальність за поширення такої інформації покладає на суб'єкт міжнародного інформаційного обміну, що одержав таку інформацію й (або), що поширює її на території Російської Федерації.

Стаття 15. Координація діяльності в області міжнародного інформаційного обміну

Координація діяльності в області міжнародного інформаційного обміну здійснюється Комітетом при Президенті Російської Федерації по політиці інформатизації в порядку, установлюваному законодавством Російської Федерації.