Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

25. Цілі та завдання фондового ринку України.

Фондовий ринок (ринок цінних паперів) — частина ринку капіталів, де здійснюються емісія, купівля і продаж цінних паперів. Фондовий ринок є абстрактним поняттям, що служить для позначення сукупності дій і механізмів, що роблять можливими торгівлю цінними паперами. Його не слід плутати з поняттям фондова біржа - організацію, яка надає можливість для здійснення торгових операцій і зведення разом покупців і продавців цінних паперів.

Головною метою функціонування та розвитку фондового ринку в Україні повинно стати залучення інвестиційних ресурсів для спрямування їх на відновлення та забезпечення дальшого зростання виробництва.

Ліквідний, надійний та прозорий фондовий ринок має забезпечити реалізацію національних інтересів України, сприяти зміцненню економічного суверенітету шляхом: - сприяння надходженню інвестицій у реальний сектор економіки; - створення ефективної системи захисту прав і інтересів інвесторів, як вітчизняних, так і іноземних; - створення сприятливих умов для розвитку інститутів спільного інвестування, в тому числі недержавних пенсійних фондів; - розбудови ефективної системи організованої торгівлі, яка має визначати ринкову вартість цінних паперів вітчизняних емітентів; - створення умов для підвищення конкурентоспроможності фондового ринку України з дальшою цивілізованою його інтеграцією в міжнародні ринки капіталу; - гармонізації політики держави на фондовому ринку з грошово-кредитною, валютною і бюджетно-податковою політикою з метою розвитку фондового ринку України.

26. Дайте характеристику другому сегменту (принципу) побудови економіки.

Маркетинг – другий сегмент побудови економіки.

За визначенням основоположника теорії маркетингу американського вченого Ф Котлера маркетинг - вид людської діяльності, спрямований на задоволення потреб за допомогою обміну.

Вирішальне значення має маркетинг, провідна функція якого в ринковій економіці полягає в організації вільного конкурентного обміну для забезпечення ефективного узгодження попиту і пропозиції. При цьому маркетинг орієнтується не лише на наявні потреби ринку, а й активно розробляє нові; саме через цю функцію реалізується внесок маркетингу в структурну перебудову економіки.

На сучасному етапі маркетинг розуміється як вираз орієнтованого на ринок управлінського стилю мислення, здатного не тільки реагувати на розвиток ринкової обстановки, але й самому змінювати параметри навколишнього середовища, забезпечуючи вихід на ринок, розширення ринку, забезпечення безпеки ринку.

27. Назвіть причини росту чи спаду потенціалу родючості грунтів лісостепу України.

Останніми роками в наших грунтах зростає й прискорюється зниження вмісту гумусу. Цьому є кілька причин:

По-перше, суттєве зменшення обсягів і норм внесення органічних та мінеральних добрив.

По-друге, в післязбиральний період практично не висівають сидеральні культури з метою збагачення грунту органічною масою і поліпшення його фітосанітарного стану.

По-третє, необгрунтовано різко зменшено посіви технологічно цінних попередників — багаторічних бобових трав і зернобобових культур.

По-четверте, частину земель взагалі не обробляють, вона засмічена багаторічними та однорічними бур’янами, а то й взагалі занедбана.

По-п’яте, у виробництві має місце вирощування монокультури, (а саме: зернової кукурудзи) і насичення польових сівозмін соняшником, що призводить до інтенсивного використання поживних речовин грунтового вбирного комплексу і виснаження грунтів.

По-шосте, протягом півтора десятка років практично відсутня масштабна хімічна меліорація грунтів.

Унаслідок впливу на грунт шкідливих, антропогенних та абіотичних факторів, технологічного використання грунтів, на значній території втрачено 10–25% органічної речовини, практично вся орна земля в підорному шарі ущільнена, помітно знижуються запаси поживних форм фосфору й калію. Зменшується вміст кальцію в кислих грунтах, а відтак поширюється знеструктурення, кіркоутворення, переущільнення орного шару, абіотизація і, як наслідок, знижується продуктивність сільськогосподарських культур.