Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді по Заболотному.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать
  1. Що означає термін «Товарна обмежність»? Яким чином подолати його негативні наслідки

Товарна обмеження – це всі обставини, які не дозволяють споживачу отримати певний вид товару, який б задовольнив його потреби .

Товарна обмеженість визначається частково виробничою, оскільки вузький спектр галузей і виробництв у регіоні об'єктивно зумовлює вузький асортимент вироблюваних товарів. Водночас на товарну обмеженість впливає і рівень доходів населення. Якщо в регіоні різко переважає попит на товари першої необхідності, тим більше, якщо вони вироблені не в ньому, то це робить його дефіцитним за балансом виробництва і споживання основних товарів. Звісно, це не сприяє нормальному протіканню відтворюваних процесів у регіоні і загалом порушує регіональний відтворювальний цикл.

Способи подолання товарної обмеженості:

- випустити товар-замінник обмеженої продукції;

- збільшити обсяг випуску продукції;

- регулювання попиту та пропозиції на продукцію на ринку.

  1. Яку роль у формуванні кредитних ресурсів відіграє міжбанківська товарна біржа?

Що таке «Дефолт», «Дефіцит», «Профіцит»?

Міжбанківська торгова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил , вона відіграє важливу роль у формуванні кредитних ресурсів, тому що вона є одним з джерелом формування кредитного портфеля.

Дефо́лт (англ. default — невиконання обов'язків) — стан у кредитних відносинах, що настає, коли позичальник не виплачує свої борги або платежі, порушення платіжних зобов'язань позичальника перед кредитором, нездатність проводити своєчасні виплати за борговими зобов'язаннями або виконувати інші умови договору позики. Цим терміном позначають будь-які види відмови від боргових зобов'язань (тобто він певною мірою є синонімом поняття "банкрутство"), але, як правило, його використовують вужче, маючи на увазі відмову центрального уряду або муніципальної влади від своїх боргів.

Дефіци́т (лат. deficit — «не вистачає») в економіці — перевищення попиту над пропозицією. Дефіцит засвідчує про розбіжність між попитом та пропозицією та відсутність урівноважуючої ціни.

Профіци́т — позитивне сальдо. У відношенні до бюджету — перевищення доходів над витратами. Профіцит бюджету - економічне поняття, яке означає, що дохідна частина бюджету перевищує видаткову частину бюджету. У відношенні до торгового балансу — перевищення обсягу експорту над обсягом імпорту (у грошовому вираженні).

33. Охарактеризуйте другий принцип побудови економіки. Його плюси та мінуси.

Маркетинг- дослідження. Проведення маркетингових досліджень дуже важливі в розвитку економіки.

34. За якими принципами здійснюється фінансування розвитку регіонів. Навести приклад.

Українська влада вирішила піти європейським шляхом фінансування розвитку регіонів. З 2012-го бюджетного року замість звичної субвенції на соціально-економічний розвиток передбачається виділення коштів за іншим принципом.

Досі адміністративно–територіальним одиницям виділялись бюджетні кошти пропорційно до кількості населення. Тепер же області й міста, аби отримати такі надходження, мають захистити конкретні інвестиційні проекти за принципом отримання грантових коштів. А саме, аргументовано довести крайню необхідність отримання фінансування для вирішення конкретної проблеми із детальним кошторисом та контрольними датами освоєння грошей.

Як повідомив УНІАН міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, це один з підходів до розподілу коштів із Фонду регіонального розвитку. Його створення передбачене проектом Держбюджету на 2012 рік, прийнятим у першому читанні.

- В Держбюджеті прописано, що буде створено Фонд регіонального розвитку на рівні 2 млрд. гривень. Є різні підходи щодо наповнення Фонду, але наразі домінує ідеологія державно-приватного партнерства, в тому числі - коштом іноземних донорів, - сказав урядовець.

За оцінками вітчизняних експертів, у разі грамотної співпраці з іноземними урядами та донорськими фундаціями, з вітчизняним бізнесом, Уряд може сподіватись на поповнення Фонду регіонального розвитку з позабюджетних джерел на рівні 10 млрд. гривень.

Розпорядником цих коштів, як очікується, має стати саме міністерство Анатолія Близнюка. Втім, наразі немає єдиної точки зору, за яким принципом розподілятимуться ці кошти.

- На останньому розширеному засіданні Уряду Віктор Янукович доручив першому віце-прем’єру, мені та іншим урядовцям і губернаторам вибудувати єдині підходи, на яких принципах це буде робитися. На мою думку, це буде фінансування точки зросту для вирішення проблем депресивних регіонів, або це будуть кошти під вирішення якихось критичних моментів у розвитку територій, - сказав Анатолій Близнюк. - Оце два основні напрямки, які будуть розглядатися на конкурсах проектів, представлених керівниками місцевих органів влади. Більше не буде принципу, що, ви, мовляв, дайте гроші, а ми вже їх якось витратимо.