Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

5. Другий принцип формування економіки та її політична суть.

Конкуренція?????(або маркетинг)

6. Майбутня вартість грошей

Майбутня вартість грошей – сума інвестованих у дійсний момент коштів, у яку вони перетворяться через визначений період часу з урахуванням визначеної ставки відсотка (процентної ставки).

7. Похідні і складові агропромислового кластера. Суть і завдання.

Кластер («кейрецу» япон.) - це об’єднання, приєднання до свого складу декількох споріднених підприємств, які мають подібний цикл виробництва та спільну мету. Найпершими кластерні об’єднання почали практикувати в Японії, другою державою стала США.

Членами кластеру є юридичні особи, які мають право здійснювати свою господарську діяльність у відповідності з чинним законодавством.

Передумови створення кластера: наявність місцевих природних та інших особливостей, що створюють на цій території переваги для розвитку певного виду діяльності; наявність підприємств певного профілю на території майбутнього кластера та перспектив партнерства у логічно пов’язаних видах діяльності; наявність науково-дослідного потенціалу в регіоні; наявність спеціалізованої робочої сили з досвідом роботи в обраній сфері.

Складові кластера:

  • центральний банк кластера (надає кредити: коротко-, середньо-, довгострокові);

  • сировинна зона

  • переробна зона

  • обслуговуюча компанія (машинно-тракторні парки, агрохім. комп. та ін.)

  • торговий дім або торгова біржа (моніторинг ринків, продаж)

  • страхова компанія (страхування всіх учасників від ризиків)

Завдання :

  • Об’єднання членів кластера з метою захисту та представлення їх інтересів у відносинах з державою, міжнародними недержавними організаціями, діловими колами України та інших держав через відповідні структури кластера.

  • Сприяння розвитку ринкових відносин у сфері діяльності кластера

  • Розширення та стабілізація внутрішніх і зовнішніх економічних зв’язків учасників

  • Надання практичної допомоги учасникам у проведені торгово-економічних та інших операційна внутрішньому і зовнішньому ринках

  • Засвоєння нових форм співробітництва з іншими суб’єктами господарювання

  • Сприяння впровадженню і розвитку новітніх досягнень науки і техніки, впровадження нових технологій

Кластери поділяють на: горизонтальні та вертикальні; виробничі і невиробничі.

8. Проміжні логістичні центри та їх завдання. Переваги і недоліки.

Розподільчий центр - це складський комплекс, який отримує товари від підприємств-виробників або від підприємств оптової торгівлі (наприклад, які знаходяться в інших регіонах країни або за кордоном) і розподіляє їх більш дрібними партіями замовникам (підприємствам дрібнооптової та роздрібної торгівлі) через свою або їх товаропровідну мережу.

За традиційною класифікацією, розроблено Едгаром Гувером, існує три принципові стратегії розташування розподільчих складів: поблизу від ринків збуту, поблизу від виробництва або проміжне розташування.

За проміжного розташування складів між виробництвом і споживанням склади накопичують повний асортимент продукції й відправляють замовникам змішані партії товарів за пільговими тарифами. Таке розташування складів дає можливість в стислі терміни доставити товар клієнтам. Головними критеріями роботи таких складів є забезпечення належної якості обслуговування або мінімізація логістичних витрат.

Результати діяльності проміжних логістичних центрів високоефективні завдяки можливості швидкого реагування на зміни величини та структури попиту, значному зниженню питомих логістичних витрат.

До основних завдань центрів відносять:

  • всебічне обслуговування логістичного продукту;

  • надання різноманітних послуг у сфері складування, в т.ч. процедур комплектації та декомплектації вантажів, упакування, позначення, фітосанітарного контролю, а також забезпечення принципу "першим прийшло, першим вийшло";

  • забезпечення можливості перевантаження товарів з одного засобу транс порту на інший; надання послуг ремонтними закладами, автозаправками, автомийками і спеціалізованими автомагазинами;

  • надання фінансових та консультаційних послуг при виборі форм та методів обслуговування вантажу, юридичного та митного обслуговування.

Переваги: здешевлення, швидкість.

Недоліки: втрата зв’язку зі споживачами.