Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Арляпов_Переклад.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Додатка

Додаток 1 Окинавская Хартія Глобального Інформаційного суспільства

Прийнята 22 липня 2000 р., Окінава (Публікується в скороченні)

  1. Інформаційно-комунікаційні технології (ИТ) є одним з найбільш важливих факторів, що впливають на формування суспільства двадцять першого століття. Їхній революційний вплив стосується способу життя людей, їхнього утворення, їхньої роботи, а також взаємодії уряду й цивільного суспільства. ИТ швидко стають життєво важливим стимулом розвитку світової економіки.

  2. Суть стимулируемой ИТ економічної й соціальної трансформації полягає в її здатності сприяти людям і суспільству у використанні знань і ідей. Інформаційне суспільство, як ми його представляємо, дозволяє людям використовувати свій потенціал і реалізовувати свої устремління.

  3. Прагнучи до досягнення цих цілей, ми знову підтверджуємо нашу прихильність принципу участі в цьому процесі: всі люди повсюдно, без винятку повинні мати можливість користуватися перевагами глобального інформаційного суспільства. Стійкість глобального інформаційного общест ва ґрунтується на стимулюючий розвиток людини демократичних цінностях, таких як вільний обмін інформацією й знаннями, взаємна терпимість і повага до особливостей інших людей.

  4. Ми будемо осущес твлят ь керівництво в просуванні зусиль урядів по зміцненню відповідної політики й нормативної бази, сти-мулирующи х кін куренци ю й новаторство, обеспе чение экономи ческой і фінансовій стабільності, що сприяють співробітництву по оптимізації глобальних мереж, боротьбі зі зловживаннями, які підривають цілісність мережі, по скороченню розриву в цифрових технологіях, інвестуванню в людей і забезпеченню глобального доступу й участі в цьому процесі.

  5. Справжня Хартія є насамперед закликом до усім як у державному, так і в частці секторах ліквідувати міжнародний розрив в області інформації й знань.

109

Використання можливостей цифрових технологій

6. Потенційні переваги інформаційних технологій (ИТ), що стимулюють конкуренцію, що сприяють розширенню виробництва, що створюють і підтримують економічний ріст і зайнятість, мають значні перспективи. Наше завдання полягає не тільки в стимулюванні й сприянні переходу до інформаційного суспільства, але також і в реалізації його повних економічних, соціальних і культурних переваг.

Подолання електронно-цифрового розриву

9. Питання про подолання електронно-цифрового розриву усередині госу­ дарств і між ними зайняв важливе місце в наших національних дискусіях. Кожна людина повинен мати можливість доступу до інформаційних і комунікаційних мереж. Ми подтве рждаем нашу прихильність перед­ прийнятим у цей час зусиллям по розробці й здійсненню послідовної стратегії, спрямованої на рішення даного питання.

10. Ключової складової нашої стратегії повинне стати непрерыв­ ное рух у напрямку загального доступу для всіх. Ми будемо й далі:

- сприяти встановленню сприятливих ринкових відносин, необхідних для надання населенню послуг в області комунікацій;

- вишукувати додаткові можливості, включаючи доступ через установи, відкриті для широкої публіки;

- приділяти пріоритетну увагу вдосконалюванню мережного доступу, особливо у відсталих міських, сільських і віддалених районах;

- приділяти особливу увагу потребам і можливостям людей, що користується меншою соціальною захищеністю, людей з обмеженою працездатністю, а також літніх громадян і активно здійснювати міри, спрямовані на надання їм більше легкого доступу до ИТ;

- сприяти подальшому розвитку «зручних для користування», «безперешкодних» технологій, включаючи мобільний доступ до мережі Інтернет.

11. Стратегія розвитку інформаційного суспільства повинна сопровож­ датися розвитком людських ресурсів, можливості яких відповідали б вимогам інформаційного століття.

Сприяння загальній участі

12. ИТ відкриває перед країнами, що розвиваються, чудові­ віз можности. Країни, яким удалося направити з виття потенціал у потрібне русло, можуть сподіватися на подолання перешкод, традиційно метушні­ кающих у процесі розвитку інфраструктури, більше ефективне рішення своїх насущних завдань в області розвитку, таких як скорочення бідності, охорона здоров'я, поліпшення санітарних умов і утворення, а також ис­ користування переваг швидкого росту глобальної електронної торгівлі.

110

Подальший розвиток

15. Зусилля по подоланню міжнародної роз'єднаності у вирішальному ступені залежать від ефективного співробітництва між всіма учасниками. Для створення ринкових умов для розвитку ИТ важливу роль і надалі буде грати двостороннє й багатобічне співробітництво. Міжнародні фінансові інвестиції, включаючи багатобічні банки розвитку (МБР), особливо Всесвітній банк, досить придатні для цієї мети й можуть розробляти й здійснювати програми, які будуть сприяти росту й боротьбі з бідністю, а також розширювати зв'язку, доступ і навчання. Центральної залишається роль приватного сектора в просуванні ИТ у країнах, що розвиваються. Він може також істотно сприяти міжнародним зусиллям по подоланню цифрового розвитку.

18. Ми домовилися про установу Групи по можливостях инфор­ мационной технології (Група ДОТ), щоб об'єднати наші зусилля в це­ лях формування широкого міжнародного підходу. Група ДОТ буде створена в найкоротший термін для вивчення найкращих можливостей подклю­ чения до роботи всіх учасників. Ця група високого рівня в режимі тес­ ных консультацій з іншими партнерами, сприймаючи потреби разви­ вающихся країн, буде:

- активно сприяти діалогу із країнами, що розвиваються, міжнародними організаціями й іншими учасниками для просування міжнародного співробітництва з метою формування політичного, нормативного й мережного забезпечення, а також поліпшення технічної сумісності, розширення доступу, зниження витрат, зміцнення людського потенціалу, а також заохочення участі в глобальних мережах електронної торгівлі;

- заохочувати власні зусилля «вісімки» з метою співробітництва в здійсненні експериментальних програм і проектів в області інформаційних технологій;

- сприяти більше тісному політичному діалогу між партнерами й працювати над тим, щоб світова громадськість більше знала про вартих перед нею викликах і наявних можливостях.

19. Для виконання цих завдань група буде вишукувати шляхи до приня­ тию конкретних мір у зазначених нижче пріоритетних областях:

Формування політичного, нормативного й мережного забезпечення:

- подальший розвиток і ефективне функціонування електронної ідентифікації, електронного підпису, криптографії й інших засобів забезпечення безпеки й вірогідності операцій;

- сприяння обміну досвідом між країнами, що розвиваються, і іншими партнерами;

Ill

- сприяння більше ефективному й широкому використанню ИТ в області розвитку, включаючи такі широкі напрямки, як скорочення бідності, утворення, охорона здоров'я й культура;

- удосконалювання системи керування, включаючи вивчення нових методів комплексної розробки політики;

· улучшение технической совместимости, расширение доступа и снижение затрат:

- заохочення технологічних досліджень і прикладних розробок відповідно до конкретних потреб країн, що розвиваються;

- заохочення виробництва сучасної информационно - змістовної продукції, включаючи розширення обсягу інформації на рідних мовах;

· укрепление человеческого потенциала: – обеспечение повышенного внимания базовому образованию, а

також розширенню можливостей довічного навчання з упором на розвиток навичок використання ИТ;

- створення мережі державних установ і інститутів, включаючи школи, науково-дослідні центри й університети;

· поощрение участия в работе глобальных сетей электронной торговли:

- оцінка й розширення можливостей використання електронної торгівлі за допомогою консультування при відкритті бізнесу в країнах, що розвиваються, а також шляхом мобілізації ресурсів з метою сприяння підприємцям у використанні ИТ для підвищення ефективності їхньої діяльності й розширення доступу до нових ринків;

- забезпечення відповідності виникаючих «правил гри» зусиллям у сфері розвитку й зміцнення здатності країн, що розвиваються, відігравати конструктивну роль у визначенні цих правил.

112

Додаток 2 Федеральний закон від 20 лютого 1995 р. N 24 - ФЗ "Про інформацію, інформатизацію й захист інформації"

Прийнятий Державною Думою 25 січня 1995 р.

Розділ 1. Загальні положення.

Розділ 2. Інформаційні ресурси.

Розділ 3. Користування інформаційними ресурсами.

Розділ 4. Інформатизація, інформаційні системи, технології й засоби їхнього забезпечення.

Розділ 5. Захист інформації й прав суб'єктів в області інформаційних процесів і інформатизації.